Jag skulle kunna skriva hela volymer om hur #Fallout: New Vegas har en episk, filmisk story. Jag skulle kunna nämna kända skådespelare som Matthew Perry, Ron Perlman, Felicia Day och Kris Kristofferson. Och jag skulle med största sannolikhet helt missa poängen med #Bethesdas och #Obsidians senaste mästerverk. För mig handlar det nämligen inte om de stora dragen när jag spelar ett rollspel som New Vegas. Nej, det är de små detaljerna som drar in mig och håller mig kvar i spelets värld. Och det är det som är anledningen till att jag tyckte så mycket om Bethesdas förra spel, #Fallout 3; där allra minsta sidoquest var omsorgsfullt skriven och genomförd och innehöll intressanta och i många fall väldigt mänskliga karaktärer som man faktiskt brydde sig om.

Redan från början ser du Vegas ljus i fjärran. Men det dröjer innan du kommer dit.

Jag tror att du kan gissa vad som kommer härnäst. Fallout: New Vegas har inte ändrat särskilt mycket på det vinnande konceptet, utan fortsätter på ungefär samma sätt som Fallout 3. Redan från början träffar du märkliga, förtjusande, dumma, smarta, elaka och framför allt väldigt mänskliga karaktärer. Visst, du måste fortfarande stå ut med ”döda ögon-syndromet” som alla moderna 3D-rollspel dras med. Men om du kan se förbi det så hittar du karaktärer som gör världen levande, en värld full av äventyr att upptäcka och små detaljer att snubbla över.

Viva New Vegas!

Och den världen kretsar helt kring Las Vegas, eller New Vegas som det heter efter katastrofen. Nevada-öknen bombades inte särskilt mycket under det stora kriget mot kineserna, och har därför bibehållit lite mer av sin civilisation än det sönderbombade Washington, D C vi fick utforska i Fallout 3. Här är det inte radioaktivitet som är den stora faran, utan vilda muterade djur och framför allt de olika gäng som håller till ute i öknen eller i de gamla spelhålorna till städer. Och mitt i allt detta slåss legionen och trupper från Kalifornien om herraväldet.

Du kan vara hur snygg som helst – se ovan!

Det är mitt i denna soppa du vaknar upp efter att ha blivit skjuten i huvudet. Du vet bara att du är kurir och ska leverera ett paket till New Vegas. Men paketet är borta och du måste sakta lägga ihop pusslet och lista ut vem du egentligen är, och vad din plats i världen är. Vilket inte blir helt lätt. I klassisk rollspelsstil börjar du din resa mer eller mindre tomhänt, i den lilla byn Goodsprings mitt ute i öknen. De har två problem: geckoödlor som ger sig på de livsviktiga källorna och banditer som vill åt en rymling som byn bestämt sig för att skydda. Du får förstås hjälpa till med båda problemen, även om du kan välja själv lite hur du gör.