Några av de bästa sakerna i livet är udda blandningar. Ben & Jerry's Half Baked, filmen Baseketball och fiskpinnar med ketchup. Och Puzzle Quest 2?

Det är minst sagt en annorlunda blandning som #Infinite Interactive skapat i #Puzzle Quest-serien. Ett rollspel blandat med Bejeweled-fajting? Say what?

Trots att det verkar aningen komplext, är #Puzzle Quest 2 faktiskt barnsligt enkelt att få grepp om, både till handling och spelande. För storyn är simpel. Du får välja att vara antingen barbar, trollkarl, lönnmördare eller tempelriddare och du ska ta dig igenom den mörka hålan Verloren, som en gång i tiden var en fredlig och mysig stad. Lite brädspels-Hero Quest över det hela.

En samlardröm

Du kommer dock tappa greppet om handlingen ganska snabbt, vilket jag tror utvecklarna förstått sen föregångaren. Du kommer lägga överlägset mest tid av spelet på pusslen, och bara koncentrera dig på att spöa diverse gobliner, troll, häxor och bossar som kommer i din väg. Därför har utvecklarna lagt mycket fokus på pusslandet, som är väldigt underhållande och spelglatt. Visst har Puzzle Quest 2 ett litet RPG-värde, men det är mestadels i samlandet av nya vapen och utrustning och material för att förstärka dessa.

Varje fajt är ett nytt pussel, där du ska byta färgade brickor på ett bräde för att få tre eller fler brickor av samma typ i rad. Det är omgångsbaserat, så efter du gjort ditt drag är det din motståndares tur att göra detsamma för att försöka döda dig. För varje kombination stärker du dina attackmöjligheter (olika för varje karaktärstyp) och med dem kan du förgöra dina fiender på olika sätt. Varje attackmöjlighet aktiveras av olika färger på brickorna, och skapar därmed än mer tankeverksamhet bakom ditt blippande. Fyra i rad ger dig en extraomgång, så du måste alltid tänka lite längre än ditt nästa drag.

Som omväxling till vanliga fajter dyker det även upp särskilda pussel när du hittar skatter att låsa upp (vapen, hjälpmedel eller cash), och det gör att du inte lika lätt tröttnar på samma pusseltyper. Boss-fajterna ger dig också liiite differens, då du kan använda en engångsattack om du hittar rätt kombination.

Ful spelglädje

Men något vackert spel är det inte. Trots att vi faktiskt kommit långt in på år 2010 ser grafiken ut som något i Super Nintendo-väg, särskilt när du rusar runt i Verloren med din karaktär. Pusslen är någotsånär schyssta, men inte mer. Jag trodde vi kommit längre än så i grafikutvecklingen.

Puzzle Quest 2 är inte till för dig som vill ha ett fullfjädrat RPG med lite pusslande, utan snarare för personer som uppskattar fantasy och som älskar att spela Bejeweled och dess gelikar när tid finnes. Är du den senare av de två kommer du ha en 20-30 timmars underhållning framför dig när du införskaffat spelet.

Skicka en rättelse