Vackert, lätthanterligt men inskränkt och periodvis irriterande är det första jag tänker när jag kort ska beskriva The Settlers: Rise of an Empire.

Rise of an Empire känns i mångt och mycket som ett förfinat Settlers men lite av charmen har försvunnit. Dels har gubbarna bytts ut, dels har man lagt in ett drös obalanserade drygputtar... eh, hjältar.

För er som aldrig spelat ett Settlers så går det även denna gång ut på att bygga upp en trygg boplats för dina nybyggare, sedan köpa och byta varor, träna soldater och expandera din medeltidstad. Överlag är Rise of an Empire ett bra spel, om än opolerat. Det verkar helt enkelt lite ofärdigt och den känslan förstärks när du får ladda ned en ofantligt stor patch det första du gör då du första gången startar spelet.

Darion faller om och om igen...

En rolig, om än obalanserad tillgång är att du har sex stycken hjältar, som du låser upp under spelets gång. Hjältar kan bland annat ta över tomma landområden genom att bygga ett torn på dem och givetvis har de en mängd färdigheter och förmågor. Du väljer en hjälte inför varje slag. Tyvärr är den ene så mycket bättre än alla andra att det inte finns någon anledning att välja någon annan.

Storyn handlar om att återupprätta det fornstora Darion Empire, som skapades i föregångaren, Heritage of Kings. Uppdragen går i huvudsak ut på att bygga upp och återupprätta, varför slagfältet saknas. Det är nämligen mer bygge än slag i denna titel. Det finns ingen vettig anledning att ge sig ut i oprovocerad strid heller eftersom varje karta har oändligt med tillgångar.

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?m=2&i=52915" style="border: 1px solid black"></img>   <img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?m=2&i=52919" style="border: 1px solid black"></img>

Visst får du slåss med illsinta vikingar ibland på din väg att hjälpa en stad i nöd men det hela är väldigt stelt och förutsägbart. Det blir inte bättre av att du i singleplayer i princip hela tiden bygger upp samma stad igen. Visst varierar tillgångar och resurshantering med vädrets omslag men det räcker inte, Rise of an Empire känns periodvis lika kul som att titta på en sovande ödla i ett terrarium.

Det finns en hel del irriterande buggar. Bland annat händer det ofta att dina nybyggare fastnar i en AI-loop vilket betyder att de inte hittar sina resurser, inte ens om du placerar stenhyddan på stenbrottet. Multiplayer kraschar ofta både innan du tagit dig ur menyn och online. Jättetråkigt att onlineläget är så buggigt eftersom det är här du får utkämpa de riktiga fältslagen.

Grafiken är ljuvlig med vackra miljöer, underbara detaljrika medeltida byggnader och ljusa "cartooniga" färger med trevliga animationer och rörelser. Här når spelet upp till sin fulla glans. Även ljudet är riktigt bra, både musiken och talet, även om man kanske kunde ha en önskan eller två om hur dialogförfattaren skulle kunna förbättra det hela.

Slutet inte bara gott

Settlers: Rise of an Empire är ett gediget bygge som dock saknar en hel del i gameplay. Spelet är snyggt, kontrollen enkel och ljudet fantastiskt men tyvärr är det enformiga kartor i singleplayer, lite för många buggar och en aning obalanserat för att få högre betyg än så här. Inget som inte några patchar kan fixa men i dagsläget får det bli en tvåa, helt enkelt för att vi kräver mer än så här av en gedigen franchise som Settlers.

Testdator:

AMD Athlon Dual Core 5600+
2 GB RAM
Geforce 8800 GTS
Windows Vista

Detta spel är på tok för segt, 2/5 stämmer helt. 01/11 Vad för geforce har du? Du skriver att din dator är kraftfull men skriv exakt vad den innehåller så kanske vi kan hjälpa. Personligen så låter "geforce 128mb" väldigt "low-end" för mig, och inte nåt som stödjer shader 3.0 etc som många nya grafikinställ... 22/10 Tack för tips! Kollade tråden. tydligen många fler med liknande problem. Hämtade nya drivrutiner till grafikkortet, och fick spelet att gå igång, men dock utan detaljgrafik. inga träd gator mark m.m. eller tak på husen bara rosagul färg. Verkar inte som... 15/10 Hoppas du får det att funka för det är mycket bra spel. Posta här så får du säkert svar: http://forums.ubi.com/eve/forums/a/frm/f/6061083365 15/10 ... Trodde dom käkade gräs. 14/10 Jaha, Ännu ett rejält felköp! Blivit några under årens lopp , men detta!!! Hur jag än gör Buggar spelet. Kommer inte ens in i det. Efter att all den vackra intro-scenerierna klingat ut och jag laddar in en bana (singleplayer) så fryser spelet och Window... 14/10 Jag förstår inte vad recensenten menar med att det är oändligt med resurser? Det är bara mat (och i viss mån träd) som är oändligt. Sten och Järn tar slut (om du inte kan handla detta) Sedan håller jag med om att en tillbakagång till något mer likt Sett... 13/10 Settlers = att titta på när varor fraktas runt kartan när du byggt ett logistiskt mästerverk och sakta se på när bondgården byggs upp, bräda för bräda. Givetvis sket de totalt i hela Settlers grundtanke och gjorde någon sorts Caesarkopia. För mig räckte... 13/10 Sorry det ska stå "den ene" inte "de". 12/10 3:an o 4:an i serien är klart bäst. :-) Men frågan är vad man skulle tyckt om detta spelet ifall man INTE hade spelat tidigare settlers? Hm... 12/10
Skicka en rättelse