Nätactionspelet Warhawk tillkännagavs redan när Sony presenterade de första Playstation 3-titlarna. Intresset har hela tiden varit stort, men eftersom Microsoft alltid varit bättre på onlinespel är frågan om Incognito Studios kan ändra på detta.

Spelet var från första början ämnad att innehålla både single- och multiplayer, men det projektet lades strax ner. Istället satsades det helhjärtat på flerspelarläget. Som ett resultat av detta bestämde sig utvecklarna för att släppa spelet både i fysisk utgåva och till lägre pris på Playstation Network. Kräver du inte fodral och manual finns det egentligen ingen anledning att köpa spelet i butik, om du inte absolut måste ha det medföljande headsetet.

   

I Warhawk får du springa till fots, köra stridsvagnar, flyga stridsplan eller skjuta med strategiskt utplacerade luftvärnskanoner. Till en början är det lätt att tro att flygplan och stridsvagnar ska vara överlägsna gentemot dem som springer på marken, men så är inte alltid fallet. Att sitta i ett stort fordon är inte alltid bra, det innebär nämligen att du nästintill hela tiden är synlig för övriga motståndare - och därmed blir en lämplig måltavla.

Oavsett hur du väljer att strida mot dina fiender har Icognito Studios lyckas få bra balans mellan mark- och flygbaserade fordon, och du är aldrig chanslös - även om du springer till fots. Du går upp i rang med tiden och det innebär att du kan ändra på både karaktärernas och fordonens utseenden, vilket är en kul liten extrafunktion. Att börja spela är simpelt, allt du behöver göra är att välja någon av alla servrar som dyker upp i listan och sedan ansluta. Det finns naturligtvis även möjlighet att skapa en egen server, och även en smidig funktion som filtrerar bort servrar som inte är i din region.

Enkel kontroll - på marken

Kontrollen är oftast väldigt enkel, åtminstone så länge du befinner dig på marken. Där fungerar styrningen precis som i vilket actionspel som helst. Ena spaken styr du karaktären fram och tillbaka med, och även i sidled. Den andra tillåter dig att vrida på huvudet för att kolla runtom i miljöerna. Annars är det inte mycket att hålla reda på, skjuta med knapparna ovanpå kontrollen och byta vapen med styrkorset, hur enkelt som helst. Något som är betydligt svårare är att kontrollera flygplanen, men efter en stund har man garanterat lärt sig tekniken.

   

Den grafiska biten har varit på tal ända sedan premiärvisningen på E3-mässan för ett par år sedan, och är det något som inte lämnar en besviken så är det just detta. Redan efter ett par minuter konstaterar jag att spelet tillhör de absolut snyggaste titlarna till maskinen. Stora öppna områden sträcker sig långt bort, och sällan är det uppenbart att några pop-ups existerar, även om de faktiskt finns där ibland. Trots att miljöerna är stora och detaljrikedomen hög flyter titeln på alldeles underbart, även under de mest intensiva striderna. Stort plus till utvecklarna.

Även solen har sina fläckar

Det mesta i Warhawk är faktiskt riktigt bra, men även solen har sina fläckar. Något som jag efterlyser ganska snart är fler banor eftersom de befintliga är väldigt få till antalet. Även vapenutbudet är skralt. Förmodligen är det bara en tidsfråga innan utvecklarna uppdaterar titeln med just banor och det är förstås mer än välkommet. I övrigt har de lyckats mycket bra med allt från ljud, grafik och kontroll till balans, underhållningsvärde och framförallt genomgående hög kvalitet. Om du är på jakt efter ett multiplayerspel och har din Playstation 3 ansluten till internet så är Warhawk ett mycket gott alternativ.

Skicka en rättelse