Nya möss från två av de stora tillverkarna. Den ena symmetrisk med glänsande teknik och massor av knappar. Den andra flirtar endast med högerhänta men är å andra sidan sprängfylld med kringprylar. Endast en charmar till sig ett toppbetyg.

Logitech och Razer har i höst uppdaterat sina produktportföljer med högteknologiska datormöss avsedda för spelare. Logitech G9 och Razer Lachesis, som de kallas, har många saker gemensamt, till exempel spjutspetsteknik och många användbara funktioner.

Båda skryter med inbyggt minne som ger möjlighet att spara upp till fem profiler med separata inställningar. Därmed behövs ingen programvara i den dator musen används, så fort du kopplar in den får du tillgång till de sparade inställningarna. Toppbetyg för denna funktion, och om du gillar visuellt glitter blir det guldstjärna för G9:an, vars profilspecifika lampfärger hänger med vid flytten. Å andra sidan ska Lachesis ha en eloge för att de (icke profilrelaterade) lamporna kan stängas av; perfekt för folk som avskyr ljusinflation i datorhörnan.

   

Razer Lachesis och Logitech G9

I fråga om känslighet (betecknas DPI, punkter per tum) går ronden till Lachesis; känsligheten kan ändras i steg om 125, från 125 upp till biffiga 4000. G9:an klarar "bara" av 200 till 3200 DPI och stegen ändras 200 DPI åt gången. Båda funkar enligt mina erfarenheter riktigt bra, både på låg och hög känslighet, men ronden går tack vare vassare alternativ till Razer.

Gällande "polling rate" (hur ofta musen rapporterar förändringar till datorn) skryter båda med alternativ på 125 till 1000 Hz (8 respektive 1 millisekund per rapportering), fast Logitech har fler alternativ (sex, jämfört med tre för Razer). Sammantaget: båda råttorna har ruskigt bra teknik, som väl räcker till för att slippa oönskat beteende. Ett litet extraplus till Razer för att musen kan befinna sig närmare mattan utan att pekaren reagerar vid förflyttning i luften. I båda fallen handlar det om millimeter snarare än centimeter, så skillnaden är överkomlig.

Mot olikheterna

- Två formvärldar öppnar sig

"Grundläggande fel innebär ett par stadiga skopor råskäll"

Över till formen, och därmed de första rejäla olikheterna. Razer har valt att göra musen symmetrisk, medan Logitech enbart vänder sig till dig som styr med högerhanden. Den förstnämnda för tankarna till de gamla Boomslang-mössen, alltså bred framtill och smal bakända med långa, stora ordinarie knappar. Det märks tydligt att den är avsedd för hög känslighet; den fungerar bäst när du har handflatan i musmattan och låter fingrarna göra rörelsejobbet. Därmed tycker jag den funkar sämre om du kör lågsens, alltså att du jobbar med med handen över hela mattan. Form är förstås en smak, men du ska vara medveten om att Lachesis är väldigt speciell. Prova innan köp, om möjligt.

G9:an tycks form- och utseendemässigt ha sneglat på Microsofts Sidewinder-mus. Redan vid första beröringen lägger jag jämförelsen på sophögen - detta är ett greppmässigt mästerverk. Tummen landar bekvämt i en skåra, bredd och höjd känns specialgjorda för just min hand, knapparna sitter exakt där de ska - perfektion. Vidare: Logitech skickar med utbytbara vikter plus ett extra skal med lite smalare form och av annat material (också det ruskigt skönt). Som om inte detta vore nog stoltserar G9:an med ett rullhjul som kan vickas i sidled och möjlighet att ställa in om vertikalrullningen ska vara med eller utan steg. Även om allt inte är dödsviktigt blir jag smått lyrisk över det magnifika detaljarbetet - tills jag ser den rekommenderade prislappen på närmare tusen kronor...

Knap(p)ert

- Obegriplig miss agerar musfälla

"Ett smått tragiskt exempel på när form vinner över funktion"

Priset på Razer-musen ligger ett par trehundra kronor lägre, vilket i rimlighetens namn borde göra den till det självklara valet. Men då har vi inte kikat på knapparna. Nio knappar är rejält tilltaget (G9:an har "bara" sju), men grundläggande fel innebär ett par stadiga skopor råskäll - de sitter fel och saknar allt vad känslighet heter. Majoriteten - vänster, höger, hjulknapp och de två på ryggen bakom hjulet - funkar godkänt, medan två på vardera sidkropp är alldeles för hårda att trycka in. Det innebär att ett tryck på vänster överknapp tarvar stöd med fingret på högersidan - och där sitter en annan knapp. Symmetrisk form och många knappar är förstås en bov i detta designmissdrama, men nog hade det kunnat lösas bättre. Till exempel genom att göra knapparna klickbara utan att tvingas pressa fingrarna ur led...

Logitech å sin sida sköter tryckkänslighet och placering ypperligt. Naturligt känns för neutralt som beskrivning, ordet perfekt letar sig förtjänstfullt in i skaran av superlativ.

   

Razers mjukvara kontra Logitechs

De inbyggda minnena till trots måste du någon gång använda mjukvaran för att ta del av råttornas samtliga funktioner. Ingen av dem är perfekt, men Logitechs SetPoint-program sopar med hyfsat lättbegripliga och månghövdade alternativ hem en solklar seger. Razers kluddiga mjukvara är ett smått tragiskt exempel på när form vinner över funktion. Visserligen fungerar det relativt klanderfritt när du väl lärt dig navigera i röran, men jag förstår inte poängen i att gömma ypperliga funktioner i ett moln av färgexplosioner och usla menyer.

Trots många likheter står Logitech G9 i slutändan som ohotad segrare i denna musduell. Den spöar utan problem Lachesis - och de flesta andra möss på marknaden. Priset är den enda egentliga kritik jag kan komma på, i övrigt charmar denna gnagare mig lyrisk. Razer-musen levererar rent tekniskt men faller på undermånliga knappar och en design som ställer krav på dig som användare. Om du faller för formen och kan stå ut med knappidiotin kan du ha funnit en ny livskamrat. Men som sagt - testa innan du halar fram plånboken.

Fakta och betyg:

Razer Lachesis:

Mus med laserteknik. Känslighet: 125-4000 DPI. Polling rate: 125-1000 Hz (tre alternativ). USB-anslutning
[score=3]

Logitech G9 Gaming Mouse:

Mus med laserteknik. Känslighet: 200-3200 DPI. Polling rate: 125-1000 Hz (sex alternativ). USB-anslutning
[score=5]

Razer Lachesis:

Hemsida
Tillverkare - Razer
Distributör - Auroragruppen

Logitech G9 Gaming Mouse

Hemsida
Tillverkare - Logitech
Distributör - Logitech

Måste bara säga att man vänjer sig vid razer musen och när man gjort det så rockar den stenhårt, haft mx518 ren skit, kört razer ett antal år nu från den första som kom till lachesis vilket är den mest perfekta musen någonsin. PS dom andra razer mössen... 10/01 De borde ha med logitech mx518 som är den mus som många anser fortfarande är kung i mössriket i i testet. En jämförelse utan det bästa som finns att tillgå blir ju helt ointressant. 29/11 Jag älskar att läsa recensioner =D bra förklarat och att jämföra en mus med en annan är riktigt smart. nu vet jag allt jag behöver om mössen och G9:an kanske blir min en dag. 27/11 Idag åker jag och byter min andra G9 då scrollhjulet har blivit riktigt trögt. Jag byter till en I.E 3.0 jag rekommenderar att ni tänker två gånger innan ni skaffar er en G9. Men innan scrollen lade av så var den jättehärlig. 09/09 Jag använder ett G9 och är GANSKA nöjd med det då jag fick det för 500kr, men det är inte så bekvämt. Det känns som att handen hela tiden lutas lite utåt vilket man bara känner när man känner på en "klassisk" mus. Ett till minus är tumstödet på XL-grepp... 11/08 Tycker det är lite orättvist mot Razermusen när man kommenterar greppet efter som det ofta är en smak sak. Min vänsterhänta kompis är nog tacksam att Lanchesisen han har är symmetrisk så han kan köra med vänsterhanden som han alltid gjort. Iofs tycker... 18/12 Enligt mig finns det bara ett test som är värt namnet: [http://www.esreality.com/?a=post&id=1265679] 02/12 Word! Har haft min optical-greateye i 3-4 år nu, om inte mer, grymt nöjd :) Passar handen bra, är skön, och knapparna är smidiga att komma åt 01/12 mus 2mus subst. ~en ~ar ORDLED: mus-en • typ av (musliknande) litet, knappförsett pekdon som anv. för att välja ut program el. kommandon på en dators bildskärm el. för att pricka in koordinater vid datorgrafik: musknapp; mekanisk ~; optisk ~; klicka med... 01/12 jag e vänsterhänt och kör med högerhänt mus med den högra handen, det går bra och jag är van med höger eftersom allt i samhället är bara till för högerhänta :| 30/11
Skicka en rättelse