Japanska rollspel har alltid suttit inne med en viss charm, men det här är spelet som definitivt tar priset. Microsofts jättesatsning på Blue Dragon visar sig hålla hela vägen till din Xbox 360 och det är mycket svårt att inte snabbt fatta tycke för Shu, Jiro och de andra små modiga figurerna i kampen mot det onda.

Blue Dragon inleds med att en "landhaj" (ja, "land shark" måste bli "landhaj" på svenska) ger sig på Shus hembygd och ordnar rena förödelsen. Byborna flyr i panik upp i bergen för att på betryggande avstånd bevittna eländet men Shu och hans kamrat Jiro har redan bildat en motståndsrörelse och slår, trots föräldrarnas motvilja, tillbaka.
Äventyret kan börja och därmed också en av årets mest efterlängtade rollspelsupplevelser, som ligger på inte mindre än tre DVD-skivor och ger över 50 timmars underhållning till din 360.

   

Shu, som är gängets ledare, är en streetsmart 16-åring som bor med sin farfar, smeden Fushira, sedan hans föräldrar dött av en farsot. Skarpa Jiro står för tänkandet medan tjejerna Kluke och Zola är coola och orädda. Gängets femte medlem, Marumaro, är en fladdermusliknande humanoid med en brutal och högljudd uppriktighet.

Naiva hjältar

Striden mot det elaka trollet Nene följer genrens alla traditionella regler med naiva, orädda hjältar. Blue Dragon trampar onekligen i spåren från populära spel som Final Fantasy och Dragon Quest. Så är också producenten Hironobu Sakaguchi känd just för sitt skapande av Final Fantasy-serien. Sakaguchi har tidigare även gjort rollspelssuccén Chrono Trigger och har som vanligt hjälp av den hyllade kompositören Nobuo Uematsu och Akira Toriyama som designat hela spelet.
Blue Dragon är nu på väg att bli en ännu större succé än Chrono Trigger i Japan, där Shu redan återfinns i en serietidning och en tecknad tv-serie som sänds i en av de största tv-kanalerna.

Trollet Nene i trubbel

Spelets story är mycket enkel även om en del aktiviteter får sin förklaring och mening först en bit in i handlingen. Det råder hur som helst ingen tvekan om att Nene är "the bad guy".

De blå drakskuggorna har dessbättre inte bara gett spelet sitt namn utan de ger dig även möjlighet att på ett smart sätt styra över dina hjältars egenskaper och färdigheter. Med fem kaxiga figurer och lika många drakar i sitt gäng ligger Nene plötsligt risigt till.
Motståndarmonstren är inte särskilt svåra att övermanna men intresset hålls vid liv av den höga kvaliteten på de många och långa filmsekvenserna, persongalleriet och den smått fantastiska detaljrikedomen. Det handlar mer om en känsla än om särskilt imponerande grafik. Det är svårt att stänga av helt enkelt.

   

De lite väl enkla och väl repetitiva striderna är spelets svaghet men jag förmodar att de kommer av att Blue Dragon, trots 12+-märkningen, är tänkt att även tilltala spelare som knappt nått tvåsiffrig ålder. Trots spelets ton och nivå gäller det ändå att inte slappna av för man vet aldrig när fienden behagar dyka upp. I ett skogsområde döpt till Ancient Ruins, för att ta ett exempel, finns visserligen gömda skatter men också ormar med fyra huvuden.

Blue Dragon är som en välgjord film där du själv påverkar handlingen - om än i begränsad omfattning. Det var väl sådana spel vi drömde om när vi var små.

Skicka en rättelse