Året är 2009, Castros grepp om Kuba är borta. I tumultet efter årtionden av diktatur ser många sin chans att bli näste envåldshärskare. Det är, som vanligt, upp till amerikanska styrkor att skydda demokratin.

De colombianska knarkkartellerna ser sin chans att utnyttja ön som den perfekta utskeppningshamnen. Det börjar dra ihop sig till de första demokratiska valen. Kartellerna börjar ana att deras kandidat inte har mycket till chans mot den populäre killen som är folkets favorit. För att rädda situationen startar colombianerna en revolution som tar Kuba till inbördeskrigets brant.

USA vill ju givetvis inte ha en knarkbas så nära sin egen kust och därför måste colombianernas planer grusas, här kommer elitförbandet Ghost Recon in i bilden.

Nytt godis till ett bra spel

Tillägget Island Thunder består av en single player-kampanj med åtta nya uppdrag, tolv nya vapen, fem muliplayer-banor samt två nya multiplayer-lägen.

Kampanjen är som de övriga Ghost Recon-tilläggen en trevlig historia med varierade uppdrag och ibland väldigt svåra motståndare. Grafiken har fått sig en rejäl upplyftning inte minst texturerna, något som jag märkte när jag testade multiplayer-delen på Internet och hamnade på en bana från det första Ghost Recon, kontrasten blev påtaglig.

Kampanjen har samma problem som Desert Seige, det förra tillägget, och är alldeles för kort. På två-tre kvällar efter jobbet så har man klarat kampanjen. Och då är det bara onlinespel kvar att roa sig med. Men, det är i och för sig inte det sämsta. Jag har under en tid spelat MP demon av Raven Shield och Ghost Recon flyter mycket smidigare online.

I Island Thunder finns som sagt två nya multiplayer-lägen; Behemoth och Cat and Mouse. Det första är en typ av herre på täppan där alla spelare startar omgången med ganska klena vapen. Den som vinner omgången blir Behemoth och får tillgång till bättre vapen. Nu skall de andra spelarna skjuta på Behemothen och inte på varandra.

Cat and Mouse fungerar på samma sätt som Behemoth, fast omvänt. Alla spelare börjar som katt. Den spelare som först får poäng blir mus och får då klenare utrustning. Nu gäller det för de andra spelarna att skjuta musen, skjuter man en annan katt så får man minuspoäng.

På skivan ingår det även tolv nya vapen, jo visst men I Ghost Recon ser man ju inte sitt vapen utan bara en ikon för riktmedlet. Det är praktiskt och fungerar bra men det gör också att skillnaderna mellan olika, liknande vapen blir ganska små och jag undrade lite när jag satt och spelade var sjutton de gjort av de nya vapnen, de är mest framträdande i multiplayer där man kan välja och vraka med fritt bland utrustningen.

Island Thunder innebär även några andra förbättringar till Ghost Recon som att man kan skjuta och röra sig medan man har taktikkartan framme, samt några andra mindre förbättringar av gränssnittet och funktionaliteten.

Spel per krona

Gillar du Red Storms taktiska FPSer och äger ett exemplar av Ghost Recon, ja då skulle jag rekommendera Island Thunder. Spelar du Ghost Recon på nätet kommer det nog att vara så illa tvungen att köpa det om du vill komma in på alla servrar även i fortsättningen.

Den här recensionen behandlar inte Ghost Recon i stort utan bara tillägget Island Thunder.

Testsystem:

AMD AthlonXP 1700+
512MB RAM
Geforce 4 ti 4600 128MB
Windows XP
ADSL

Skicka en rättelse