Alla går och väntar på Guild Wars 2. Då släpps en renodlad expansion till originalet. Dumdristigt? Nja, den ger en försmak av framtiden.

Efter två framgångsrika och uppskattade tillägg i Guild Wars-serien kommer nu en renodlad expansion. Eye of the North heter den och är bara tillgänglig för de som äger någon tidigare del i serien. Tanken verkar med andra ord inte vara att locka nya spelare. Det är nog snarare att hålla de befintliga spelarna sugna på mer, nämligen Guild Wars 2. Smart drag eller inte, men nu var det själva expansionen jag skulle tala om.

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=25267&w=140&h=96&s=&a=IzY2FhNjUzOT" style="border: 1px solid black"></img>Vad kan man då kräva av en expansion? Den ska naturligtvis bygga vidare på originalspelet men även ge spelaren en känsla av att det är något nytt och fräscht. Guild Wars: Eye of the North känns nytt och fräscht, ingen tvekan om det. Däremot tycker jag att man kunde ha försökt lite mer. Visst, vi får 40 nya rustningar, 150 nya färdigheter, tio nya hjältar, en hel drös nya uppdrag och fyra nya regioner, så försökt har de allt. Däremot hade jag gärna sett att man hade lagt lite mer krut på att sticka in något helt nytt, något unikt, för just expansionen. Kort sammanfattat känns det nytt och fräscht utan att överraska.

Nya hjältar och uppdrag

- och ett smakprov på Guild Wars 2

Eye of the North tar sin början i Far Shiverpeaks där Ascalons utdrivna invånare samlats för att bekämpa Charr-folket. Gwen, som är en av de första nya hjältarna du stöter på, behöver din hjälp att samla de olika folken från de nordliga delarna av Tyria. De hjältar du möter fortsättningsvis är som sagt tio stycken och av varierande härkomst och ras. Det blir också väldigt tydligt under spelets gång att syftet med dessa hjältar på sätt och vis att ge oss en föraning om de nya raserna i Guild Wars 2. Dessa tre raser är dvärgarna och två raser som är aningen svårare att översätta, nämligen Norn och Asuras.

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=44391&w=140&h=96&s=&a=E4MzcyYTU0Nj" style="border: 1px solid black"></img>   <img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=47977&w=140&h=96&s=&a=dhM2IxOTlmZj" style="border: 1px solid black"></img>

De nya uppdragen håller samma höga standard som tidigare, men en del uppdrag är faktiskt bland de bästa jag har spelat i serien. De är både svårare och kräver bättre samarbetsförmåga än tidigare. Uppdragen är ibland närmast omöjliga att klara med de datorstyrda vapendragare som står till tjänst och kräver därför mänsklig intelligens. Något av det bästa med Guild Wars har i mina ögon alltid varit möjligheten att slippa sitta och vänta på att bilda en stridsgrupp till varje uppdrag. Somliga uppdrag kräver som sagt mänsklig intelligens, men ibland duger det gott med hjältarna eller de vanliga vapendragarna. Skönt att man inte har förändrat den biten med andra ord.

Brist på överraskningar

- men de förväntade underhåller

Som sagt tycker jag att det är trist att ArenaNet inte valt att överraska oss med en mer slående nyhet än fler färdigheter, uppdrag, rustningar och hjältar, men för mycket skit vill jag inte ge utvecklarna. Detta är en expansion som verkligen är värd epitetet expansion. De har byggt vidare på ett fungerande koncept och har utvecklat historieberättandet exemplariskt. Tråkigt är väl som sagt bristen på någon riktig nyhet och att de inte direkt satsat på att locka till sig nya spelare. Jag kan tycka att ambitionsnivån borde ha varit aningen högre men samtidigt har de gjort ett fullgott jobb.

Nån som har en liten aning om när GW2 finns i butik och om man kan förboka det? 29/01 Hall of monuments togs inte upp, varför? 28/09 tack för en bra hemsida! :D 27/09 Du har absolut en poäng med att jag borde ha skrivit lite mer om vad som är nytt på PvP-fronten. Tack för feedback! 24/09 Du har ju inte skrivit någonting om PvP delen i resencionen så jag antog att när du snackade om överaskningar menade du även den, kan ju vara värt att skriva några rader om hur guild matcher och hall of heroes påverkas av expansionen eftersom att dom... 24/09 Har spelat spelet sen aplha kom ut hosten 2004, senare provade jag beta i mars/april 2005, sen dess har jag spelat konstant, spelat i rysslans basta claner/guilds, Rus Corp vi har spelat guildwars championships haft rank 1/3 standigt for 2 ar sen, nu... 23/09 De som spelat detta, är det verkligen ett "måste" om man ska skaffa sig GW2? Liksom, vad är det man får från detta, som man inte kan skaffa i tvåan? Vad får man ta med sig, så att säga? Vad man får veta om raserna etc går att läsa i en Wiki. Jag tvivlar... 23/09 Nu har du missförstått mig. Jag efterfrågade inte något mer överraskande på PvP-fronten. Och inte heller fler rustningar, tycker nog att 40 nya räcker gott och väl. 23/09 Kul att få träffa Gwen och se hur mycket hon vuxit :P Musiken är ju sjukt bra iallafall. 23/09 Klart man kan introducera nya saker och begrepp i ett spel som detta och för den skullen inte behöva "kvadda" spelet. Det är ju upp till ArenaNet själva att ha koll på balansering och saker som skulle förstöra för spelupplevelsen. Att detta bara är en... 23/09
Skicka en rättelse