Det är en given storsäljare i Staterna men förutsättningarna är rätt så risiga här hemma där vi hellre inte spelar fotboll med händerna. Madden NFL är här med sin upphottade 2008-version av amerikansk fotboll för Xbox 360.

Bollen är inte rund, den är oval. Vi snackar alltså om Madden NFL 08. Det är spelet som ska ge Xbox 360 det uppsving som den så väl behöver på den amerikanska marknaden. För Europas del tror jag knappast att spelutvecklarna Electronic Arts eller Xbox-avdelningen hos Microsoft har allt för stora förhoppningar. Amerikansk fotboll är ju inte precis någon kioskvältare här hemma.

Bortsett från det är 360-versionen av Madden NFL 08 förmodligen ett av de mest välutvecklade spelen som finns till konsolen. Skärmuppdateringen är dubbelt så hög som till Playstation 3-versionen och runt spelplanen finns dynamiska reklamskyltar som kan uppdateras med aktuell reklam (!).I USA har spelet redan släppts och omgående rusat högst upp på försäljningslistan. Trots att det fanns ute först i mitten av augusti hann det sälja nästan en miljon exemplar, bara till 360, innan månaden var över. Jänkarna älskar sin fotboll och har definitivt hög tilltro till Madden-serien.

Ny animeringsteknik ger naturligare rörelser

360-spelarna lär knappast bli besvikna på årets version. EA Sports har lyckats behålla spelkänslan från tidigare upplagor men samtidigt tillfört ett gäng imponerande uppdateringar. Kanske är Madden 08 den första titeln som verkligen utnyttjar HD-upplösningen på tv-apparaterna. Tack vare en ny animeringsteknik ser dessutom spelarna verkligen ut att röra sig som riktiga människor över planen. Jag gissar att det här kommer att märkas och förbättra även andra kommande EA Sport-titlar som FIFA och NHL. Följden blir att spelet flyter mycket bättre och du slipper orealistiska misstag både från den spelare du styr och dina lagkamrater.

   

En annan välkommen nyhet är den nya kategoriseringen av spelarnas styrkor, så kallade "weapons". Här kan man öka poängskörden rejält genom att gå igenom sin laguppställning. Har du en högklassig mottagare i laget ska du naturligtvis utnyttja det på bästa sätt genom att låta honom spela tillsammans med någon som kan kasta ordentligt.

Bättre försvarsspel med hit stick

Med "hit stick 2.0" under kontroll kan du styra ditt försvarsspel lite lättare än tidigare. Endera kan du försöka slita loss bollen från motståndarens grepp eller försöka träffa rätt med ett par tacklingar från dina tyngsta spelare.

När det gäller olika "game modes" har det inte hänt särskilt mycket. Online kan du bara spela matcher en-mot-en och minispelen känns igen från Madden 07. Vill du spela som klubbägare får du räkna med att sätta av en del med tid för ändamålet för här finns mängder av aktiviteter att ägna sig åt. Bland annat kan du flytta ditt lag till en annan stad, vilket inte sker utan komplikationer.

   

När du kör ensam är det roligast att ge sig på en hel säsongs spelande med jämna mellanrum och spara sin tabellposition efter ett par matcher. Här är en nackdel att det tar väldigt lång tid att spela igenom NFL-säsongen, även om man väljer så korta matcher som möjligt.

Madden 08 är ett givet val för dig som gillar amerikansk fotboll eller har spelat Madden tidigare och fastnat för det (jag vet att det finns några, även i Sverige). Annars har man nog säkert roligare med FIFA eller NHL.

Skicka en rättelse