Hade du velat fira din tjugoettårsdag med hetsätande bläckfiskarmar på en skitig mugg strax efter att din farbror velat spränga dig i bitar? Det ville förmodligen inte vår huvudperson Jackie Estacado heller. Men man får inte alltid som man vill...

Jackie har nämligen en förbannelse vilande över sig, en förbannelse som aktiveras på hans tjugoettårsdag och ger honom extra armar, försedda med monsterlika huvuden som gillar att slita hjärtan ur, och mumsa på, lik. Det är här vi börjar spelet, på Jackies tjugoettårsdag någonstans på New Yorks gator. Det är här vi för första gången uppfylls av The Darkness.

The Darkness är baserat på Marc Silvestris serietidning från 1996, som nu alltså har kommit in i spelvärlden via svenska Starbreeze som tidigare bland annat gjort Chronicles of Riddick. The Darkness är överlag ett bra spel, inte lika bra som Riddick men det är ett hyfsat FPS som verkar ascoolt till en början men precis som i Riddick blir det inte mer utmanande ju längre du spelar, snarare stagnerar spelet och jag får inte det där klimaxet som jag behöver för att fastna i ett spel. Kort sagt är spel som blir lättare mot slutet inget för mig.

   

Dock inte sagt att det är dåligt, för det är det inte. Tvärtom, det finns mängder av detaljer som jag tycker om. Jag gillar den mörka, fångande storyn och hyllningen till skräckgenren. Det är action och fart för det mesta. Jag gillar dessutom humorn och de detaljrika New York-miljöerna. Problemet är att jag hade velat få ut så mycket mera, det dåliga kanske är detaljer men tillsammans så mosar de helheten.

Det stora äpplet

- fullt med fula gubbar på bakgatorna

Nåväl, tillbaka till storyn. Jackies uppdrag är helt baserat på hämnd. Eftersom han nästan sprängdes vill han att hans mafiosofarbror och alla anhängare ska få lida för vad de gjort. Som den lille torped Jackie är har han bra koll på hur man avrättar folk. Och avrättar gör han i mängder och på alla möjliga brutala sätt. Spelet utspelar sig i New York och det är mycket vackra områden du rör dig i, autentiskt och trevligt utformade. Igenkänningsfaktorn är hög för dig som någon gång besökt New Yorks bakgator (även om jag hittar ordet AIK sprayat på en tegelvägg).

Synd bara att gubbarna är så fula och att deras läppsynkning är så slarvigt utförd att det sticker i ögonen. Den annars så vackra stadsmiljön får sig en riktig törn på grund av allt slarv. Tack och lov är det mörkt för det mesta så man slipper se det dåliga... Som du säkert förstår handlar The Darkness om mörker, inte bara som i att mörka krafter besitter din kropp; nej här har man även försökt att förnya shootergenren genom att se till att spelaren måste hålla sig i mörkret för att kunna använda sina nyvunna krafter. Och eftersom du är hämndlysten och i mordtankar så har tacksamt nog den mörka kraften aktiverats i dig samtidigt som bilen small så du är nu fullt kapabel att mörda - på mer än ett äckligt sätt.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse