Okej, nu tar vi dem, nu tar vi dem! Okej, nu har vi dem, nu har vi dem! Det var bara en tidsfråga, och nu kommer äntligen EA Sports hockeyskapelse med medföljande hockeyklubba som ska revolutionera sportspelsvärlden.

Och det sparas inte på krutet: självaste nummer 99, Wayne Gretzky, är frontfigur på boxen, som förutom spelskiva innehåller en enkelt hopsatt hockeyklubba av hårdplast, med plats för Wiimote och Nunchuk. Just Gretzky och klubban utgör grunden för #NHL Slapshot, då du följer legendens råd i din karriär från knatteligan upp till skytteligavinster i NHL, och det är klubban och hur du använder den som ska ta dig dit.

Super-Wayne guidar dig genom kontrollerna, som är väldigt logiska. Du skjuter handledsskott med en enkel snärt med handleden, slagskott genom att dra bakåt klubban i en sving och sen låtsasskjuta, och du tacklar genom att föra klubban framåt mot tv:n i en crosschecking-rörelse. Siktar och åker skridskor gör du med nunchuk-spaken, passar gör du med A-knappen och du kan även finta genom att hålla inne B-knappen samtidigt som du för klubban i en dribblingsrörelse.

Plocka bort allt krossbart i vardagsrummet - detta är ett vapen.

So far so good, kontrollerna är nog lätta att lära sig utan och innan på bara någon halvtimme, men nog avancerade för att inte kännas barnsliga. Men se till att du har ett helt vardagsrum som spelyta och göm allt som är gjort av glas, för du kommer behöva mycket plats för svingandet åt olika håll, bra mycket mer än i exempelvis golfspel där du har en kontrollerad sving – här är det mer vevande som gäller. På tal om vevande, förresten – du kan glömma fajting i detta barnvänliga spel.

Spelet och dess menyer är inte helt olika de vanliga NHL-liren från #EA Sports. Givetvis är huvudtanken med Slapshot dess karriärläge, där du antingen spelar som dig själv eller som omslagspojken 99:an. Till skillnad från #NHL 11 byggs detta spel runt jaget i stället för laget, så givetvis väljer du dig själv, det är alltid roligare. Och lika självklart väljer du en offensiv utespelare – målvaktsvalet känns bara som ett onödigt tillägg, vilka utom masochister vill vara målvakter, egentligen? I en editor får du ändra dina karaktärsdrag och spelartyp som du sedan får bygga på allt eftersom under spelets gång. För varje bra grej du gör på isen får du bonuspoäng som du sedan bygger på dina skills med. Väldigt pedagogiskt och genomtänkt. Jag väntar mig heller inget annat från sportspelens tungviktarutvecklare.

Be a knatte!

Men spelet på isen är det viktiga i detta söta lilla lir. Knattehockeyn är fantastiskt rolig, med sina icke-regler och stora isytor att skrinna omkring på, och dessutom ett mycket bra sätt att lära sig spelets grunder. Det känns verkligen som att din spelarskapelse blir bättre och bättre i samma takt som du själv lär dig bemästra kontrollerna till Stanley Cup-vinnarstandard. Och det är givetvis dit du vill ta dig förr eller senare. Men det är en lång väg och mycket underhållning på vägen med en massa hockey av olika slag. Du kanske tror att det blir långtråkigt efter ett tag, men sanningen är att spelet är så mångfacetterat att det sällan eller aldrig sker – dock bör du ta pauser för att vila trötta leder lite då och då.

I Kanada får knattar tacklas. Hårt.

Grafiken och ljudet är riktigt snyggt och detaljrikt, särskilt med tanke på konsolens begränsningar, som ibland kan vara ett hinder för riktigt välgjorda arkadspel. Under knattematcherna på uterinkar hör du både peppande föräldrar och kvittrande fåglar, medan proffsmatcherna ger en hyfsad realistisk kuliss och förstärker arkadkänslan ännu ett snäpp. För att inte tala om peppkänslan av att mötas av Europes The Final Countdown innan en match. Legendariskt!

NHL Slapshot får helt klart ses som en lite fånig arkadlillebror till det fantastiska NHL 11 som just släppts till PS3 och Xbox 360, men det vill nog inte vara något mer än så. Wii är en konsol som kan rikta sig till en yngre (eller barnsligare) publik, och Slapshot kommer åtminstone att kunna attrahera en helt andra köpare än storebrorsan från samma utgivare. Det finns visserligen ett par skojiga minispel inkluderade, men det enda spelläget som kommer ge dig underhållning i det långa loppet är just karriären, särskilt eftersom onlinespel saknas helt. Men det räcker gott och väl. NHL Slapshot är en välkommen nykomling i spelvärlden och den kommer hålla ett bra tag framöver.

Skicka en rättelse