Zoom, zoom, zoom. Det är sloganen för ett japanskt bilmärke. I Racing Simulator 3 är det dock andra saker än pappas Mazda du spänner fast dig i.

I RS3 är det formel 1 som gäller för hela slanten. Och det är inte lite racing du får för pengarna heller. Sällan har så många av aspekterna i F1 avspeglats som i RS3.

Skruvar och muttrar

Som bekant kan man ställa in det mesta på en F1-bil. Så även i RS3 du kan ändra på i stort sett alla inställningar, en funktion som är kul att ha med i spelet men sällan är av någon egentlig nytta då så fort man pillat på minsta lilla inställning så börjar bilen verkligen bete sig som din pappas gamla Mazda. Som tur är så har RS3 en funktion där du ?berättar? för ingenjörerna vad som är fel på bilen, som till exempel: ?Bilen understyr in i kurvan vid gaspådrag.? Det här gör det lite lättare att få en bil som är personligt inställd utan att för den delen riskera att den som uppför sig som en gravid sjöko.

För att hjälpa dig med inställningarna av de lite mer avancerade sakerna så finns det ett välutbyggt system för telemetri, det vill säga dator behandlig av mätdata hämtat från bilen. Här kan du via diagram se om motorn eller växellådan misshandlas under tävlingen och få tips om hur du skall ändra inställningarna eller din körstil för att få bilen att hålla hela tävlingshelgen.

Mer hjälp än vad nöden kräver

Första gångerna jag spelade RS3 tyckte jag att det var en ganska oinspirerande körning. Om man försökte gasa sig runt en kurva understyrde bilen bara ut i gruset, visset med andra ord. Som tur är så visar RS3s kvalitéer sig i lite högre svårighetsgrader än "Beginner". Ställer man upp realismen så får man mycket mer tillbaka. Nu går det att köra som det är tänkt, man kan använda motorstyrkan till det som den skall användas till utan att antispinnsystem och autobromsar förstör spelet. Det går verkligen att hitta en bra svårighetsnivå så att man känner sig som Schumacher utan att för den skull sitta i sargen efter första kurvan.

Fler sätt att spela på en ett

Som vanligt kan man spela snabbrace, racinghelg eller en hel säsong. Du kan spela mot dina polare över LAN och faktiskt två på samma dator med lite hederlig split-screen. RS3 stöder dock inte spel över Internet, nåt som hade kunnat bli skoj.

En liten speciell spelform är scenario, här börjar du mitt i ett race och får "uppdrag" att klara, till exempel "håll fjärdeplaceringen i fem varv sen avancera till tredje plats". Den här spelformen känns kanske inte helt nödvändig, men det är ett bra försök till att förnya F1-spelen, och kan ses som övningsrace innan man kör en full säsong med fullständig realism.

Men, och det finns nästan alltid ett men...

Det stora, överskuggande problemet i RS3 är att spelet inte bygger på en officiell licens från FIA. Det gör att alla bilar, banor och förare är fantasifoster. Något som gör att känslan blir lidande. Man kan inte forsa fram i en Ferrari eller en William, köra på Monacos gator och på andra klassiska banor. Det är verkligen synd och jag tycker det är synd att de satsat så mycket på känsla för att sedan stoppa in rosa och lila F1-bilar med konstiga namn på konstiga banor. Det hade varit bättre att hitta på en egen liga med egna bilar eller försökt fått tag i en licens på någon annan bilsport än just F1 och placerat spelet där istället för att göra som man gjorde nu. Allt får lite piratkopia över sig, det ser nästan ut som på riktigt men ändå, tyvärr, lite sunkigare. Men det är som att göra ett hockeyspel med fejkade lag, man vill ju kunna spela som hjältarna i NHL och elitserien inte nåt konstigt lag från städer som inte finns, eller hur?

Spel per krona

Grafiken är helt okej utan att man tappar hakan och ljudet fyller sin funktion utan att man riktigt får känslan av att sitta i en cockpit med en motor som varvar 16 000 varv i minuten någon decimeter bakom nacken.

För er som inte är F1-elitister utan bara vill ha skön körkänsla och många banor och som högaktningsfullt struntar i Montoya, Schumacher och Coulthart kan jag med varm hand rekommendera RS3. Det är trots allt ett gediget racingspel med ett förvånansvärt djup och kommer att hålla er sysselsatta under lång tid. Med en riktig licens hade RS3 enkelt kammat hem en stark 4:a. För er andra som är som mig och slaviskt följer F1-cirkusen på TV så måste jag nog rekommendera något annat. Varför inte installera F1 2002 igen och köra några varv?

Testsystem:

AMD AthlonXP 1700+
512Mb RAM
Geforce 4 ti 4600 128 MB
Windows XP

Skicka en rättelse