Shadowrun är ett viktigt spel för Microsoft, inte bara för Xbox 360 utan även för Windows Vista då spelet är det första som stödjer spel mellan de båda plattformarna. Frågan är dock om Shadowrun är spelet som den amerikanska jätten har hoppats på då FASA Studios har slarvat en hel del.

Låt mig göra en sak klar här och nu: Shadowrun till Xbox 360 har, förutom namnet, ingenting gemensamt med det klassiska rollspelet till Nintendos 16-bitarskonsol.

2000-talets Shadowrun är inte ett rollspel där du ska sugas in i en gripande historia utan en adrenalinstinn actiontitel som ska avnjutas online. FASA Studios har därför valt att inte lägga ner någon större kraft på handlingen och då jag inte vill vara sämre får nästa mening sammanfatta den. Året är 2031 och när du träder in i händelserna har kampen om kontrollen över världens magi mellan RNA Global och rebellstyrkan Lineage nått ett kritiskt läge i den brasilianska staden Santos. Knappast banbrytande och verkligen inte engagerande, men den fyller sin roll - som en ursäkt för att få tampas mot andra spelare online.

Fyra raser att välja på

- alver, människor, dvärgar och troll

Upp till 16 spelare kan mötas på någon av Shadowruns nio banor och även om det antalet inte är något att hurra över bjuder det på rikligt med valmöjligheter i andra områden. Till att börja med finns det fyra raser att välja på - alv, människa, troll och dvärg - som alla har sina för- och nackdelar. Alver är snabba och regenererar men har å andra sidan mindre hälsa till att börja med. Människors är, som vanligt, väldigt allround och har en fallenhet för att använda teknologi. Trollen tål betydligt mer skada än de övriga varelserna och kan bära tunga vapen men de är långsamma och är inga höjdare på magi. Dvärgar har en speciell egenskap som gör det möjligt för dem att suga magi från sin omgivning, men de är däremot inte särskilt effektiva när de på egen hand ska återfå sin magiska kraft.

Ras är dock inte det enda du behöver välja, då du även på bästa CS-vis får köpa vapen, magi och teknologi i början av varje rond. Vapen förklarar sig självt då arsenalen, förutom en katana, inte bjuder på några överraskningar; bland annat finns hagelbössa, raketkastare och maskingevär att tillgå. De magiska krafter och den teknologi du kan köpa är betydligt mer intressanta då de ger dig möjlighet att skräddarsy din karaktär efter din spelstil. Magier bjuder på krafter som förmågan att återuppliva dina lagkamrater, att förvandla dig till ett rökmoln och att teleportera dig genom väggar medan teknologier kan förbättra din reaktionsförmåga och bokstavligen ge dig par vingar.

Jag måste erkänna att jag var lite tveksam till blandningen mellan vapen, magi och teknologi men det tog inte lång tid innan jag övertygades om att det verkligen fungerade. Trots att det givetvis är vissa förmågor och kombinationer som är mer populära än andra bland spelarna är de förvånansvärt bra balanserade och det finns ingen som är ett måste. Detta gör det möjligt för dig att skapa en egen spelupplevelse och hjälper även till att skapa ett spel som sällan blir förutsägbart. Kort sagt har FASA Studios lyckats riktigt bra med spelets grundstenar och det är därför tråkigt att behöva konstatera att spelet i övrigt inte håller samma höga nivå, varken när det gäller originalitet eller kvalitet.

Föregående Nästa
Cisco, jag spelar inte på en TV, jag spelar på en skärm med högre upplösning än din TV. FYI, jag har testat det nu och står fast vid min åsikt, det suger. 03/07 är du rädd för att få stryk eller?,,jag anser att man inte har ngn fördel alls för att man kör på konsoll mot pc spelarna,,, jag kan till och med slå vad om att skulle dom ta och porta geas of war till pc,eller göra gears of war 2 till pc och konsoll... 02/07 det är inget som helst fel på grafik i detta spel ngt av dom snyggaste spel som är ute tycker jag,allt ser snyggt och rent ut+häftiga ljuseffekter när man teleporterar mm..,,,ett tips kan nog vara att skaffa glasögon med rätt skärpa,och kanske prova spe... 02/07 Ser ut som ett riktigt skitspel, inte ett vettig shooter till PC iallafall. På skärmskotten ser det ut som någon slags hemmabygga till HL1 eller UT99, föga imponerande. 02/07 är du rädd för att få stryk eller?,,jag anser att man inte har ngn fördel i shadowrun alls när man kör på konsoll..,,, jag kan till och med slå vad om att skulle dom ta och porta geas of war till pc,eller göra gears of war 2 till pc och konsoll så skull... 02/07 du grabben,..du hänger inte med mycket,, konsollerna kommer snart slå ut pc`n som spelplattform helt,,,räcker att man köper en konsoll ca vart 5e år,inga extra grejjer behövs,man behöver inte byta grafikkort en gång om året,inte byta processor en gång... 02/07 Förutom spelgenren har dom väldigt mkt gemensamt. Båda är baserade på samma gamla rollspel som släpptes 1989. http://en.wikipedia.org/wiki/Shadowrun 02/07 Alltså, nu har jag inte så mycket koll på shadowrun världen, men jag tycker att det här spelet är helt okej. Det är väldigt likt Halo, nästan så jag tror att det är samma motor. Kanske skulle förklara varför det inte finns någon animation för klättring... 30/06 Så ointressant att göra en vanlig shooter av en så spännande licens. Jaja. 30/06 Rätt satt betyg. Det största minuset är att det inte finns någon single player mode.. 30/06
Skicka en rättelse