Succéliret Peggle ynglar av sig utan att veta om det. Låt oss hoppas att det slipper få reda på sin oäkta avkommas existens.

Alla lånar av alla i spelbranschen, det är knappast någon hemlighet. Det sägs att stöld är den finaste formen av smicker, vilket också ofta är sant. En förutsättning för att att stöld ska kunna kallas smicker är dock att kopian är, om inte bättre så åtminstone lika bra som originalet, och den ska gärna också tillföra något för att utveckla idén.

#Caelum är en kopia av det högt uppskattade #Peggle som släpptes av #Popcap till PC och Mac 2007, och senare till i princip alla plattformar. Även om Peggle lånat friskt från det klassiska flipperliknande japanska arkadspelet Pachinko tillförde Peggle något - 55 banor med helmysig estetik och utmanande nivåer bäddade för klassikerstämpeln.

Roligare än så här bir det inte.

I Caelum ska du i egenskap av en kanon skjuta "kanonkulor" på "duttar" som finns utspridda över spelplanen. Dessa duttar har olika färg och det gäller att valla kanonkulan så att den studsar på så många duttar som möjligt innan den når botten, och därmed sitt slut. För att vrida upp klurigheten något har spelplanen berikats med ett vandrande bräde som pendlar från höger till vänster längst botten för att på så vis ge spelaren en andra chans att valla upp kulan (tänk Breakout/Arkanoid, fast utan att brädet kan styras). Visst låter det som en helt okej Peggle-klon, men låt dig inte luras - banorna är enformiga, designen livlös och ljudet irriterande.

Skraepum

Den här typen av spel ska vara utmanande, kräva tankeverksamhet och koncentration. Caleum misslyckas med allt sånt. Antalet bollar som står till förfogande inför nya omgångar är ofta alltför få, det känns inte som att resultatet påverkas av hur du bär dig åt. Inte heller hjälper det nämnvärt att du kan "tilta" banan lätt åt höger och vänster för att på så vis få bollen att studsa dit du vill, knuffarna är på tok för tafatta för att göra någon faktisk skillnad.

Istället för att göra ett bra spel med influenser av en finfin förebild faller utvecklarna på sin egen slöhet. De rullar vidare i uppkörda hjulspår, och det helt utan att lyckas motivera mig till kringsysslor som att samla poäng. I slutändan gör det hela upplevelsen meningslös. För de nästan hundra kronor som spelet kostar kan du istället köpa första säsongen av teveserien "Svenska hjärtan", den torde skänka mer långvarig underhållning än vad Caleum mäktar med. Och då finner jag ändå inte teveserien särskilt underhållande.

Stöld lönar sig bara om man vet hur bytet ska användas.

Skicka en rättelse