Det är inte varje dag ett spel med över 140 skådespelare och stora inslag filmat material ser dagens ljus. Att det också är ett svenskt företag, nämligen nykomlingarna Moloto från Malmö, som stått för utvecklingen gör det hela inte mindre intressant.

Zelenhgorm Episode I - The Great Ship som den första delen av detta äventyr heter börjar när du, Arrikk Vaheirr, vaknar upp efter en hemsk och olycksbådande dröm, bara för att finna att ett konstigt skepp strandat i viken utanför ditt fönster. Eftersom huvudpersonen som vanligt är nyfiken i en strut så måste du ju försöka ta reda på varifrån skeppet kommit och om det betyder något att det strandat just utanför ditt fönster.

För att göra allt lite kärvare så anser resten av befolkningen att vänsterhänta personer är av ondo och förr i tiden dränkte man dessa för att blidka gudarna. Gissa vem som är vänsterhänt? Givetvis vår käre vän Arrikk Vaheirr.

Allt i spelet är förrenderat eller filmat. Riktiga skådespelare integreras snyggt i datorgenererade miljörer. Det hela fungerar så att man ställs i en scen där man kan titta sig omkring. Genom att röra på musen tittar du dig omkring, när du pekar på att ställe man kan gå till så ändras markören till en pil och när du pekar på något du kan plocka upp blir den till en cirkel. Klickar du då markören ändras till en pil visas en förrenderad film med en kameraåkning mellan de två platserna.

Spelet går ut på att du skall lösa ett antal problem, detta gör du genom att plocka på dig saker och tala med människor. De flesta vill dock inte ha något att göra med dig för att du är vänsterhänt och har sammanväxta ögonbryn.

Första av fyra spel

Moloto har sagt att de kommer att göra fyra stycken delar av historien om Zelenhgorm varav The Great Ship är den första. Att spelet heter just det är lite av en hemlis för det står inte på förpackningen.

Jag gillar inte det här. Jag är inget fan av Myst och Riven heller, men de är ialla fall snygga och aptitliga. Zelenhgorm vill mycket men levererar lite. Irrationella problem och dålig kvalitet drar ner betyget. Laddningsskärmen påminner om något spel på en gammal PC med CGA-grafik. Installationsprogrammet klarar inte av att installera alla tre CD-skivorna utan du måste byta skiva mitt i spelet. Vill du gå från punkt A till punkt B får du sätta i skiva 3. Sånt gör en bara ledsen. Visst, det finns en readme-fil som beskriver hur man manuellt ska kopiera filer från skivorna till hårddisken för att slippa byta, men när jag hittade den filen hade jag redan tröttnat på spelet för länge sedan.

Ljudet är ett annat problem - volymen på karaktärernas röster är väldigt ojämn och ibland kan det vara mycket svårt att höra vad de säger (som tur är finns det textning att tillgå). Det finns även andra problem med ljudet, utvecklarna skryter med sin nya 3D-motor som klarar av spatiala ljudkällor. Kanske det, men de filmade inslagen har burkigt ljud och om en person börjar tala med dig utomhus för att mitt i en mening kliva in genom en dörr hörs ingen skillnad i ljudbilden.

De som tyckte att Volkswagens marknadsmänniskor var knäppa som döpte deras nya lyxbil till något så tvetydigt uttalbart som Phateon kanske borde ge sig i kast med Zelenhgorm.

Spel per krona

Det känns så här; Moloto har en mycket ambitiös plan med Zelenhgorm, men det är alldeles för oborstat och gammalmodigt. Jag läste någonstans att de börjat planera spelet 1997 och hade de släppt det året efter så hade säkert många förvånats av mängden filmat material, men nu gläder det ingen.

Om man ska sympatiköpa ett spel i år då kanske Zelenhgorm kan vara en bra kandidat, för även om spelet inte är något vidare så måste man ju ändå ge malmökillarna en eloge för satsningen.

I rollistan finns skådespelare från bland annat Star Wars jag citerar utvecklarens egen hemsida: "a number of famous actors including James Hong, Darth Vader, R2D2, Bobba Fett and Jesper Malm act in the interactive movie sequences".

Och vi har ju alla hört talas om den kände skådespelaren Darth Vader. Vad jag tror de menar är att i rollistan finns de personer som spelade Darth Vader, Bobba fett och R2D2 bakom maskerna i Star Wars episod IV-VI. James Hong däremot spelade bland annat killen som tillverkar ögon i Blade Runner. Jesper Malm har gjort gästframträdanden i TV-serien Cleo.

Spara pengarna, köp någon nice price-version av Myst, Riven eller Atlantis om det är den här typen av spel du är ute efter. Vi kan bara hoppas att Moloto snäpper upp sig och gör jobbet ordentligt om det kommer en uppföljare.

Testsystem

AMD AthlonXP 1700+
512Mb RAM
Geforce 4 ti 4600 128 MB
Windows XP[/b]

Skicka en rättelse