Trots ett ganska bruksigt utseende har Creatives headset HS-900 imponerande specifikationer, utmärkt ergonomi och en robust, genomtänkt konstruktion. Visserligen kan 600 spänn för ett stereoheadset tyckas en smula dyrt, men då slår HS-900 ändå knock på flertalet konkurrerande produkter i samma prisklass. När kommer en modell som klarar 5.1?

Att Creative gillar att sätta Johnathan "Fatal1ty" Wendels namn på sina gamerinriktade produkter är väl ingen nyhet för den som spanat in datorhårdvara någon gång under de senaste åren, så det kommer onekligen som något av en överraskning att Creatives fetaste headset inte bär hans namn. Istället är det ett ganska avskalat par lurar som knappast riktar sig till den som vill väcka uppmärksamhet med sitt val av utrustning. Funktion över form tycks ha varit grundprincipen, en frisk bris för den som inte sätter värde på blinkande lysdioder och grälla färger.

Ljuv musik

- Men HS-900 lämpar sig bäst för spel

Under skalet är detta emellertid ett headset där man inte har snålat med specifikationerna. HS-900 presterar bättre än många headsets i samma prisklass (rekommenderat pris är 599 kronor). 40 mm neodyniumelement med ett frekvensomfång på 20 Hz - 20 kHz och en impedans på 32 ohm är förvisso inget som närmar sig riktiga HiFi-lurar för dubbla priset, men för ett gamingheadset är det riktigt bra och musik går faktiskt utmärkt att avnjuta. Basen har både skärpa och tryck, små detaljer hörs bra och de slutna lurarna hjälper till att höja inlevelsen. Mikrofonen är dubbelsidig och motverkar störande ljud, dessutom sitter den på en bom som är lång och ordentligt justerbar.

Den största fördelen med HS-900 är faktiskt ergonomin, alltså hur headsetet känns att använda. Tack vare den enkla men funktionella designen väger hela paketet inte mer än 90 gram (detta kan jämföras exempelvis med Creatives egna Fatal1ty-headset som väger det dubbla). Kåporna är mjukt stoppade och precis lagom stora för att innesluta mina öron på ett bekvämt sätt, dessutom väl ventilerade vilket motverkar svett. Bygeln är även den väl stoppad, justerbar i nio distinkta lägen (upp till 27 mm förlängning på varje sida) och inte bredare än nödvändigt.

Sladden är 2,5 meter lång och gjord i syrefri koppar med två guldpläterade 3,5 mm stereopluggar och färgkodade kontaktdon. En ganska lagom sladdlängd om man ansluter hörlurarna på datorns baksida, men inte ohanterligt långt om man (som jag) har uttagen på framsidan. En enkel sladdfjärr med volymkontroll och mikrofonswitch finns också, mer eller mindre standard på alla moderna headsets.

Inga svagheter

- kung i klassen!

HS-900 är utan tvekan ett utmärkt headset för den som vill ha bra ljud i spel och ett par hörlurar som sitter skönt, timme efter timme. Den som vill lyssna på musik utan krav på bästa möjliga ljud lär heller inte bli besviken. Personligen uppskattar jag också avsaknaden av lysdioder, skrikiga färger och annat trams som inte tillför någon funktionalitet. Vill man ha sex kanaler eller bättre ljudkvalitet finns det visserligen bättre lurar att köpa, men då snackar vi också en betydligt saftigare prislapp. I sin prisklass är HS-900 ett mycket bra köp.

Skicka en rättelse