Nu är det slut på leken! Nu är det dags för den här recensenten att ta pulsen på EA Sports Active 2. Och vice versa.

Träning och fitness har blivit en populär genre för Kinect, och det är inte så svårt att förstå med tanke på att du slipper använda någon form av handkontroll och att hela kroppen är involverad på ett sätt som bara Kinect kan erbjuda. #EA Sports Active 2 tar träningen ännu längre, både program- (man inkluderar träningsupplägg som sträcker sig över flera månader) och hårdvarumässigt (paketet innehåller en pulsmätare man spänner fast på underarmen och en ”gummisnodd” för styrketräning). Att inkludera puls och pulszoner i träningen tillför ju faktiskt väldigt mycket jämfört med att bara visuellt läsa av den som tränar. Du kan vifta med kroppsdelarna hur mycket du vill, har du en puls på 80 latar du dig. Pulsmätaren fungerar dessutom alldeles utmärkt. Men trots goda idéer och vettiga träningsövningar är EA Sports Active 2 näst intill värdelöst, med innebörden att man som användare knappt lär sig något av värde.

Det går att använda vikter eller den medföljande ”gummisnodden”, som för övrigt luktar så starkt av Vicks halstabletter att den säkert botar halsont.

Titeln är tänkt att vara ett seriöst fitnessprogram som tar effektiv träning på allvar, och kompletterar den med näringslära och möjligheten att följa förehavandena på internet. Ambitiöst och en god tanke, men både träningsparametrar och näringslära innehåller otroligt många direkta faktafel. Dessutom finns så grova generaliseringar att det för de flesta resulterar i att informationen inte stämmer. Om man ska utvärdera mitt senaste träningspass efter verkligheten är jag antingen död eller aspirant på att bli nästa superhjälte hos DC Comics. Glöm superhjältedelen förresten, med min kosthållning borde jag enligt programmet inte må speciellt bra.

Träna och må bättre

Meningen är att hjälpa och lära den som tränar att göra det effektivt och lära personen att leva sundare och träna bättre, men man kan inte lära sig något vettigt från ett program som har fel. En del fakta stämmer, men för att kunna skilja sant från falskt måste du känna till fakta, vilket ironiskt nog betyder att du då inte behöver det som programmet erbjuder.

Upp med knäna, sova kan du göra efteråt.

Gränssnittet är övervägande väldigt ologiskt så det är svårt att hitta rätt. Känner man inte till de kryptiska namnen på övningarna får man gissa vad man ska välja. En del menyer kan man inte backa i, utan man måste starta om programmet. Som om inte det vore nog är ”kinectstyrningen” närmast oanvändbar, och trots att handkontrollstyrningen är extremt överkänslig är den att föredra. Det minst dåliga av två dåliga ting, helt enkelt.

Träna och Kinect

Kinect passar verkligen bra för den här typen av program. Den läser av hela kroppen och du behöver inte hålla i några handkontroller, även om det i just det här fallet krävs att du spänner på dig pulsmätaren. Med några undantag är EA Sports Active 2 bra på att ta hand om den uppgiften. Vid ett par tillfällen fick den för sig att jag hade flyttat mig utanför aktivitetsområdet vilket jag inte hade, eller kunde inte identifiera mig. Det löste sig snabb, men likväl lite irriterande när det inträffar mitt i en övning.

Boxning är av tradition bra träning.

Det positiva är att pulsmätaren gör ett bra jobb, och träningsmomenten kommer att ge dig ordentlig fysisk genomkörare om du är ärlig och inte maskar. Det här är tänkt att vara ett seriöst träningsredskap, och det lyckas verkligen ge intrycket av att också vara det. Problemet är att näringslära och träning är extremt individuellt och extremt detaljerat. Det finns en anledning till att en personlig tränare och ordentligt kostråd kostar mer per timma än det här paketet. Det kan tyckas som en orättvis jämförelse, men när #Electronic Arts kallar det för ett seriöst träningsredskap måste den ändå göras. EA Sports Active 2 är väldigt långt från att åstadkomma något vettigt, undantaget att det får användaren att röra på sig.

Fantastisk recension Ove. Jag har aldrig tränat på riktigt, men jag tycker Wii fit har givit mig en makalöst atletisk kropp och en snygg hållning. Nu för tiden tränas jag av Yourshape, lite som Daniel Westling fast mer mänsklig och naturtrogen som fakti... 04/12 Är det bara jag eller visar tjejen på bannerbilden halva rumpan för ev. bakomvarande personer? 30/11 Jag tycker att min sambo sammanfattade skillnaden bra, om än aningen elakt: "Your Shape är bättre för det kostar mindre". :) Your Shape försöker inte vara lika mycket som EASA2, och Your Shape är precis vad det utger sig för att vara. Vettiga övningar... 29/11 Övningarna är helt okej och pulsmätaren funkar bra, men resten är inte det. Om jag får en perfekt stekt hamburgare, men vidbränt bröd, översaltad pommes, vissen sallad, unken dressing, då ger jag hela lunchen underkänt trots den perfekta stekningen. Pro... 29/11 hehe, nog märks det att man är out of shape alltid, fast det märkte man redan när man var och bowlade på riktigt för några år sen, det är nog illa när man får träningsvärk som sitter i en dryg vecka bara för en stunds bowling... 29/11 Ove, har du testat Kinect "Your Shape" och hur är EASA2 mot det? Your Shape tog iaf knäcken på mig lol. Märks att man suttit still i 15 år... 29/11 Bra övningar Aldrig fel med träning är ju på +. och ett träningsspel där det är bra övningar på är väl inte dåligt ? Att menyerna däremot är sisådär lär ju inte påverka träning, testa och se själv vad du tycker. 29/11 Lite lågt betyg kanske ? eftersom själva spelet som träning verkar bra, men menyerna är lite sisådär. En 3a hade det nog vart värt, hursomhelst så skippar man såna Kinectspel, man får träning nog ändå när man studsar runt på övriga kinectspel, och har... 29/11 ah ok, det var inte kinect exklusivt. 28/11 i videon vid 01:49. Wii kontroll? :S 28/11
Skicka en rättelse