I denna avslutande del får radarparet i uppdrag att åka till månen och undersöka kopplingen mellan den och hypnotiserade människor på jorden. Som vanligt återser vi karaktärer från tidigare episoder men denna gång har Telltale även försökt att göra någon slags ”grand finale” och slängt in massor av ”gamla” karaktärer. Tanken är väl god, att återse gamla bekanta, men tyvärr känns det mer som om de fick brist på idéer och återanvände dem som utfyllnad.

Om pussel och syre

- Irritationsmoment

Episod sex känns inte riktigt lika lång som några av föregångarna men å andra sidan är pusslen något svårare. Vid ett tillfälle var jag verkligen fast och efter mycket om och men fick jag gå ut på nätet och hittade där lösningen på problemet. Det hela var så banalt och enkelt men ack så långsökt, jag hade helt enkelt missat att plocka upp ett föremål som man knappt tänkte på fanns där. Mest frustrerande och jobbigt.

Den stora pangfinal som Telltale säkert velat ha uteblir tyvärr och slutet är väl kanske inte så bra som man hoppats på. Den sköna Sam & Max-humorn finns där men denna gång är den inte riktigt lika vass och underhållande som tidigare. Vissa delar av spelet är dessutom något ologiska och förstör lite av illusionen. Det rör sig till exempel om att man på månen kan vandra omkring utan rymddräkter. Med andra ord måste det finnas syre och vara lika varmt som på jorden. Nu kanske detta låter som petitesser men det är faktiskt något som stör mig när jag spelar. Ett annat av dessa konstiga moment är att Sam och Max uppenbarligen åker till månen i sin bil! Visst, spelet är utformat som en tecknad serie men det finns gränser för vad som är rimligt.

Same old, same old

- Men ändå bra

Men men, jag ska inte klaga så mycket. Även denna del i serien är mycket underhållande och ger en del förklaringar till ett och annat i de andra episoderna. Grafiken är så klart likadan och musiken håller sig även här mycket till jazz och liknande. Inte så mycket nytt på dessa fronter med andra ord. Å andra sidan är det inte så konstigt heller. Förhoppningsvis kan man kanske få sig några små uppgraderingar i en eventuell andra säsong, något Telltale ännu inte bekräftat.

Om Telltale skulle få för sig att göra en andra säsong skulle jag gärna se att de gjorde varje episod mer varierad. I säsong ett har det varit många moment som förekommit i flera episoder, bland annat att man måste skaffa pengar för att köpa något av Bosco. Blir lite långrandigt i slutändan. Personligen har jag aldrig varit något större fan av episodbaserade spel så för min del får nästa Sam & Max gärna vara ett "riktigt" fullängdsspel.

Testdator:

AMD Athlon 64 3500+
ASRock 939DUAL SATA2
1024 MB RAM
ATI Radeon 9800 Pro
Creative Soundblaster Audigy 2
Windows Vista