Det är givetvis fullständigt absurt att spelvärldens största ansikte tillhör en mustaschprydd rörmokare som med största sannolikhet tar sig en kvällsmacka för mycket alldeles för ofta. Men så gillar vi ju inte heller Mario för det han är utan för det han gör. Hade de bytt ut honom mot en dammtuss skulle det funkat minst lika bra.

Och det är det här #Team Meat vill säga oss med sitt #Super Meat Boy. Det spelar ingen roll vem eller vad hjälten är för något eller ens vad förkortningen SMB står för – är spelet fantastiskt kan man bygga upp det kring precis vad som helst.

Kötta då för böfvelen!

I det här fallet, en skiva rött kött. Som måste rädda sin älskade, Bandage Girl, från den onde Dr Fetus klåfingriga klor genom att jaga dem över svinsvåra plattformspassager till bredden fyllda med sågblad, saltsjöar och bossar av blod. Den som tycker att Mario tummar på logiken lite för mycket i sina spel kommer bli förfärad av galenskapen i Super Meat Boy. Vi andra ger tummen upp.

De skönt tecknade ”mellansekvenserna” går i princip ut på att Dr Fetus spöar skiten ur köttpojkens älskade Bandage Girl.

Spelet består av ett knippe världar med olika teman (saltfabriken, helvetet, etcetera) och varje värld lockar med ett tiotal banor som du, om du är grym, kan klara på några sekunder. Att bli grym kräver dock övning, för gosse vad du kommer dö. Om och om igen. Faktum är att varje gång du klarar en bana får se en repris där alla dina försök har komprimerats ihop i en enda tagning. Det kan alltså betyda ett tiotal Meat Boys som skuttar runt och dör som flugor. Oerhört roligt.

Meat Boy kan springa och hoppa, precis som Mario, men även skutta mellan väggarna. Och det är allt. Utmaningen består istället av alla vansinniga banor Team Meat kokat ihop. Vissa passager är så benhårt svåra att referenserna snarare går till ninja-simulatorn #N+ och dess kompromisslöshet än de #Nintendo-spel som det här spelets titel anspelar på.

Salt på ena sidan (inte det bästa för en bit kött, uppenbarligen) och ett vertikalt rullband på andra. Den här banan går snabbt mot toppen.

Och då har vi inte tagit upp de många hemligheter Super Meat Boy döljer. Mörka världar (och mer än dubbelt så många banor som man först trodde att det fanns). Dolda karaktärer som på ett eller annat sätt refererar till andra indiespel (Tim från #Braid och Pink Knight från #Castle Crashers är bara några exempel). Alla som spelar på Xbox 360 kan dessutom se fram mot nya nedladdningsbara banor som Team Meat tänker erbjuda gratis.

Det är helt enkelt en fest som vägrar ta slut. Och när den väl gör det så kommer jag tänka tillbaka på Super Meat Boy som spelet som fick mig att älska en skiva rött kött.

Super Meat Boy finns att köpa till Xbox 360 via Marketplace för 800 Microsoft-poäng (ca 90 kronor). I november släpps det också till Nintendo Wii och Windows.