Saknar du Kolmårdens delfinarium så här i vinterrusket? Då är det bara till att sätta hajtänderna i den senaste expansionen till djurparkssimulatorn Zoo Tycoon - Marine Mania.

Ska erkänna direkt att jag själv är barnsligt förtjust i många titlar som innehåller ordet Tycoon. Till exempel Transport, Railroad, Rollercoaster, Golf Resort och så vidare. Åtskilliga nätters sömn har förstörts på grund av dessa. Men för mig blev Zoo Tycoon trist efter tio minuter ungefär (då pengarna brukar ta slut). Expansionen Marine Mania, där även Dinosaur Digs ingår, gjorde inte saken bättre. Försökte till och med ta hjälp utav ett par glas whisky, men det blev ändå inte roligt. Hur som helst är det en fullmatad expansion som borde vara mycket prisvärd för hängivna Zoo Tycoon-spelare.

Storsäljare

Zoo Tycoon har blivit omåttligt populärt. Marine Mania ligger i skrivande stund på åttondeplats på den amerikanska försäljningslistan för pc-titlar. Det är väl knappast så att vrålkvejkaren efter ett par hårda röjmatcher kopplar av med att bygga lite på sin djurpark, men andra kategorier spelare finner uppenbarligen trevnad i att ruta in mark, plantera växter och hålla djur samt besökare nöjda och glada.

Bara vanligt vatten

Marine Mania tillför Zoo Tycoon allsköns djurarter som lever helt eller delvis i vatten. Hajar, delfiner, sjölejon, havssköldpaddor och så vidare. För att en stackars överansträngd djurparksägare ska kunna handhålla dessa djur så krävs det att han eller hon har möjlighet att bygga akvarier av megasize - och så fiffigt; Marine Mania lägger till denna funktion också.

Det är lätt som en plätt att komma igång. Är bassängen för grund för fiskarna du slänger i så är det ingen konst att ändra på det. Dina marinexperter vägleder dig så att inredningen i akvarierna blir så passande som möjligt, precis som tidigare. Men nu är det inte buskar och träd som ska hamna rätt. I Marine Mania är det skeppsvrak, undervattensgrottor, koraller och sjögräs som är melodin. För den som är van att knappt se handen framför sig i våra svenska insjöar och som zappar så fort det är naturprogram på tv så är det möjligen skoj att upptäcka vilka latjo prylar som växer under vattnet i världshaven. I längden är det dock inte speciellt underhållande att fylla de gigantiska vattentankarna om och om igen.

Precis som när det gäller de landlevande djuren så går det att blanda arter i akvarierna, så länge de inte avskyr varandra. Men när jag släppte in ett par vithajar i min stora mixade hajbassäng så dröjde det inte länge innan de var ensamma kvar med tigerhajarna. Slapp ju i alla fall mata dem i någon vecka.

Kolmården-flashbacks

Nu är det ju inte speciellt kul att titta på saker som bara simmar runt runt, varken för parkbesökarna eller spelaren. Då kommer vi in på höjdpunkten i Marine Mania, *tadaaa* delfinarieshowen. Speciella uppvisningsbassänger måste byggas och rekvisita som ringar, bollar och plattformar stoppas in. Sedan kan delfiner och ett par andra träningsbara arter uppträda för publik. En bra sätt att håva in extra pengar och relativt skoj att sitta och titta på - i alla fall de första två gångerna. Man kan även låta besökarna simma med delfinerna och bygga inglasade gångar under vattnet. Dessutom tillkommer ett flertal nya byggnader, attraktioner och försäljare på vatten- och dinosaurietemat.

Något för den inbitne

Nåja, vad säger man. Expansioner brukar ju inte göra spel sämre, så betyget går upp ett halvt snäpp av bara farten. Titlar av den här sorten brukar falla på att det roliga (senast) tar slut när man byggt allt som går att bygga - så ett större urval sitter ju inte fel. Det är en välfylld expansion som bör stå på varje Zoo Tycoon-diggares hylla. Vi andra, som tröttnar redan vid loading-bilden, vi har nog inte ens läst den här recensionen...

Testsystem:

Dator, skärm, tangentbord, mus

Skicka en rättelse