Head, tack, boom, stern, leech. Hänger du med? Antagligen inte. Det gjorde inte jag heller. Det krävdes därmed en hel del lexikonbläddrande för att kunna spela Virtual Skipper 5: 32nd America's Cup. Men så snart man lärt sig facksnacket (lättare sagt än gjort) finns det mycket att hämta i det här spelet.

America's Cup i sig är världens mest prestigefyllda seglingsturnering, och har anordnats ända sedan 1851, vilket gör den till världens äldsta ännu aktiva sportevenemang. Cupen består av förtävlingarna Louis Vuitton Acts, utmanarserien Louis Vuitton Cup och finalserien America's Cup Match där vinnaren av Louis Vuitton Cup möter den regerande mästaren. I år hålls tävlingen i Valencia, Spanien. Så, nog om verkligheten - över till spelet.

En påkostad doldis

- Var är marknadsföringen?

För mig är det ett mysterium att Virtual Skipper 5: 32nd America's Cup över huvud taget existerar. Visst finns det ett par seglingssupportrar (eller seglingsgalningar, vilket som) runt om i världen, men att det fanns så många att det räcker för att sponsra ett högkvalitativt seglingsspel går inte ihop i mitt huvud. Min far, som för mig är världens största seglingssupporter, hade inte ens hört talas om spelet innan jag berättade för honom om det. Det kan ju inte vara särskilt smickrande för skaparteamet Nadeo (eller Paradox, för den delen, som agerar skandinavisk distributör).

Och det är lite synd också, att detta spel inte når den stora massan. Det är enkelt, avancerat och komplicerat på samma gång. De olika speltyperna (arcade, tactical, simulation och "no rules") gör spelet underhållande oavsett om du är nybörjare eller fullfjädrat seglaress. Valmöjligheterna är många, under omständigheterna. Man har flera olika båtar att välja på, och flera olika städer att segla utanför (inklusive Malmö!).

Grafiken går det inte att klaga på, heller. Det konstgjorda vattnet ser oerhört verklighetstroget ut, och båtarna rör sig smidigt och fint, med segel som fladdrar i vinden. Menyerna är också snygga, och ljudet är klart och bra (även om det mest består av vind och plaskande).

Omfattande

- En guidad tur på världshaven

Tutorialen är, för mig, det bästa med spelet. Jag är ingen virtuos vad gäller denna sport, så den kompletta genomgång man får är helt klart nödvändig. Steg för steg får man förklarat för sig vad man bör göra i olika situationer, och vad de olika seglen är till för. Visst finns det ett par begränsningar också, allt förklaras nämligen inte. Men lite får man väl lära sig själv också.

Styrningen är nästan löjligt enkel. Eftersom segling inte direkt handlar om att gasa och bromsa, styr man bara åt höger och vänster (eller styrbord och babord, om man så vill). Spelet hjälper en på flera möjliga sätt att styra rätt, med hjälp av gröna/röda pilar och mätare som visar vindstyrka, riktning och båtens hastighet. Den riktiga utmaningen är att välja rätt segel i rätt läge, och att utnyttja vinden till sin fördel. Det är sådant som inte tutorialen går igenom, utan något man helt enkelt måste veta sedan tidigare, eller lära sig. Och det tar det ett antal timmar att göra till perfektion, kan jag lova. Men har man tålamod nog är det värt det.

Det är dock inte svårt att förstå vad Virtual Skipper 5: 32nd America's Cup går ut på. Man ska vinna seglingstävlingar mot andra båtar, helt enkelt. Och hur man gör det är lite olika från lopp till lopp, liksom längden på loppen (de blir längre och längre ju mer man spelar). Allt handlar om att till slut vinna så mycket att man får möta mästarbåten Alinghi i America's Cup.

För någon som är helt insatt i hur segling och America's Cup fungerar är därmed detta ett perfekt spel. Man behöver inget ytterligare än det man får med i paketet, och man kan sätta igång att lira simulatorn redan från start. Eller varför inte spela via onlineläget, där tusentals seglingsentusiaster kan mötas och leka America's Cup mot varann?

Men för den stora massan, den som jag pratade om tidigare, är det knepigare att skapa riktig underhållning, som inte blir tråkig i längden. Och det är den stora massan man i slutändan måste nå för att kunna finansiera ett spel som Virtual Skipper 5: 32nd America's Cup. Där har Nadeo mycket att fundera på.

Testdator:

Intel Pentium M 745 (1,8 GHz)
512 MB RAM
ATI Mobility Radeon 9700
Windows XP

Fotnot: Det bör nämnas att Starforce står för kopieringsskyddet, för er som har problem med det.

Wow ett spel för rikemans fjoller som klär sig i tajta piketröjer och har slickat hår.. Jag ser en ljus framtid om Silenthunter 4 går att kombinera med detta spektakel.. hähä.. ljuva tankar. 08/05 Synd att det var Starfoce, annars hade jag köpte det i prersent :evil: 07/05 Ja, det tar sån jävla tid att cracka det. :evil: 03/05 bojkotta starforce! (ursäktar mitt innehållsfattiga inlägg men det måste sägas) 03/05 Fast det roliga med segling försvinner ju. När man är några kompisar och hinner snacka om allt mellan himmel och vatten. Att sitta vid datorn själv och styra kurs och det tar några timmar (om man inte kan öka tiden?) känns rätt tråkigt. 02/05 För att uppskata detta spel bör man vara seglare imo. Eller ha stort intresse av segling och navigering som är den stora hållbarheten i hela serien just att det är så verkligt det kan bli utan att sitta i båten irl 02/05 demot var ingen höjdare. men vattnet framkallade ögon orgasmer.. 02/05 ser lite häftigt ut, har aldrig testat ett seglingsspel. tyvärr kommer jag inte få göra det nu heller iom starforce :( 02/05 Alla Virtul Skipper spelan har alltid haft fin grafik. Fast dom har väl inte så mycket att fokusera på, det är väl båtarna, vatten och omgivningen. 02/05 Har själv prövat spelet och det är lika tråkigt som alla andra skipper demon. Innehåller endast två tre seglingar som är över på 15min. Eftersom jag då inte får några bra intryck har jag aldrig orkat skaffa hela spelet. 02/05
Skicka en rättelse