Originalet utvecklas av Reflections Interactive och levde inte upp till sin potential. Paradigm gör ett nytt försök med Stuntman: Ignition och det är ett betydligt bättre spel, men det tappart en hel del fart på upploppet.

När Stuntman anlände till Playstation 2 för fem år sedan var jag nog inte den enda som blev en aning besviken. Tanken att få träda in i rollen som en av Hollywoods stuntförare var, och är fortfarande, väldigt lockande men spelet led tyvärr av en rad tillkortakommande som gjorde det till en frustrerande upplevelse. Paradigm har styrt upp många av dessa till uppföljaren, vilket tillsammans med ett antal nyheter gör Stuntman: Ignition till en riktigt trevlig bekantskap.

Upplägget är enkelt men väl genomfört och framförallt underhållande. Som nybörjare i stuntförarbranschen måste du klättra allt högre på karriärstegen genom att ta dig igenom sex filminspelningar som alla ger dig chansen att ratta olika fordon och lära dig spektakulära manövrar. Det börjar med katastrofrullen Aftershock och går via filmer som den 70-talsinspirerade Overdrive till superhjältehistorian Night Avenger.

Roliga filminspelningar

- synd att det inte finns fler

Varje film har sex scener som ska spelas in och är du riktigt duktig kan du ta dig igenom dem på en dag. Mer troligt är dock att du fastnar på vägen för Stuntman: Ignition är, även om det inte är lika oförlåtande som originalet, verkligen ingen barnlek. Det kräver en hel del träning för att du ska kunna köra på två hjul över en smal bjälke och då du hela tiden tvingas börja om från början om du missar för mycket kan frustrationen växa rejält. När irritationsnivån är på topp kan det därför vara på sin plats att ta sig an några av de kortare uppdrag som finns i form av reklamfilmer och stuntshower. Nu är visserligen villkoren hårdare under dessa än på filminspelningarna, du får inte bomma någonting överhuvudtaget, men övningarna är i regel kortare och bjuder framförallt på ett välbehövligt miljöombyte.

Spelet bjuder alltså på en ganska begränsad repertoar av uppdrag och är du begåvad kan du ta dig igenom det på tok för fort. Nu finns det visserligen onlinelägen för upp till åtta spelare där du både ska vara snabb och utföra stunts, men det är knappast något som håller intresset uppe alltför länge. Editorn är betydligt mer intressant då den inte bara låter dig skapa egna banor utan även kan sätta din kreativa förmåga på prov med olika bygguppdrag.

Gedigen grafik och ljud

- men det är inget spel du kommer minnas

Stuntman: Ignition kommer knappast att gå till historien som ett bländande vackert spel, men det levererar där det som bäst behövs. Fordonen är fint detaljerade och explosionerna är just explosiva vilket får en att glömma bort de något platta bakgrundsmiljöerna. Spelets visuella höjdpunkt är emellertid de trailers du bjuds på efter varje avklarad inspelning. De gör verkligen mödan värd, även om de knappast är något du ser om flera gånger.

Ljudet håller en snarlik nivå, det vill säga fullt godkänt. Tyvärr får ljudeffekterna spela en någon undanskymd roll då du under tagningarna i stort sett bara hör din stuntkoordinators röst. Den är visserligen inte dålig i sig (vilket gäller för röstskådespelarinsatsarna överlag, speciellt med tanke på genren), men efter den 20:e omtagningen på kort tid är det svårt att inte tröttna på att höra samma kommentarer om och om igen.

Jag hade roligt då jag spelade Stuntman: Ignition. Visst var det frustrerande ibland, men tempot är föredömligt högt och du måste hela tiden vara på tårna inför nästa svåra passage. Problemet är dock att det roliga tar slut en aning för fort och när du väl tagit dig igenom det finns det inte mycket som lockar dig tillbaka. Jag skulle bli förvånad om det lämnar några större intryck om du köper det, men om du är ute efter lite lättsam underhållning kan du göra betydligt sämre val.

Skicka en rättelse