Ninja Theory var en av de första utvecklarna som satsade fullt ut på Playstation 3 och de gjorde det med höga ambitioner. Efter år av slit har de nu äntligen något att visa upp, men trots att Heavenly Sword gör ett mycket gott intryck går det inte att rekommendera rakt av.

Det är svårt att inte låta sig imponeras av Ninja Theorys yrkesskicklighet. Ribban sätts redan i den första scenen som inleds med att spelets hjältinna berättar om sin klans öde. Samtidigt sveper kameran ner över ett fryst slagfält fyllt med tusentals soldater för att till slut möta hennes blick. Ett ögonblick senare är det du, enbart ackompanjerad av dina stegrande hjärtslag, som slaktar soldater i en rasande fart innan du faller ner till marken och i en av spelets många magnifika mellansekvenser ser hur symboler på ett plågsamt sätt bränns in i huden och med det livets ände.

Nariko

- actionhjältinna utan överdimensionerade behag

Hjältinnan är den eldfagra Nariko - dotter till hövdingen i en krigarklan vars enda uppgift är att hindra någon från att spilla blod med det svärd som gett namn åt spelet. Innan händelserna som jag talar om i det förra stycket bröt emellertid Nariko mot denna regel vilket är den direkta anledningen till att hon nu besitter en närmast övernaturlig kraft samtidigt som livskraften sugs ur henne. Upptakten är alltså inte helt olik den i God of War, då Kratos slänger sig ner mot en säker död från Greklands högsta klippor, och där liksom i Heavenly Sword hoppar du sedan tillbaka i tiden till den dag då allting började gå åt pipan.

Tidpunkten är i det här fallet fem dagar tidigare då den onda och galna kungen Bohan har börjat sin blodtörstiga jakt efter svärdet vilket har tvingat Nariko att fly med sin klan. Jag ska inte nämna alltför mycket mer om spelets handling, men du ska veta att den är förvånansvärt medryckande. Den är knappast oförutsägbar, men den innehåller så pass många intressanta karaktärer och berättas på ett så professionellt sätt att det är svårt att inte bry sig.

Även om Heavenly Sword innehåller ett antal små pussel, som oftast går ut på att du ska slå till stora gongongar, är det ett actionspel ändå ut i fingerspetsarna. Till en början betyder detta en hel del planlöst tryckande på handkontrollens knappar, men efter ett tag blir det tämligen ineffektivt. Under ytan finns nämligen ett stridssystem som har ett visst djup. Det är knappast jämförbart med ett spel som Ninja Gaiden men det är å andra sidan betydligt mer lättillgängligt för nybörjare.

Enkelt stridssystem

- som inte heller saknar djup

Till att börja med har du två slagknappar som kan kombineras på alla möjliga sätt för att utföra olika manövrar. Utöver detta finns det tre olika utgångspositioner som både påverkar vilka attacker du kan utföra och vilka du kan blocka - speed, power och range. Vilken typ av offensiver de möjliggör är förhoppningsvis uppenbart för den som kan en gnutta engelska, men blockeringssystemet kan behöva en kort genomgång.

Föregående Nästa
Vet någon om det (heavenly sword) kommer komma ut till pc ? 18/06 spelet är faktist riktigt roligt att spela igenom de tar väl 8 timmar men tar längre tid om man har problem på bossarna... men jag tycker inte det var värt 750 kr vid realese... 02/10 nej, absolut inte. lite sugen på hs. Demot var lite för monotont (+frugan som tycker om att titta på :) ) för min smak, men förstår jag det rätt så finns det lite annat än bara slåss mot en massa gubbs? 02/10 Tänker antagligen inte köpa Heavenly Sword. Var inte ett dugg imponerad av demot. Jag älskar verkligen sånna här spel. God of War & Ninja Gaiden är bland de bästa spelen jag spelat men Heavenly Sword var jättetråkigt tyckte jag. Det jag mest klagar på... 01/10 jag tror inte att dom någonsin sa det.. men eftersom releaseversionen inte laggar, och massor av annan press fått testa en laggig prerelease, så måste det ju vara den dom her kört.. grovt slarvigt av dom att inte berätta det bara. 30/09 bra att det var fler än jag som såg den testen av Heavenly Sword i gameplay. men ska dom verkligen betygsätta ett spel som dom har i näven och inte ens är helt färdigt ? tycker det är ganska skrämmande, jag missade helt det där han sa att han testade... 30/09 Köpte det igår, tycker det är fett skoj. Men det är svårt som fan, när man ska skjuta med pilarna..... *morr* 30/09 de har testat en prerelease-version av koden, som var väldigt laggig.. jag har sett flera previews på spelet där de klagat på att det hackade helt fruktansvärt, men de var i alla fall ärliga med att det inte var en final build dom spelade. det är inte... 30/09 det finns fler spel i denna anda - där man springer runt o slår på folk. god of war är faktiskt inte det enda spelet.. inte heller tar det 2år att göra ett spel..HS var nog i någon slags pre-produktion samtidigt som God of War1 släpptes.. sen att hon... 30/09 Heavenly Sword är verkligen en Väldigt blek God of War wannabe. 30/09
Skicka en rättelse