Om du har sett filmen Bullitt så vet du att Steve McQueens rollfigur med samma namn var furstlig på att ratta sin Mustang genom San Fransiscos knixiga gator. Men han var en vekling. Lattja runt i bilar utan överdimensionerade vapen - löjligt! Riktigt salta gossar tar sig istället an Mashed, där biljakterna kantas av ständiga explosioner.

Alla vet att vissa spel gör sig bäst på dator, andra på konsol. Alla utom spelbranschens representanter. Eller vet och vet, tillverkare och utgivare är naturligtvis medvetna om saken, men då vinstmålet är överordnat de kvalitativa aspekterna så är det naturligt att man släpper multiplattformsspel, trots att de inte alltid passar alla system.

Racingliret Mashed får sägas vara ett ganska typiskt konsolspel, främst eftersom styrning av fordonen bäst sker medelst handkontroll (sådana medföljer som bekant till konsoler). En annan konsolfaktor är att flerspelarläget körs på en dator, något nätspel finns inte. Men låt oss inte döma ut spelet riktigt än, större under har skett än att multiplattformslir är bra på alla plattformar. Vice City, någon?

Vad vi har att göra med är ett arkadspäckat lir där vi i fågelpersektiv rattar en av upp till fyra bilar som möts på slutna banor. Målet är inte nödvändigtvis att först klara ett visst antal varv, även om spelformen finns. Uppgiften kan också vara att eliminera de andra deltagarna eller att jaga ikapp en motståndare. Dina kombattanter tas av daga antingen genom att köra ifrån dem så att de hamnar utanför bildkanten, knuffa dem utför stup som omger delar av banorna eller med hjälp av power-ups såsom maskingevär, olja och minor. När dessa efter en kort tids användning tar slut, återuppstår de snart igen på samma plats som innan. Endast ett vapen åt gången kan användas, men det går att slänga den power-up man för tillfället är utrustad med och istället plocka upp en ny.

Den huvudsakliga spelformen kallas Challenge Cup och utgörs av 13 banor med tre nivåer på varje. Vad du behöver göra för att vinna varierar mellan såväl banor som nivåer. Genom vinst öppnas nästa bana och nivå upp, plus att du låser upp spelformer för flerspelarläget. Utöver denna spelform hittar vi Quick Battle, där du väljer exempelvis svårighetsgrad och om power-ups ska vara med, samt banrekordsjakt i Time Trial. Flerspelarläget innehåller en variant av Quick Battle och samarbetsslakt i Team Play. Banutbudet måste sägas vara i snålaste laget, du spelar utan större problem igenom uppdragsdelen på ett par timmar.

Få spel är så bra att man gärna spelar singleplayerdelen flera gånger - omspelbarhet stavas multiplayer. Så också i Mashed, som även om det trist nog är begränsat till flerspelarbataljer på en och samma dator kommer bäst till sin rätt mot upp till tre polare. Att man inte kan mötas på LAN (eller över nätet för den delen, även om låg ping torde vara en avgörande faktor) är synd och skam, särskilt då antalet datorspelare som sitter på fyra handkontroller torde vara försvinnande litet.

En aura av slarvig konsolkonvertering omger Mashed. Vid sidan av redan nämnda irritationsmoment, som inte är fatala men nog så irriterande, tvingas vi stå ut med grafik som är allt annat än vass, halvrisigt ljud, svajigt kontrollsystem och en kamera som är risig nog att ibland avgöra loppen. Kort sagt: alltsammans andas budgetspel. Dessvärre visar prissättningen hos flertalet spelbutiker att detta inte är avsikten, spelet betingar på flera håll fullpris. Det är alldeles för mycket för ett spel av denna kaliber, som även om det kan vara skoj en stund i goda vänners lag inte under några omständigheter är värt att lägga vantarna på om det inte hittas i en budgetlåda.

Om du har en hundring över och tilltalas av adrenalinfyllda skadeglädjesejourer med ett par polare kan du kanske överväga ett köp, helst då om du äger en konsol. I annat fall finns avsevärt bättre arkadracingtitlar, exempelvis det utmärkta TrackMania.

Testdator:

AMD Athlon XP3000+
ATI Radeon 9800 Pro
512 MB RAM

Skicka en rättelse