Den tredje installationen i Call of Duty-serien dök upp i höstas och spelet finns nu även till Playstation 3. Tidigare titlar utvecklades av Infinity Ward, men den här gången är det Treyarch som har tagit över arbetet. Det märker man inte som spelare eftersom utvecklarna fortsatt på samma spår som de tidigare upplagorna.

Playstation 3-versionen släpptes i samband med konsolen den 23 mars och om utvecklarna lyckats göra en rättvis konvertering av Xbox 360-versionen så har PS3-ägare definitivt något att se fram emot.

Har du testat något spel i Call of Duty-serien förut kommer du snabbt att känna igen dig, det handlar ju trots allt om andra världskriget ännu en gång. Call of Duty 3 fokuserar på perioden kort efter den kända landstigningen i Normandie och det går ut på att försöka trycka tillbaka tyskarna från Frankrike och rädda romantikens stad Paris.

Du får testa att strida i ett stort gäng olika förband och inte helt konstigt är det de brittiska och amerikanska arméerna som får de största rollerna. Även om den största fokusen ligger på just brittiska respektive amerikanska trupper så kommer du ändå att vara med i en del mindre grupper, som trots antalet visar sig ha en avgörande roll.

Härlig atmosfär

- Krig när det är som bäst

Ett positivt intryck som redan vid start träder fram är den härliga ljudbilden som tillsammans med den visuellt underbara världen skapar en enorm atmosfär. Efter att ha genomgått en kort men lärorik träningsperiod kastas du direkt in i krigets dystra stämning. I omgivningarna, som imponerar stort, lurar fienderna överallt och risken att stryka med är påtaglig om du inte tar skydd illa fort.

Treyarch har verkligen gjort ett enormt arbete med att skapa den rätta stämningen, att du aldrig känner dig säker någonstans. Oavsett om du är mitt i en skog eller vid en till synes övergiven plats måste du ständigt vara på din vakt, annars är risken stor att du plötsligt faller offer för soldaterna som gömmer sig bakom varje hörn.

Solokarriären är underhållande, även om den bitvis känns enformig. Tidsmässigt tar det runt tio timmar att klara äventyret, vilket är ganska standard i den här typen av spel. Uppdragen binds läckert samman, trots att du hoppar mellan flera olika förband hela tiden. Call of Duty 3 känns och är väldigt likt föregångaren, och självklart kunde man ju ha hoppats att Treyarch skulle ha lagt in lite fler nyheter. En nyhet, trots att de lyser med sin frånvaro i övrigt, är när en soldat anfaller dig från nära avstånd, då gäller det nämligen att använda PS3-kontrollens tiltfunktion och skaka dosan så mycket som möjligt.

Suveränt online

- Stöd för tjugofyra spelare

Det största underhållningsvärdet hittar du naturligtvis i flerspelarläget och där har Treyarch förbättrat spelet på flera punkter. Först och främst har de ökat antalet spelare från åtta till tjugofyra, dessutom finns möjlighet att välja vilken typ av spelare du vill köra som.

Underhållande är det också att köra fordon när du spelar på Playstation Network. Det finns motorcyklar, bilar med monterade kulsprutor och även stridsvagnar. Banorna, som inte är särskilt många till antalet, är stora och om det inte är tillräckligt många spelare inne samtidigt kan man lätt känna sig ensam.

Call of Duty 3 är ett riktigt bra spel, vare sig du kör ensam eller med andra människor. Gillar du krigsspel i andravärldskrigsmiljö finns ingen som helst anledning att inte köpa detta - om du inte redan äger det till Xbox 360, vill säga.

Välkommen tillbaka

- Ett trevligt krig, trots viss bantning

Playstation 3-versionen är i princip identisk med motsvarigheten på Xbox 360, men med skillnaden att röstkonversation inte stöds i den förstnämnda - trist. Även möjligheten att spela flera personer på samma konsol har tagits bort och det känns ju givetvis inte kul det heller. Trots att Call of Duty 3 har bantats ner en aning till Playstation 3 så är det i slutändan ett riktigt bra spel och den enda egentliga anledningen att inte köpa det är om du redan har det till Xbox 360.

Skicka en rättelse