Jag kan styra jätteägget! Vafan, målvakten dropkickade prinsessan rakt i bröstet, hon var ju helt fri! Shitshitshit, nu blev Mario gigantisk igen! Försök att hoppfinta dig förbi den här ryggtacklingen! Hur fasiken gjorde du det där? Iiik, jag pallar inte en till sudden death!

Tillbaka till avspark. Jag och Robin rusar mot mittcirkeln men båda struntar fullständigt i bollen. Istället viftar vi vilt med wiimoten så att våra lagkaptener, denna gång ärkefienderna Mario och Bowser, försöker tackla varandra. Efter ett antal ömsesidigt utdelade luftturer har Robin fått kontroll och låter bollen gå mellan sina fyra spelare, efter varje pass blir klotet allt vitare och får därmed mer kraft när skottet kommer. Pang! Och bollen far mot min målvakt med rasande fart, han hinner precis ställa sig i vägen men returen går rakt ut mot en av hammarbröderna som hinner ladda fullt och initierar därmed sitt specialskott - den stackars målvakten bombarderas med svarta stenyxor och har därmed ingen chans. 0-1. Att bemästra de olika lagkamraterna, tagna från Mario-världens rika karaktärsflora, är ett måste. Ice Hockey-regler gäller för alla, stora rackare skjuter hårt men rör sig långsamt, små filurer tvärtom.

Megastrike - din bästa vän

- Zlatans bolltrollkonster har ingen chans

Jag får börja med bollen och efter att ha fått utstå ett par oschyssta tacklingar har jag några powerups till hjälp när jag inleder anfallet. Ett par röda skal drar iväg framför mig och rensar bort försvaret tillräckligt länge för att Mario ska hinna maxa sin skottmätare, och som lagkapten innebär det en megastrike. Han flyger upp i luften, ögonen glöder och fem bollar far mot målet. Robin får ett ögonblick på sig att ta ner varje boll genom att peka med kontrollen där de dyker upp på skärmen. Vare sig det berodde på långsamma reflexer eller dåliga batterier (hans ursäkt) står det nu 3-1. Första matchen är avklarad, bäst av tre vinner. Antal matcher och dess längd, eller om antalet nätningar ska avgöra, går att ställa in innan du startar.

0-0 igen och matchen inleds med ett lika rasande tempo som tidigare. Bollen far fram och tillbaka i vilda kontringar, Robin kommer vid ett tillfälle helt fri mot målet men en stämpling från Mario, som genom sin specialförmåga växt till fyra gångers storlek, stoppar anfallet. Alla lagkaptener har en egen variant, Donkey Kong skapar till exempel jordbävningar i miniformat med ett våldsamt hopp.

Precis om verkligheten

- Enkelt att börja, svårt att bemästra

Ännu ett anfall och spelet har fått ett ytterligare djup, våra fingrar har hittat d-korset som utför en fint när du har bollen eller en glidtackning när du jagar den. Tack vare Toads frivolt över min försvarare lyckas Robin ta ledningen, återigen är pressen på mig att kvittera. Vi skriker på varandra, skrattar åt de i verkligheten regelvidriga tacklingarna som i Mario Strikers bara resulterar i powerups till motståndaren. Slutsignalen går och det är lika i matcher.

Tredje och avgörande rundan, nu är vi både så inne i spelet att vi mest sitter tysta och koncentrerade, en tomatröd färg sprider sig i mitt ansikte av ansträngningen. Det är nu spelet verkligen levererar underhållning, de olika attackerna kombineras till lysande anfall som bryts i sista sekunden och blir till kontringar. Redan efter att ha spelat relativt få timmar känns kontrollen klockren i kaoset av alla specialförmågor. Det är överlag befriande att rörelsekänsligheten bara utnyttjas till två saker. Tiden börjar dock rinna iväg och Robin har ett hårt tryck mot mitt mål och efter en missad överkörning får han till en avgörande megastrike. Bittert, men ändå är jag sugen på mer, vilket alltid är ett gott betyg efter att ha blivit förnedrad.

Online-läge för den asociala

- Men en extra soffpotatis är bäst

Har du ingen Robin, eller motsvarande, finns det ett turneringsläge för solospelande och onlinestöd mot både vänner och okänt motstånd som matchas genom ett poängsystem. Det senare fungerar perfekt, inga tecken på lagg alls. Innan du snörar på dig dobbpjucken bör du dock gå igenom de tio baslektionerna, annars lär du få råpisk. Men allvarligt talat, spel som Mario Strikers: Charged Football kommer bara till sin fulla rätt med en eller flera kamrater i samma soffa. Det är troligen ingen titel du kommer att spela i flera år, men i gott sällskap finns det knappast något hetsigare röj till Wii just nu.

Se trailern
Läs om specialförmågorna på Wikipedia

Skicka en rättelse