Vad sägs om en tur genom landsbygdsområden i 170 km/h helt utan blytillsatser? När japanska Sega ännu en gång släpper Sega Rally i konsolutgåva är ingredienserna de vanliga - arkadrally i vansinnestempo på ojämn terräng.

Har du någon gång de senaste tio åren besökt en biljardhall, en färja, en campingplats eller någon annan nöjesinrättning är chansen stor att du också har sett Segas arkadmaskin SEGA Rally Championship. Spelet, som finns i en rad olika varianter och utgåvor, släpptes ursprungligen 1995 och har sedan dess även gästat såväl pc som en rad olika konsolformat under namnet SEGA Rally. När serien i dagarna begåvas med ytterligare ett tillskott gör den samtidigt sin 360-debut - dessutom på ett övertygande vis.

Dubbdäck på, kamrater!

Precis som i det dryga tio år gamla Championship betonar SEGA Rally enkelhet - rally i olika miljöer och på olika underlag i sin mest lättillgängliga form. Jämförelser med spelen i GTR- och Colin McRae-serierna kommer därför på skam. Där andra rallytitlar framhåller och rentav uppmanar spelaren att justera allting från däcktryck till fjädring innehåller SEGA Rally tre enkla val - välj bil, välj konfiguration (terräng med bättre grepp eller landsväg med högre fart och snabbare acceleration) och välj växellåda. Därefter är bilen redo att köras - givetvis utan kvalifikationsvarv eller andra distraktionsmoment.

Nedskalat inpå bara karossen

- från huvudmenyn till leråkern i tre steg

Enspelarläget är organiserat i tävlingar om tre banor med stigande svårighetsgrad. För att få tillträde till nya ligor - och därmed också nya banor och bilar - måste du knipa ett visst antal poäng vid varje lopp. Häri ligger också själva utmaningen - SEGA Rally bjuder stundtals både på riktigt svåra banor och ett tufft AI-system. Trots en väldesignad spelkontroll med god respons krävs övning för att plocka de nödvändiga poängen - och då är ändå speldynamiken tydligt förlåtande i sin utformning. Att sladda in med bakvagnen i kurvorna är inte hela världen - bilen är oförstörbar och tappar vid ett enstaka tillfälle sällan så mycket fart att dina motståndare helt försvinner bortom horisonten. Tråkigt på ett sätt - men samtidigt har Sega aldrig gjort någon hemlighet av att det är lättmanövrerad arkadunderhållning man levererar.

"Looong easy right"

Vid sidan om tävlingsläget innefattar SEGA Rallys singleplayer även det obligatoriska "Quick Race"-alternativet samt möjligheten att ladda ner "spökbilar" från Xbox Live - styrdata från andra spelare vars egna bilar körs på samma sätt som de själva gjorde när de laddade upp sin profil. Inslaget är förvisso inte unikt, men likväl annorlunda och ett alternativ till det regelrätta och traditionellt utformade multiplayerläget.

Spelets två enspelarlägen förlägger precis som flerspelarläget handlingen till 16 banor i sex miljöer - alplandskap, tropiker, ökenområden, arktisk miljö, sjölandskap och afrikanska slätter. Med en ljus färgpalett, det för serien typiska miljövalet och en rad olika bakgrundseffekter, allt från trumpetande elefanter till nyhetshelikoptrar och passerande godståg, kan även de grafiska kriterierna sägas vara uppfyllda - därtill med viss marginal. När bilarna blir smutsigare och smutsigare, när hjulspåren i gyttjan sakta fylls med vatten och när jordkakorna bokstavligt talat sprutar efter motståndarnas åkdon - och när det dessutom sker utan att bilduppdateringen påverkas märkbart - då visar också Sega att man tagit arkadkonverteringen på allvar.

Kompetent arkadrally

- fullgott alternativ till spelmaskinen

SEGA Rally kan i sin 360-kostym bäst beskrivas som en nära anhörig till arkadmaskinen. Faktum är att spelet på en större HDTV med ratt och gaspedaler är snubblande likt orginalutgåvan - så när som på att grafik och banor lyfts upp till 2007 års standard. Att spelet inledningsvis kan upplevas som svårt kan å ena sidan ses som något att bita i, men å andra sidan som ett pedagogiskt problem. Tyvärr har inte Sega valt att ta tag i det - med undantag av den barska mansröst som varnar för snäva kurvor lyser såväl inlärningslägen som annan körhjälp med sin frånvaro. Om SEGA Rally inledningsvis är tufft är det glädjande nog belönande i motsvarande utsträckning. Att se sin egen kärra flyga förbi två motståndare i en snötäckt innerkurva i 90 kilometer i timmen är en given humörhöjare.

Fager alpskog

Trots en viss inlärningströskel - förvisso även den trogen arkadutgåvan - visar Sega Racing Studios på punkt efter punkt att man behärskar sitt eget spel och varumärke i detalj. Du som kan och vill avvara realism, spräckta rutor och depåstopp, och dessutom nöjer dig med 16 banor, kan med gott samvete sätta tänderna i SEGA Rally. Den välpolerade körkänslan och den tajta spelkontrollen är vad du betalar för - leran, spökbilarna och den barska mansrösten får du på köpet. Hatten av, Sega!

Någon som vet om man på Sega Rally kan spela "split screen" vid Xbox360Live? 29/12 Hej. Någon som vet om spelet stöder split screen i pc versionen? Eller för övrigt känner till bil spel för pc som stöder split screen? 24/12 Hmm, så man får inte bedöma 360n efter det mest hypade och sålda spelet till den just nu? Well... 09/10 Går finfint att mappa om knapparna, bara man kör spelet i Vista dvs (iaf för mig). SegaRallyLaunchern (där man ställer in grafik, ljud, kontroll osv) kraschar alltid i xp utan att jag kommer åt några inställningar :/ Kör det själv med en PS2 Dualshock-k... 08/10 Här är en review på single-delen av halo som har många goda poänger. Om man INTE är en fanboy samt aldrig spelat de andra spelen. Escapistmagazine (http://www.escapistmagazine.com/articles/view/editorials/zeropunctuation/2304-Zero-Punctuation-Halo-3)... 08/10 alltså recensera spel går ju knappast ut på att gämföra olika spel i samma genre. Tror fan det att om man gillar Forza/colin så lär ju knappast detta vara speciellt tilltalande och tvärt om. Betyget skall ju sättas inviduellt för produkten och eventuell... 08/10 "Killen" heter Magdalena och har "Morsan" som smeknamn... Man ska inte jämföra betyg mot varandra, nej, särskilt inte när det gäller två olika recensenter och två helt olika spel. Återigen: betyg är en extremt kort sammanfattning av textens innehåll,... 08/10 Word! Samma spel som kom till saturn för evigheter sen nu i HD och med spår i leran. Aja men det är sant som han säger, ska inte jämnföra olika recensenter mot varandra. Men den här killen borde ju ha recencerat Halo 3 då hade det fått 6/5 *långsint* ;) 08/10 Hur är PS3 versionen jämfört med 360? 08/10 tyckte spelet var riktigt tråkigt jämfört med colin mcrae dirt men så är det men har inte motorstorm också väg underlag som påverkar bilens prestanda? 08/10
Skicka en rättelse