Va, har Id Softwares nya spel läckt ett år innan släppet?! Nej, men du får en god försmak via din Iphone.

John Carmack är ett geni. Det han gör med sin programmering kan du inte lära dig i någon utbildning eller ens nöta fram. Han har en talang som är få förunnat. Vi har sett resultatet av den sedan #Id Software blev kända med #Doom, revolutionerade multiplayer med #Quake och vann varenda tyskt spelpris för "Flest polygoner" med det #tredje spelet om helvetets fasor. Nu tänker han frälsa mobilmarknaden.

Jag läste en intervju med Carmack för några år sedan där han beskrev lyckan över att hitta tillbaka till sina kodrötter, sitta själv med ett projekt och låta fingrarna skapa magi med väldigt begränsade förutsättningar. Han sa även att det skulle vara svårt att göra en riktigt bra shooter till mobiler men med #Rage: Mutant Bash TV överraskar han alla. Förmodligen också sig själv.

Standarversionen (7 kronor) jämte den högupplösta (15 kronor), en skillnad som syns bäst på Ipad.

Rage är en fullfjädrad spelupplevelse och på klassiskt Id-manér trycker de tekniken framåt utan pardon. Den odöpta och alltid lika stumma huvudkaraktären sköter förvisso fötterna själv och överlåter bara siktet till dig men det görs på det absolut bästa sätt jag hittills upplevt på plattformen. Att vinkla telefonen och låta gyrot arbeta låter på förhand som en katastroflösning men väl igång känns det väldigt naturligt. Det går även att styra siktet genom fingersläpning och det fungerar minst lika bra. I hörnen av skärmen hittar du knappar för att skjuta, ladda om och byta vapen. Enkelt men väldigt funktionellt.

Med den informationen i bagaget är du redo att delta i programmet Mutant Bash TV, underhållningsshowen spelet kretsar kring och varje bana är ett nytt avsnitt. Vid lanseringen finns det tre stycken – ett lägenhetskomplex, ett dårhus och en bunker - men vi skulle inte bli förvånade om fler släpps efterhand. På pappret kan innehållet se lite skralt ut men eftersom du är ute efter höga poäng och omdömen snarare än att klara banorna, även om det i sig kan vara en utmaning till en början, räcker det långt.

Inte ens Kanal 5 var sugna på denna series rättigheter.

Poäng får du, inte helt oväntat, genom att skjuta mutanter som krälar och hoppar fram ur alla möjliga vinklar och vrår. Det finns säckar att plocka, ammunition att samla och stationära måltavlor att träffa så räkna med att du har fullt upp från första stund. Under mina inledande genomspelningar hann jag inte så mycket mer än att panga fulingar. Det hela går också på tid så ska du hamna överst i poängligan gäller det att pricka allt i ett rasande tempo. Det doftar Id helt enkelt och det är en smakupplevelse jag aldrig tröttnar på, men att Iphone var kapabel att servera min favoriträtt var oväntat.

Texas-företaget visar också enormt självförtroende när de låter Rage släppas först på mobiler, vi är ju trots allt ett år ifrån att se deras första stora varumärke på 14 år i butik. Ett självförtroende de gott kan unna sig, Mutant Bash TV är ett säkert köp för alla actiontörstiga ägare av en #Apple-lur.

Skicka en rättelse