Är du en av de gamla rävar som saknar klassiker som Alien Breed och Chaos Engine? Tillhör du även de som till högsta grad uppskattar att spela co-op med vänner? Då bör du ta en titt på Alien Swarm.

#Alien Swarm, utvecklat av #Valve, är en remake av en mod till #Unreal Tournament 2004 med samma namn och är i grund och botten ett klassiskt pangpang-spel för upp till fyra spelare som tillsammans kämpar mot diverse rymdmonster. Någon bakgrundshistoria behövs inte, du och dina allierade börjar på en science-fiction-inspirerad bana med ett gäng delmål att klara av samtidigt som ni försöker överleva horder av anfallande rymdmonster. Delmålen kan handla om att ta kål på ett visst antal alien-ägg eller att starta en maskin eller att helt enkelt överleva en viss tid. Skulle man dö får man vänta tills rundan är klar (då alla delmål är avklarade eller alla spelare är döda) så var försiktig.

Spela klasskamp med aliens

Innan du kastar dig ut i stridens hetta får du välja vilken klass och karaktär du vill spela som. Det finns fyra klasser att välja på; officer (ger bland annat skadebonus till dina polare), medic (är vad det låter som), tech (öppnar låsta dörrar och sätter ut stationära vapen) samt special weapons (har de fetaste vapnen). Till dessa fyra klasser hör även två karaktärer vardera. Dessa karaktärer har lite olika statistik för att ge klasserna (och spelarna) variation. Vidare bjuds vi på rollspelselement så som att man samlar XP och levlar. Nya levlar belönas med ny utrustning istället för förmågor och detta medför att det fungerar bra när en level 1-spelare lirar ihop med en level 10-spelare.

Att springa med en röd flaggstång visade sig vara svårt.

Fokus i #Alien Swarm ligger på co-op och fyra spelare möts via den digitala distributionstjänsten Steam (ja, dedikerade servrar finns) för att kötta loss. Samarbete är livsviktigt så leta gärna upp personer du känner dig trygg med när du ska spela. Spelar du på de publika servrarna händer det ofta att man hamnar i samma lag som folk som tycker det är roligare att leka rambo själv och springer iväg för att klara banan på egen hand. Det gäller att hänga ihop, tänka taktiskt och hjälpa varandra. Det är även en bra idé att se till att alla har varsin klass, att till exempel spela utan medic kan vara ganska svårt. Glädjande nog finns även olika svårighetsnivåer att spela på.

"Get away from her, you bitch!"

#Valve har använt en modifierad version av Source-motorn och i sann anda skickar de med ett SDK så att spelarna själva kan modifiera och skapa eget innehåll till spelet. Grafiskt sett är Alien Swarm en oslipad diamant, det är vackert att se på men kameravinkeln gör att man inte ser så mycket detaljer av den värld man befinner sig i. Banorna är ofta ganska mörka och fienderna kan vara svåra att se i skuggorna, vilket bara gör det mer spännande. Detta har även gjort att spelarna har en varsin fienderadar som för tankarna till den Ellen Ripley med vänner använde sig av när de slogs mot aliens. Ljudet fungerar som det ska och kontrollen är smidig och enkel (styr gubben med tangentbordet och sikta och skjut med musen).

Fiskmåsar kan man få bort genom att ha sönder deras ägg.

#Alien Swarm är ett underhållande och spännande spel som kan ge många händelser du vill berätta om på jobbet dagen efter. Har du tre goda vänner som alla gillar samarbete så har du här ett spel att spendera många timmar på. Speciellt då Valve har valt att släppa Alien Swarm helt kostnadsfritt via Steam. Spelet är inte perfekt, till exempel spawnar fienderna alltid på samma plats, men jag rekommenderar dig verkligen att ladda ner det och prova. Se bara till att du spelar med rätt människor!

Skicka en rättelse