Arkeolog är till synes arbetsvärldens svar på attackdykare. Med ett dödsförakt som får krabbfisket på Discovery att se lika farligt ut som fiskdammen på ett barnkalas jagar de gömda skatter världen över. Yrket kommer aldrig få större inflytande på dagens unga än det har nu.

Utvecklarna Naughty Dog har stått för flera av Playstations tidigare succéspel i form av Jak & Daxter och Crash Bandicoot. Nu har de lämnat världarna med magiska ting och gått över till en genre vars tidigare okrönte drottning var den storbystade Lara Croft. Med Uncharted försöker de ta över tronen via hjälpen från Nathan Drake - en skattjägare och hobbyarkeolog på jakt efter El Dorados försvunna guld.

Ochartrad

- Sun Trips nya lockelse

Till sin hjälp har Nathan sin bästa vän, tillika kompanjon Sully och journalisten Elena som är ute efter sitt första stora scoop. Med hjälp av Sir Francis Drakes journal börjar de söka efter El Dorados skatter runt om i världen. Men självklart är de inte ensamma i letandet - ett gäng gangstrar ledda av rivaler till Nathan och Sully försöker hitta skatten först. Innan du vet ordet av det måste du ducka för kulorna som viner förbi ditt huvud.

"Dina kamrater är till lika mycket hjälp som körtelfeber"

Äventyret utspelar sig till största delen på en undangömd ö där det ryktas att skatten finns. Djungeln visar sig vara ett perfekt tillhåll för skurkar, men också som klippt och skuren för Nathan och hans apkonster. Skicklig som han är finns det alltid en skreva i bergssluttningen eller en lian stadig nog att svinga sig fram på. Ju djupare han gräver desto fler hemligheter dyker upp och han inser snart att det finns hemskare saker på ön än bara skjutglada gangstrar.

Som du kanske förstår kontrollerar du Nathan genom spelets gång. Det är ibland ensamt men till och från har du hjälp av dina kamrater, kamrater som dessvärre är till lika mycket hjälp som körtelfeber. Nåja, de är inte helt värdelösa, men det är alltid upp till dig att hitta lösningen på problemen som uppstår och personerna i din omgivning känns mest som utfyllnad.

Själva klättrandet är en spännande och välgjord del. Du kan hänga lite överallt så länge som det finns en kant stark nog att hålla dig. I stil med Tomb Raider och Prince of Persia handlar mycket om att kasta sig utför stup och ta tag i kanten på andra sidan klyftan. Likt det sistnämnda spelet finns det alltid också instabila klipprev som det gäller att snabbt passera innan du befinner dig i de sälla jaktmarkerna med tillplattat ansikte.

Hitta El Dorados gömda guld

- och bli rik som ett troll

Lite överallt på banorna finns det fornskatter. Dessa hittas oftast på dolda platser så det gäller att hålla ett öga öppet för glimrandet mellan grässtråna. Kul förstås för de som gillar upptäcksfärden men i slutändan har de lika mycket värde som en signerad kopia av Linda Rosings självbiografi.

Kontrollerna är till och från lite väl förlåtande på vissa ställen, som till exempel när du ska hoppa mellan avsatser - att ta två steg i luften innan hoppet är inte allt för ovanligt. Men när det är dags att göra NRA (National Rifle Association of America) stolta blir siktande otroligt viktigt. Fiendernas träffytor är löjligt små på långa avstånd och det blir inte lättare om du sitter med en tv med lägre upplösning än HD där siktet så gott som försvinner mot allt annat än svart bakgrund.

   

Det finns en hel arsenal av vapen att tillgå genom spelets gång. De olika vapentyperna är sparsamt fördelade genom kampanjen och de häftigaste dyker inte upp förrän mot slutet. Du kan inte heller samla på dig allt du hittar, ett handeldvapen, ett gevär och ett gäng granater är det mesta du kan bära med dig. Granaterna kan du kasta på två olika sätt, antingen har du möjligheten att kasta dem lätt runt hörnet, eller så kan själv bestämma längden på kastet med hjälp av Sixaxis-kontrollern - vicka upp för ett långt kast, vicka ner för ett kort. Dumt nog kan du inte styra den i sidled med densamma, utan då måste du rikta in dig först.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse