Ett sång- och dansspel till Wii med tema kring en av världens populäraste sång- och dansfilmer. Det låter ju lovande, inte sant? Fel, fel, fel!

Jag tar plats på balandsbrädan med kontroll och mikrofon i handen och förväntar mig festligheter, men tji får jag. Jag hade specifikt bett redaktören om att få låna mikrofoner då jag trodde detta skulle vara ett sång/dans-spel, men sjunga kan du inte ens göra i #Grease. Redan där ångrar jag åtagandet av denna recension.

Storyläget byggs upp genom att du väljer en av alla karaktärer från filmen i fåniga och dåligt tecknade versioner. Sedan börjar spelet givetvis med den klassiska Summer Nights, där du får dansbalansa, och röra Wiimoten i diverse olika dansmoves. Och så otroligt fånig jag känner mig. På gamla dansmattetiden kunde du åtminstone få lite motion och underhållning medan du skuttade fram och tillbaka, men här står du bara på en bräda och duttar lite lätt med fötterna åt olika håll. Samtidigt som du exempelvis borstar håret med wiimoten. Men flickvännen fick sig ett gott skratt i alla fall.

Sanslöst fjanteri

Några av de tydligaste fjanterierna: censurering av svordomar i låtarna, förskräcklig grafik (till och med för att vara Wii), icke-originalmusik, dålig koreografi, ingen läppsynk, repetition av samma saker om och om igen. Spelet är gjort för en yngre publik, men hur många 10-åringar bryr sig om en gammal musikalrulle? Och hur många 30-40-åriga kvinnor vill stå på en balansbräda och skaka en handkontroll ett par gånger per låt?

Det enda som är någorlunda positivt med Grease är att det har en hel del "banor" i sin repertoar i och med att det finns så många låtar, men storyn består i stort sett av samma upprepningar om och om igen. I vissa låtar får du visserligen göra annat än att bara dansa – Greased Lightning, till exempel, låter dig spraya, laga och skruva ihop en bil under tidspress, vilket är småskoj, men alldeles för lite egentligen. I andra låtar får Danny sporta (basket, baseboll etc), eller köra bil. Spännande, va?

Duktig = fånig

Förutom storyläget kan man välja att sjunga låtar fritt, eller spela ett partyläge som inte alls är så party som #Zoë Mode vill framställa det som. Det finns ett par upplåsningsbara karaktärer och låtar om du är nog duktig, men det känns bara som en onödig extrafunktion. Du vill inte ens vara duktig, för ju duktigare du är, desto fånigare ser du ut under speltiden.

Grease kommer säkert sälja ett par exemplar till filmens många fans, men de kommer bli grymt besvikna och förmodligen känna sig smutsiga och psykiskt misshandlade. För det här är ett praktexempel på hur man tar en finfin licens men använder den som toalettpapper. Då blir det lätt skit av alltihopa.

Skicka en rättelse