Peka-och-klicka-spelet #The Whispered World handlar om Sadwick, en bitter liten pojke som jobbar som clown på en kringresande cirkus i en fantasivärld. Sadwick har mardrömmar om världens undergång och efter ett möte med kungens budbärare dras han in i ett äventyr där världens fortsatta existens står på spel. På sin resa möter Sadwick allskönans underliga figurer och varelser och på sant äventyrsmanér hittar han olika föremål som används för att lösa problem.

Nej, inte vi heller.

Daedalic skippar allt vad 3D heter och går tillbaka till klassisk 2D med handmålade bakgrunder och karaktärer. Grafiken är vacker och animationerna är fina men tyvärr medför det några problem. Det går enbart att spela i upplösningen 1024x768 vilket gör att folk med widescreen-skärmar (typ alla idag?) bör spela i fönster för att slippa få bilden horisontellt utdragen i fullskärmsläget. Ett annat grafiskt problem är att en del föremål nästan blir omöjliga att upptäcka då de bara är några pixlar stora. Efter någon halvtimmas spelande fastnar jag och då upptäcker jag att man kan trycka in mellanslagstangenten för att se vilka föremål som finns på varje skärm. Jag hade visst missat massa saker att plocka upp. Så ska det inte behöva vara i ett äventyrsspel.

Att låta som en clown

En annan sak som jag stör mig på är Sadwicks röst. Han låter som en blandning mellan Adam Sandler och Gollum och jag ville gärna stänga av den och bara ha kvar de andra karaktärernas röster. Tyvärr går inte det, man får ha alla röster antingen på eller av. De övriga karaktärerna håller en ganska jämn nivå på talet. På det stora hela är Sadwick ingen karaktär man kommer gilla. Han är mest bitter, sur och trött på allt och alla. Fattas bara att han börjar sminka sig svart runt ögonen och skära sig i armarna. Man märker att utvecklarna försökt krydda spelet med humor men det känns forcerat och jag drar inte ens i lite på mungipan.

Den gröna bollen heter Spot och är... nåt slags husdjur.

Bortsett från dessa brister är The Wispered World faktiskt ett helt ok äventyrsspel med vacker grafik och skön atmosfär. Kanske en del pussel är lite väl långsökta men Sadwicks resa i denna magiska fantasyvärld är något du som gillar äventyrsspel kanske kan kika på i brist på annat.