Enemy Territory: Quake Wars - ett spel som möjligen kan omdefiniera vad som kallas onlinespelande. Men gör det verkligen det? Kan något så lovande möjligen i slutändan vara mediokert?

Quake - spelet som populariserade first person shooter-genren. Vem minns inte John Romeros design blandad med John Carmacks excellenta spelmotor? Men lång tid har gått sen dess, många Quake-kloner har dykt upp och i viss mån tagit över tronen från den förr så oslagbara serien. Redan i Quake World och Quake III Arena lades all kraft på multiplayer. Nätspel var framtiden, och är det fortfarande. Nu följer id Softwares och Splash Damages försök att återta nätverkstronen - Enemy Territory: Quake Wars är här!

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=51794&w=100&h=96&s=&a=NjNDUzY2E1ZW" style="border: 1px solid black"></img>   <img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=51796&w=100&h=96&s=&a=A3Yjg3MjdmNj" style="border: 1px solid black"></img>

Killarna och tjejerna på Splash Damage började sin karriär genom att göra moddar till Quake III Arena. Deras mest kända verk är Quake III Fortress - en mod som gjorde att id Software fick upp ögonen för dessa hemmautvecklare. Splash Damage gick sedan vidare med att skapa Enemy Territory, en fristående, gratis och mycket populär multiplayer-expansion till Return to Castle Wolfenstein. Efter det fick de äran att skapa ett liknande spel, fast med Quake-stuk - ET: QW var fött.

"Nätspel var framtiden, och är det fortfarande."

Utomjordingar hotar vår planet och det är du och dina kamrater som måste stoppa dem! Eller så väljer du att vara på den anfallande sidan, om du nu känner för det. Anfallarna, stroggar, är en biomekanisk ras som bygger sin civilisation och styrka på att ta över andra biologiska raser och modifiera dessa i en så kallad stroggifieringsprocess.

Dom kallar oss stroggs

Låt oss ta en närmare titt på vilka klasser det finns. I första led kan vi dela upp spelet i två fraktioner - utomjordingar och människor.
<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=51805&w=100&h=96&s=&a=djNDM3ZTdhND" style="border: 1px solid black"></img>Båda har fem klasser att välja mellan, vilka på ytan liknar varandra men de har samtidigt stora skillnader.

Människornas fem klasser går under namnen soldier, field ops, medic, covert ops och engineer. Soldaten är spelets köttvägg, han tål mer skada än de andra och har störst urval av vapen och bär alltid med sig dynamit. Field ops är svagare i eldstrid men har ett gäng ess i rockärmen - han kan kalla in artilleripjäser och på så sätt lägga en schyst eldmatta över ett större område. Klassen har också möjligheten att slänga ut ammunition som de andra klasserna kan plocka upp.

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=51806&w=100&h=96&s=&a=Q0MzhkYTJlZG" style="border: 1px solid black"></img>Medic är människornas fältkirurg. Personer som blivit ihjälskjutna med till exempel ett skott i i huvudet kan lätt väckas till liv igen med en defibrillator. Hur den nu levande personen någonsin ska kunna räkna till tre igen är inget att tänka på. Han kan också slänga ut medpacs till trupperna så de kan fylla på sitt liv. Covert ops är spelets krypskytt. Han passar bäst högt uppe i bergen, eller i alla fall långt från allt skjutande. Han kan också skicka in markradar på slagfältet, hacka fiendens utrustning samt skicka ut en liten flygande kamera för att smygfota de kvinnliga kombattanterna. Sist men inte minst har vi engineer. Denna klass är extremt viktig då den kan bygga broar, reparera fordon och skicka in markförsvar i form av kanoner.

Föregående Nästa
Quake Wars är INTE BattleField. Man märker rätt snart vilka som spelat Battlefield eftersom de "smyger" omkring som om det skulle hjälpa det minsta. Tja, det hjälper mig iallafall.... Håller med om att recensenten inte verkar ha spelat igenom spelet ord... 13/10 ok. jag gillade inte riktigt ET:QW. jag o ett gäng på vt lirade demot timmar in timmar ut och älskade det, sen efter några dagar när man hade "fattat" spelet så kom man fram till att de va jävla ytligt, känns ihåligt. en billig BF-klon. sjukt kul till... 04/10 Jag reagerar också mot det där att det skulle saknas känsla. Det här spelet suger tag i mig som knappt något spel gjort sen WoW och W:ET. Grym känsla att springa runt som medic och hålla laget vid liv så att de kan bryta igenom. Sjukt kul är det också... 02/10 azak: Du får nog tänka om :D Jag är nästan så "casual" man bara kan bli men jag föredrar QW framför BF2. Jag hatar inte BF2, tvärt om tycker jag att det är ett välgjort spel, men jag tycker definitivt inte att det är särskilt roligt. QW gillar jag därem... 02/10 Nu ser jag ett MYCKET intressant samband med våra delade meningar, det verkar som att den mer casual gamern som vill ha snabb inleverlse, snabb inlärningsprocess och inte behöva vara dedikerad gamer inte gillar spelet för 5 öre. Medans killen som tävlar... 01/10 Du säger att smaken är delad, men du vill endå strypa honom då han inte tycker som du...? personligen tycker jag det var ett skitspel..långt ifrån BF-serien. snacka om en besvikelse. 01/10 Skaffade det idag och efter att ha kört i några timmar så lutar jag nog åt en fyra eller möjligen en svag fyra och en halv av fem möjliga. Avdrag för att ljudet kunde vara bättre i avseendet mer variation. Ser dock inga som helst likheter med BF2, möjli... 30/09 Dom som tycker spelet liknar BF2 har uppenbarligen bara spelat banan Valley. Det är den största, mest fordonsvänliga banan och var väl säkert inslängd i demot för att ragga på BF2-kidsen. Spelet är snabbare på dom flesta av dom 12 mapsen. Och om det är... 29/09 flytta hem till swe din bäver 29/09 flygplanet?, menar du airstriken (vampire) isåfall skall inte flygplanet gå att skjuta ner då det bara "lämnar" av lasten så att säga! 29/09
Skicka en rättelse