Pärlvit gura och bättre grafik, är det tillräckligt för att introducera gitarrsuccén Guitar Hero till Xbox 360? Vi har spelat, svettats i solopassagerna och till sist spelat vår Free Bird.

Entré på scen för framtidens spel. Det spelar inte så stor roll i vilken miljö du befinner dig eller vem du pratar med. De flesta har åtminstone på avvägar hört talas om "det där gitarrspelet". Sladdanslutna miniatyrguror har letat sig in i det svenska folkhemmet och själv satt jag förra veckan i en taxi och pratade "Monkey Wrench på expert" med chauffören, en kvinna i 40-årsåldern.

   

Guitar Hero är spelet där dina rockdrömmar besannas. Toner rör sig mot dig över skärmen på ett av fem färgade band. När tonen är i skärmens botten håller du in knappen på gitarren med samma färg och drar med tummen över det som ska föreställa strängarna. Ljuva rocktoner strömmar ur högtalaren, publiken jublar och du trodde aldrig att du skulle känna dig så cool som du gör nu.

Tyst med dig

- Deep Purple is in the house

Gitarrspelskonceptet är nästan precis ett år gammalt. Ursprungsplattformen var Playstation 2 och även Guitar Hero II släpptes först till Playstation 2, något som skedde i november. I Xbox 360-versionen, som vi pratar om i dag, är nyheterna få men smakfulla. Mest spännande är förstås de låtar, åtta till antalet, som tillkommit. Mina personliga favoriter är Deep Purples "Hush" och "Billion Dollar Babies" av Alice Cooper. Nu är det ju egentligen inte Alice Cooper utan ett coverband, men det här spelet handlar om drömmar och fantasi. Fakta får bara en biroll.

Musikstyckena har också ommöblerats internt, vilket är bra. Danzigs "Mother" var väl kanske lite väl saftig för att hamna i första låtsektionen och har följaktligen flyttats till den andra. "Monkey Wrench" känns mer passande i sektion fyra, tycker jag och minns synen av en överförfriskad Robin på födelsedagskalas som tyckte att gitarrkontrollen var för långsam.

Gullig grafik ger gladare ögon

- Mer flyt gör mindre ont

Grafiken är avsevärt bättre, vilket förstås är ett plus i kanten. Du som spelat Guitar Hero tidigare tycker nog att grafiken inte har så stor betydelse, men det har den. Ögonen blir mindre trötta av det förbättrade flytet och du behöver inte längre se ut som en kisande Ozzy Osbourne efter att ha dragit igenom en dänga. Det känns faktiskt enklare att hänga med i de snabba låtarna, men det kan förstås lika gärna vara ett tecken på att jag blivit bättre sedan jag spelade sist.

Men nej, nog har det blivit enklare, jag kan inte släppa det. Skillnaden mellan Guitar Hero och Guitar Hero II, båda till PS2, var påtaglig i snällhet där den senare var avsevärt mer tolerant mot mina grisfingrar. Och Xbox 360-spelet är nog ytterligare lite mer lättspelat. Eller så har jag blivit bättre. Gud hör bön.

Kontrollen har fått sig en omformning, det har nog ingen Guitar Hero-fan undgått att notera. Gibson Explorer heter förlagan vars form påminner något om en stjärna. Spelkontrollens knappar känns robustare, men tidiga rapporter indikerar att svajarmen kan fungera knackigt. En mjukvarupatch (ja, tydligen) sägs råda bot på problemen och på nätet finns guider för hur du skruvar upp kontrollen och lossar lite på ett par skruvar om patchen inte hjälper. Själva formen är okej, så länge du sitter ner. Står du upp måste du antingen vara felformad i kroppen eller hålla gitarren vid bröstvårtorna (i ett så kallat "Beatles Mode") för att det ska kännas bekvämt. Den övre, bakre kanten på gitarren sticker helt enkelt ut för långt.

Guran i datorn

- Gitarren är Windows-kompatibel

Nyfiken i en strut kopplade jag in gitarrkontrollen i datorn (Windows Vista) och efter några sekunder hade datorn glatt installerat den. Förvånad som jag var - jag hade egentligen väntat mig en smocka i nyllet - öppnade jag kontrollpanelen för att se om kontrollen var kalibrerad. Allt var redan klart. Knappar, svaj, pick och lutningsgyro, allt redo att användas. Du som gillar Frets on Fire borde således inhandla en lös Guitar Hero II-gura omgående.

Vill du köpa det här spelet? Borde du köpa det här spelet? Det beror på vem du är. Har du inte de tidigare spelen så är jag förvånad över att du inte köpt en Playstation 2 än, men nu har du i alla fall chans att köpa spelet till din favoritkonsol (Xbox 360 gissar jag?). Har du däremot de två tidigare spelen så är jag något mer tveksam. Visst får du möjlighet att lira utvalda låtar från första spelet i spelläget "pro face-off" (fast du får betala extra, 50 pix för tre nedladdningsbara låtar i ett paket) men det är inte tillräckligt mycket för att jag ska rekommendera ett köp av ett spel du redan har. Även livet som rockstjärna har sitt pris.

Hela låtlistan

Rackarns vad roligt det är! 20/05 Tack för tipset om Frets On Fire (http://fretsonfire.sourceforge.net) det ska testas å sen möjligen köpa sig en gitarr :D 11/05 skulle jag gärna prova..men lite för mycket pengar för min smak. 10/05 Kan inte uttala mig om andra men jag har spelat trummor i snart 25 år och kan lira gura, tycker fortfarande att guitar hero är roligare. För övrigt så suger Jimi Hendrix, jävla nerknarkade as. ;) 10/05 Har man samma distans till att lära sig spela ett riktigt instrument som att aktivt ta en annan människas liv kanske man bör fundera över vilken verklighet man lever i? Och Phosphor. Det kan inte även vara tvärtom, att många som prisar GH aldrig har tes... 10/05 Äsch då, Phosphor. Är det inte så det ska vara? Istället för att t.ex. slösa tid på spel som Splinter Cell, Manhunt, och GTA, så är det väl mycket bättre att lära sig mörda människor på riktigt? ... :P 10/05 Folk som kommer med "lär dig spela riktig gitarr" kommentarer har bevisligen inte testat spelet. Ger ni fan i att spela bilspel för att ni har körkort eller? 10/05 Jimi Hendrix kanske bemästrade gitarren mer än någon annan person på denna jorden, men själv ansåg Hendrix att han inte kunde spela fullt ut faktist. Länge leve Jimi Hendrix dock, hans låtar är så jävla bra :|! 10/05 tycker inte om svajjgrejjen på denna gitarren. Mycket bättre på ps2an. 10/05 Jimi hade inte mycket kvar att lära;) Det finns många kända artister som har "tränat och tränat". Kommer inte på namnen nu, men de hade inte alla något medfött^^ Gehör går att träna upp, men man kanske har svårt att få absolut gehör om det inte är medfö... 09/05
Skicka en rättelse