Pes vs Fifa. Den eviga kampen mellan gott och ont. Vad som är ont och vad som är gott beror på vem man frågar (Konami eller EA sports, till exempel). Så vad ska man välja för fotbollsspel inför 2008?

För mig har det varit ett enkelt val hittills, då Pro Evolution Soccer-serien varit överlägsen i spel- och verklighetskänsla. Fifa har haft grafiken och arkadkänslan - samt det faktum att de har rättigheter till ALLT i fotbollsvärlden. Bara att serien heter Fifa - samma som det internationella fotbollsförbundet - säger väl det mesta.

Pro Evolution Soccer - eller Winning Eleven som det heter i USA och Asien - kom först ut under namnet ISS Pro Evolution år 1999. Sedan dess har ytterligare åtta spel producerats av Konami, med blandade resultat. I min mening var Pes 5 fulländat, medan nästa upplaga nästan var för avancerad. Men Pes 6 fick grymma recensioner, så smaken är väl som baken, antar jag. Frågar man de mest avancerade lirarna så säger de flesta att Pes 5 var roligare än efterföljaren.

Första intrycket jag får av Pes 2008 när jag slår på min PS3:a är negativt. Jag möts av väldigt japansk musik, den är störig som få, och en meny som är onödigt enkel. Vad är det för fel på att lista alla val man kan göra i huvudmenyn? Nu står valet jättestort i mitten av skärmen, och så får man bläddra mellan sina val. Onödigt, som sagt.

Spelet är som förut

- men snyggare, förstås

Spelet i sig fungerar precis som förut. Man kan spela en enkel match, spela Master League (en sorts karriär, där man spelar sig till mer pengar som man kan köpa spelare för), skapa en liga, cup eller spela över nätverk mot andra fotbollsnördar. Man kan även träna upp sig via olika träningsmoment. Men inget nytt under julgranen där.

   

Nytt däremot är de svenska lag som är med. Förra året fanns bara Djurgården, i år är det Hammarbys, AIK:s, Helsingborgs och IFK Göteborgs tur att ära Pes med sin närvaro. Om det är för att kompensera för förlusten av tyska Bundesliga (en del tyska lag finns dock med bland Other leagues) samt licensen för Premier League vet jag inte, men det lyckas inte nämnvärt.

Ja, så är det alltså. Premier League heter England League och innehåller lag som North London (Arsenal), London FC (Chelsea) och Man Red (Man Utd). Två verkliga lag finns med - Tottenham och Newcastle. Två av 20. Som tur är finns dock korrekta spelare med, till synes överallt. Även om det var roligt för ett par år sen med spelare som Baloum (Baros), Netret (Nedved) och Gils (Giggs) börjar skämtet kännas igen. Roligt, men inte särskilt välgjort. Fifa håller hårt i sin licens.

Licenserna är borta

- Är det EA Sports som varit framme?

Ett steg tillbaka där alltså. Även om det är en enkel sak att ändra i editorn. Men när jag ser att mitt kära Arsenal har röda tröjor med en bred vit rand i mitten av tröjan så börjar jag nästan gråta. Det tar sin tid att fixa till alla lag helt korrekt. Tur då att alla landslag är helt korrekta i alla fall. Förutom att Zlatan är petad i Sverige i min version av spelet - men det måste de väl ändrat tills när spelet släpps på riktigt. Annars är det snudd på skandal.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse