Historien om hur Jengas barn upptäckte den stora världen, kärade ner sig i Nintendo och sålde sig billigt.

Att stapla saker på varandra låter inte så sexigt i teorin men genom olika begränsningar, regler och morötter går det att skapa spel som går till historien. Se bara på en viss ryss. Nu ska vi inte gå händelserna i förväg och avkunna dom för #Tumble redan i första stycket. Då skulle jag inte vara mycket till professionell ordbajsare.

Spelet ingår i den första vågen av Playstation Move-fokuserande titlar som äntrat PSN i samband med lanseringen. För 90 riksdaler får du nästan ett pussel per krona och som inledningen skvallrar om bygger det på att lura gravitationen med ett gäng geometriska figurer. Att bara behöva konstruera det högsta tornet skulle både vara för enkelt och tjatigt så efter inledningen kryddas upplägget.

Variation dödar tjat. En stund.

I en utmaning ska du försöka använda så många figurer som möjligt utan att allt rasar, i ett annat ska du spränga klosstorn och i ett tredje placerar du speglar för att guida en laserstråle till sitt hem. Variationen gör att du sällan ställs inför samma kubiska problem två gånger i rad. Vilket är bra, för redan halvvägs in i spelet börjar faktiskt tristessen smyga sig på.

Slappna av, det är inte riktiga minor. Tyvärr.

Du greppar klossarna genom att peka och trycka in T (eller vad den nya analoga knappen på undersidan av Move-kontrollen kommer att kallas). Därefter måste du placera dem rätt i tre dimensioner, vilket du får lite hjälp med genom en röd skugga. Ett lätt knyck med handleden roterar objektet så att du lättare kan passa in det. Det är en väldigt intuitiv kontrollmetod men tyvärr lider hårdvaran av samma problem som kusinen Wiimote. Omkalibrering blir snart en vardagssyssla och skulle du vilja spela en solig dag får du dra ner gardinerna, Playstation Eye får annars problem att lokalisera det lysande klotet.

Fysiken som ligger till grund för staplandet är i många stunder felfri. Blockens material ger dem olika attribut, vilket du såklart måste ta hänsyn till, men skillnaderna är inte uppenbart tydliga. Här gäller lek och lär men eftersom spelet dras med lite Nintendo-sjuka, det vill säga menyer segare än knäck och överpedagogiska berättarröster, kan det vara nog så segt. Varför ska de till exempel rabbla upp banans alla mål igen när jag blev informerad bara någon minut innan?

Sony favoriserar det röda blocket

När den första halvtimmens nostalgi från klossbyggandet som liten palt har runnit av återstår ett pusselspel som aldrig blir särskilt engagerande. Jag får inte de där maniska tankarna som "bara ett försök till", "jag kan sova efter nästa bana" eller i värsta fall "sömn is for pussies!" vilka kännetecknar riktigt bra hjärngympa. Vid endast ett tillfälle håller jag andan för att med precision placera det sista blocket på mitt rangliga torn. Det skvallrar snarare om en väl utförd kontroll än ett spel som får mig att dröja kvar längre än nödvändigtvis. Det låga priset räddar det från bottennotering men pröva ändå demot innan du halar fram lädret.

Hur roligt som hellst med att spela med hela familjen. 8 av 10 i betyg av mig... ;-) 25/09 Yep...den ena recensenten fick två bjudresor till LA för samtal med utvecklare och gratis middagar och/eller boende, ex antal beta- versioner att lattja med hemma och utgivaren fick endast reklamplats överallt på webbsidan eller i tidningen för ett väld... 23/09 PS3 va så avis på Wii att de va tvungna att få börja spotta ut mediokra spel, här har vi det första av ett par hundra sanna mina ord. 23/09 Herregud att folk FORTFARAN bölar om ett betyg. Tror ni på allvar att det är någon anti PS3 konspiration på FZ? Väx upp för helvete. Killen gillade väl antagligen inte spelet? Samma jävla gnäll på Uncharted 2 när det släpptes. "OMG FICK BARA EN 8:A!?!?!... 23/09 Om ni tittar på spannet på Meta så ser ni att det finns de som är av samma åsikt som oss, och som tokhyllar det. Efter fyra år med Wii är det svårt att bli imponerad av något så enkelt som klossbyggande. Jag hoppas att Sony inte gör samma misstag som... 23/09 Låter som en bra idé, viktigt att bara hålla sig till sidor som ger bra betyg till konsoler/tillbehör man gillar, PS3fanboys.com kan jag rekommendera varmt :P Kanske vore en idé att läsa recensionen och se om kritiken är rättfärdigad? ;) Läs recensionen... 23/09 Eller så sparar man en slant och tar fram byggklossarna man hade som liten. 23/09 Testade Move-eländet häromdagen. Precis lika ointressant nu som när originalet släpptes (Wii). Det blir inte ett dugg roligare bara för att grafiken är bättre. Same Difference... 23/09 Spelet verkar juh vara en mer eller mindre kopia på Boom Blox till Nintendo Wii. Kanske borde nämnas? *Klaga* :P 22/09 Det hjälper om ni faktiskt läser recensionen. 22/09
Skicka en rättelse