Explosioner, skottlossning och vrålande V12-motorer, allt utan att störa omgivningen eller störas av densamma. Lösningen? Hörlurar förstås.

Logitech G930 är bastanta hörlurar, men de är lättare än man tror och beroende på vilken huvudstorlek du har så kan de sitta riktigt bekvämt. Kåporna täcker hela öronen (om du inte är alv) vilket i och för sig kan bli lite varmt efter några timmar, men det ser till att hålla omgivningens ljud ute vilket jag föredrar, eftersom jag slipper ha volymen uppskruvad så att trumhinnorna krockar vid hjärnstammen. Den inbyggda mikrofonarmen kan inte plockas bort, men den kan fällas upp så den inte sitter i vägen när du inte använder den. Installationen är inget att orda om: tryck in USB-kontakten från ”pucken” följt av det medföljande USB-ljudkortet, rulla tummarna några sekunder, sedan har du grundläggande funktionalitet. Vill du ha tillgång till all funktionalitet måste du däremot installera den medföljande extra programvaran. Inget trams och inget trassel.

"Pucken" är kombinerad ljudkortshållare och sladdvinda.

G930 är trådlösa lurar, vilket i praktiken medför två ganska uppenbara saker. Ett: de saknar nästan sladd (det finns ju fortfarande sladd mellan radiodelen och datorn). Två: eftersom de saknar sladd har de batteri. Låt oss börja med batteridelen. De inbyggda batterierna räcker enligt tillverkaren till tio timmars användande vilket vid test framstår som realistiskt. Nackdelen med batterier är att de har en tendens att bli tomma vid sämsta möjliga tidpunkt. Vilket leder oss till den nästan sladdlösa aspekten. I paketet finns en hockeypuckliknande pryl med gott om sladd. Den ena sladden ska in i datorns USB-port. Den andra kan vid behov anslutas till vänstra lurkåpan, vilket gör det möjligt att använda och ladda lurarna samtidigt. USB-sladden tar däremot bara hand om strömförsörjningen, ljudet använder fortfarande 2,4 GHz radiofrekvens mellan lurarna och USB-ljudkortet som medföljer. Och någon hos Logitech har tänkt lite extra, på ”pucken” finns nämligen en USB-kontakt tänkt att användas av ljudkortet.

En sak som däremot stör mig är att det inte går att stänga av ljudkortet om du vill lyssna med vanliga högtalare. Vill du använda högtalare måste helt bryskt dra ut USB-ljudkortet, vilket gör att det känns lite meckigt att växla mellan lurar och högtalare.

Om du ska resa kan kåporna vridas för att lurarna ska bli mer lättpackade.

På vänster kåpa finns en mängd knappar vars funktioner är mer eller mindre uppenbara. Bland standardknapparna återfinns bland annat volymkontroll, av/på-knapp samt möjlighet att stänga av mikrofonen. Om du av någon anledning inte vill använda det virtuella surroundljudet, finns en liten strömbrytare som växlar mellan traditionellt 2.0-ljud och det simulerade 7.1-ljudet. Praktiskt. Och det vore inte spelprylar från Logitech om det inte finns programmerbara knappar. I det här fallet är de tre stycken till antalet, men det handlar inte så mycket om att de ska hantera makron som att de tilldelas specifika funktioner. I Windows Media Player kan de hjälpa dig att byta mellan låtar, de kan hoppa till nästa kapitel i en film eller byta voice morphing-läge när du spelar och så vidare. Inte speciellt avancerat, men praktiskt.

Vad är förresten voice morphing? En lite småtramsig funktion som i realtid förändrar din röst när du pratar i mikrofonen, så att du till exempel kan låta som ett troll eller rymdekorre utan att anstränga dig. Mikrofonen är förstås gjord för att filtrera bort störande ljud från omgivningen, och den gummiklädda armen är lite böjbar för att micken ska kunna placeras där du vill ha den. Om du inte vill använda micken är det bara att fälla upp den, vilket för övrigt automatiskt stänger av den.

Om man ska hårddra en aning så passar Logitech G930 bara till att spela spel (vilket ju i och för sig är dess primära avsikt). Trots equalizer och andra möjligheter att påverka ljudbilden så blir den aldrig tillräckligt välbalanserad för att musik ska kunna avnjutas med största behållning. Då har man ju dessutom inte någon nytta av lurarnas virtuella surroundljud. Om du är filmälskare är de okej. Ljudet är fortfarande inte mitt i prick, men det fejkade surroundljudet fungerar faktiskt helt okej. Tekniskt sett är Logitech G930 med andra ord riktigt bra. Se dock till att prova lurarna på huvudet innan du köper dem för att känna om de är bekväma. Det rekommenderade priset är ju trots allt 1799 kronor.

Har G35 som gick sönder igår...roligt Men testade dom här och dom var minst lika sköna och ljudet va kanon. Blir lätt ett köp när man får pengar. aldrig mer Steelseries efter att ha använd dom här, dom är ju inte närheten av dom här att äns nämnas :P 04/10 Ja, det lutar åt ett par bra "vanliga" lurar. Har redan ett par liknande de du rekommenderade i ungefär samma mellanprisklass. Funderar nu på lurar i högre kvalité. 04/10 Skojar du? Tyckte de var vansinnigt ful, hade fasn inte använt dem om de var gratis ens en gång :) 04/10 Dessa lurar ser lite ut som det vore taget from Transformers. Rätt tuff design faktiskt..8) 04/10 Då jag äger ett par G35 som är den trådbundna varianten och som kostar ca halva priset så kan jag ge några svar på påståenden som kommit upp här i tråden. 1. De är INTE ett dugg plastiga. Tvärtom känns de väldigt gedigna med dess matta yta som påminner... 03/10 Jag köper nog ett par Koss SB45 eller SB49 igen. Har 45:or nu och de har hållt i ca 5-6 år nu. 03/10 Så länge man inte är en sån som går runt i hemmet mitt i natten och lyssnar på musik så ser jag ingen mening med att skaffa dessa lurar. G35 är både billigare och du kan använda dom utan att behöva oroa dig för att batteriet ska ta slut, totalt värdelös... 03/10 Fast såna lurar är inget vidare till spel. Nä, till spel är det bäst med att par lurar som har bra tryck i basen, exempelvis Sony MDR-XB500 eller XB700. 03/10 jag trivs med dessa hörluror jag köpte för 79kr i mediamark :D 03/10 Man får ett par riktigt bra studio referens-lurar för de pengarna.... 03/10
Skicka en rättelse