Till det yttre är Steelseries senaste en riktigt bastant lur som känns så där tung och kvalitativ att hålla i som man förväntar sig från en utmärkt produkt. Det märks att man lagt mycket vikt vid att få 7H att kännas dyr trots den relativt överkomliga prislappen på cirka 750 kronor. Och i så gott som alla avseenden utom ett är hörluren ett väl tilltaget tillbehör – den snygga matta finishen, den skjutbara micken och den dubbla uppsättningen öronmuffar känns som en bra start. Men vid närmare anblick händer något, headsetets kvaliteter sviktar där de absolut inte får göra det: ljudet lämnar en hel del att önska.

Oavsett om jag sitter och pangar i #Modern Warfare 2 eller avnjuter Them Crooked Vultures under rätt förutsättningar mäktiga riff lämnar 7H ett ofördelaktigt förstaintryck som är svårt att sudda bort ur minnet. Ljudbilden som presenteras med dessa lurar saknar helt enkelt det höga och låga register som varje gamer letar efter. Vapenljud känns märkligt ljuddämpade och falsettsången ovanligt onyanserad. Det är ett tillkortakommande som kännetecknas av att basen aldrig blir tillräckligt djup och diskanten aldrig tillräcklig tydlig.

Micken går att skjuta in i den vänstra kåpan när du loggat av Skype. Gillas.

När det kommer till det också viktiga området ergonomi är Steelseries ansträngning heller inte särskilt imponerande. Ett riktigt bra headset kännetecknas som bekant av att det med några enkla justeringar sitter helt okej på de flesta huvuden. Med 7H har jag inte mött någon som inte klagar på att lurarna klämmer åt mot huvudet efter en timmes lyssnande och uppåt. De justeringar som går att göra avlastar mest i höjdled och gör litet eller ingenting för att avhjälpa röda öron som värker.

Men det är inte enbart smolk, för den som har möjlighet att testa passformen på förhand och vet med sig att det sitter bra finns en del godbitar att hitta. För enklare lagspel där ljudet inte betyder lika mycket och för kommunikationsverktyg som Skype eller Teamspeak fungerar 7H klart godkänt. Mickljudet är okej och släpper med normalinställingar inte igenom annat än rösten hos den som pratar. Volymkontrollsknappen på sladden är dock sparsmakad och saknar ett clip för att fästa den på skjortan/tröjan.

Headsetet är väldigt enkelt att plocka isär. Smidigt värre på väg till nästa LAN-partaj. Men frågan är om det är dessa lurar du vill ha med dig?

7H är inte utan sina snilledrag. En av de smartare lösningarna som tillverkarna implementerat är att hela headsetet går att plocka isär för smidigare förvaring på väg till, säg, Kista och Gamex-mässan. Alltifrån kåpor till huvudband och sladdar går att montera ned i fem delar som flyger av i all världens fart när du trycker på rätt knappar men – återigen – sitter avgjort robust när du istället vill det. Kudos.

Det samlade omdömet är mycket yta, litet inre. Ett gäng smarta lösningar överskuggas av den bristande ljudkvaliteten och den inte särskilt komfortabla ergonomin. Det gör att det i slutändan blir svårt att rekommendera 7H till någon. Siberia-serien, med sin betydligt mindre ”tryckande” passform och faktiskt något klarare ljud (jämte den ännu billigare prislappen förstås), framstår därför alltjämt som ett bättre val för genomsnittsgamern. Dessa lurar gör ingenting för att ändra på den saken.

Steelseries 7H