Ingen kan väl påstå att Sam Fisher haft det lätt. Han har gått från hyllad elitsoldat i regeringens tjänst till jagad enstöring. På vägen har han varit dubbelagent, mördat sin bäste vän och förlorat sin dotter. Det kan väl bara bli bättre?

Efter att klippt alla band till den forna arbetsgivaren Third Echelon är Sam Fisher nu enstöring, en man vars liv nu går ut på att ta reda på vem som dödade hans dotter. Sam har aldrig varit typen man tjafsar ostraffat med, så någon ligger riktigt risigt till.

Sam har inga som helst planer på att ta hjälp av gamla ”vänner” i jakten på mördaren, men på ett kafé på Malta får han ett högst oväntat telefonsamtal med information om vem det kan vara. Det slutar – förstås - med allmän panik på torget och ett antal kroppar för det lokala bårhuset att ta hand om. Bajset har träffat fläkten, på ren svenska.

Vapenkurragömma

#Splinter Cell: Conviction är det femte stora spelet i serien och i grund och botten används samma beprövade koncept som i de tidigare delarna. Mörkret och skuggorna är fortfarande Sams bästa vänner. Det gäller att utnyttja omgivningarna på rätt sätt, tänka igenom sina val och inte förhasta sig, även om du tillåts göra lite fler misstag än i tidigare spel. Ett nytt cover-system har införts som gör det väldigt smidigt att ta skydd bakom det som finns tillgängligt genom att trycka in vänstertriggern. När det är dags att röra sig vidare tittar du dig omkring och får hjälp av spelet som på ett diskret sätt visar vart du kan ta skydd. Ett snabbt tryck på A-knappen och du glider vidare till nästa.

Dina objektiv presenteras hyfsat tydligt under spelets gång.

Om du blir upptäckt skapas en slags siluett där fienden senast såg dig. Det är mot den platsen som de kommer rikta sitt sökande och sin eldgivning. Medan motståndarna koncentrerar sig på just den platsen kan du dra dig tillbaka, flankera dem eller hitta på något annat djävulskap - förutsatt att du är snabb nog att ta dig undan.

Massage för livströtta

Sam har övat en del på skyttet sen sist, och det resulterar i vad #Ubisoft kallar Mark & Execute. Det betyder att du i lugn och ro kan markera två (eller fler, beroende på vapen och tillbehör) fiender eller objekt och sedan avlossa ett par snabba skott som antingen dödar ett par intet ont anande fiender eller skickar ner en stor kristallkrona på den som har oturen att stå under.

Om det inte vore för dyslexin skulle Sam veta precis vad han skulle göra härnäst.

Vapenarsenalen uppgraderar du genom att utföra små utmaningar, separat från vanliga achievments. Poängen du tjänar in genom att slutföra dessa kan med fördel läggas på större magasin, bättre sikten och tyngre ammunition. Men det vore lite väl enkelt att gå igenom hela spelet och bara markera fiender, trycka på Y och gå vidare. Mark & Execute kommer inte gratis, det kan användas först efter att du har gjort en så kallad Close Combat Kill. Som namnet antyder innebär det att smyga upp bakom en fiende och göra en typ av nackmassage som garanterat ger ett icke godkänt-betyg om den används på Svenska kiropraktorhögskolan.

Föregående Nästa
Vad fan har det för roll? Får man fråga var du har fast i rövhålet för att ens orka kommentera på en sån liten sak? 29/04 CO-OP ser ruskigt kul ut :D 25/04 Tja, DRM och högt pris sätter denna titel rejält lågt på "Vilja ha" listan och denna recension med andra höjer knappast titeln något vidare. Näe Ubi - inte denna heller. 20/04 Double Agent vart ju grymt bra! Och det spel som gav mig ett intresse för splinter cell... knappt rört de tidigare spelen. Men kände ändå att double agent fungerade kanon som introduktion. Den co-operativa kampanjen man kan köra i splitscreen med en pol... 18/04 Har förbokat collectors edition av det och kan knappt vänta tills det kommer :D verkar helt klart GRYMT! spelat splinter cell sedan pandora tommorow kom ut och jag älskar hela serien :) 16/04 Satte mig med hög förväntan och började köra kampanjen idag. Kostade mig ju bara 1kr tack vare en viss spelbutiks förbokningskampanjer. Är än så länge nöjd med spelet. Visst, lite trist med allt det svart-vita men tycker att grafiken i sig har fått ett... 16/04 "...den kooperativa kampanjen som du kan ta dig an med valfri kompis online, lokalt eller via splitscreen" Tvekade lite först, men de där orden avgjorde saken. Bokad! 14/04 Det enda som är något att ha är "deniable ops", själva grundspåret i spelet varar inte speciellt länge, jag är inne på 3e rundan då det är på tok för enkelt, men ger ändå nya infall på hur man kan köra speedrun på olika sätt. Klara missar som man kan... 14/04 Haha hörde precis Splinter Cell reklamen i Spotify! Ovanlig reklam xD 14/04 90% av spelet i svartvitt låter inte så spännande fast även tidigare Splinter Cell-spel har lidit av liknande problem, känns som man ränner runt med någon form av mörkerseend hela spelet. Blev ganska besviken på Double Agent och detta blir nog inget köp... 14/04
Skicka en rättelse