The Elder Scrolls IV: Oblivion var tveklöst ett av förra årets bästa titlar, både till Xbox 360 och PC. Det bjöd på en stor, öppen och vacker värld som lät spelaren göra det mesta som föll honom eller henne in. Detta gäller även i högsta grad för den Playstation 3-version som nu släppts. Allt är sig dock inte riktigt likt och även om en del förbättringar är till det bättre dras den i dagsläget med en rejäl nackdel.

Äventyren i Oblivion utspelar sig i landet Tamriel och när din historia inleds är du fast i en fängelsehåla. Att ta sig därifrån visar sig dock inte vara alltför svårt och efter en kort introduktionsnivå får du välja en ras och klass som passar den karaktär du vill spela. När detta steg är taget kastats du ut på ett uppdrag som för ovanlighetens skull går ut på att du, som den oväntade hjälten du är, måste rädda landet från dess undergång.

Stereotyp handling

- turligt nog behöver du inte bry dig om den

Huvuduppdraget är som sagt stereotypt och i ärlighetens namn inte särskilt engagerande. Styrkan ligger istället i det faktum att du inte behöver bry dig om spelets röda tråd. Världen bjuder på så pass många sidouppdrag och sysselsättningar att du kan spendera timmar med att göra det som är roligt istället för det du kanske borde göra.

Faktum är att Playstation 3-versionen innehåller en gnutta extra innehåll jämfört med PC- och Xbox 360-spelen. De som köper Oblivion till Sonys maskin får nämligen miniexpansionen Knights of the Nine utan den extra kostnad som drabbar de som vill ha det till de två övriga formaten. Detta är givetvis något positivt, men det för även in oss på spelets stora nackdel. I skrivandets stund finns det nämligen ingen möjlighet att köpa extramaterial via Playstation Store. Bethesda har visserligen sagt att de jobbar på en lösning och vi vet att det är tekniskt möjligt, men att inte kunna köpa den utmärka expansionen Shivering Isles är i min mening ett stort minus.

Utmärkt portning

- både bättre grafik och prestanda

På den tekniska fronten imponerar spelet däremot hela vägen igenom. Jämfört med Xbox 360-versionen är det framförallt de kortare laddningstiderna som imponerar, men även det rent visuella har fått sig en upputsning, med bland annat bättre "draw distance". Det är alltså återigen en bländande vacker titel vi har att göra med och jag kan inte annat än imponeras av Bethesdas portning som visar att det går att anpassa ett spel till Playstation 3 om bara viljan finns där.

En av Oblivions storheter när det släpptes var sättet som grafik och ljudbild tillsammans byggde upp en mycket smittande stämning och det gäller även ett år senare. Den visuella presentationen kompletteras på ett utmärkt sätt av ett stämningsfullt soundtrack och välgjorda ljudeffekter, men det är röstskådespeleriet som höjer sig högst över mängden. Visserligen har många av Tamriels innevånare samma röster, men detta vägs med råge upp av den kvalitet som bland annat Patrick "Captain Picard" Stewart och Sean "Boromir" Bean levererar.

Riktigt riktigt bra

- men inte så bra som det skulle kunna vara

För den som ännu inte tagit sig igenom Oblivion är det verkligen dags nu och Playstation 3-versionen är ett mycket bra alternativ. Det bjuder utan några som helst problem på över 40 timmars högkvalitativ underhållning och det sätter en hög ribba för kommande rollspel att ta sig över. Det är däremot mer tveksamt om Playstation 3-versionen är den bästa. Den är visserligen bättre rent tekniskt än Xbox 360-spelet, men är du ute efter de nedladdningsbara expansionerna är det i dagens läge säkrare att satsa på någon annan version, om du har möjlighet till det.

Är det någon här som kan köra med bästa detaljer och bästa grafik nivå på det här utan minsta lilla lagg stöt? Förövrigt: Spelet är bra. Helt rekomenderande för RPG lirare. Soundtracket passar in bra till spelet ger verkligen känsla. Combaten är okej.... 06/08 meh. fanns ju tusentals über-pheta moddar till morrowind också, han som gjorde combat-modden till morrowind fick senare jobb på Bethesda och ansvarade för att göra deras stridssystem. så skyll dig själv att du spelar "vanilla" style.. är man som mig,... 24/05 Jag tröttnade väldigt snabbt på detta spel, har iofs inte provat på Ps3 men på de andra formaten.. 24/05 Men Morrowind sög ju... man stod och vevade som fan mot monstret och man hörde/såg inte ens när eller om man träffade. Totalostigt. Oblivion är underbart dock. Så fort jag skaffat en starkare PC, alternativt en PS3 så kommer jag garanterat skaffa det. 24/05 Kört originalet + expansion till PC och ja, nog är det ett suveränt spel alltid. Började dock tröttna mot slutet men efter lite över 100 timmar så är det väl inte så konstigt. Har man inte spelat det så bör man iaf prova :) Ångrar att jag inte provade... 24/05 Oblivion ska spelas på PC .slut! :evil: 24/05 har inte prova detta men ja har provat Morrowind som dom snackar om längre upp på Pc men ja tyckte det sög från början för mycke snack ja menar ska börja svara på en massa frågor å skit när man ska göra sin gubbe tog typ en kvart å bara göra gubben ju..... 23/05 Star Wars: Knights of the Old Republic har bra story också. :) 23/05 Ärligt talat tyckte jag storyn i både BG1 och 2 var rätt bedrövlig, däremot fanns det en del intressanta karaktärer, det hade dom lyckats med. NWN1 och 2 är ju i en klass för sig när det gäller dålig story, usssch säger jag. Planescape torment glömde... 23/05 Baldur's gate 2 är det enda av de spelen som du nämnde som har en bra och intressant story IMO iallafall :P 23/05
Skicka en rättelse