Jag utgår ifrån att även den mest osnutna slyngel har, om inte spelat så åtminstone sett eller hört talas om Pac-Man. #Namcos arkadspel släpptes för 30 år sedan, och har sedan dess konverterats till alla existerande format och några som jag inte är säker på om de existerar. Förmodligen kommer du att kunna spela det i huvudet när de opererar in en dator mellan hjärnhalvorna på dig år 2076. Men grundreceptet är alltid detsamma: Pac-Man är hungrig och måste äta prickar, medan ett gäng spöken i sin tur är hungriga och vill äta Pac-Man som efter bästa förmåga undviker dem i en labyrint.

En förvånansvärt pigg 30-åring i aktion.

#Pac-Man Championship Edition (som kom 2007) ändrade egentligen inte på det här grundkonceptet alls. Det Namco har gjort är att ta originalspelet, och skifta fokus från att överleva så länge som möjligt för att få högsta möjliga poäng, till att spela en viss tid (5 minuter som standard, men det går att ändra). Om du dör får du fortsätta hur många gånger som helst, men det är fortfarande den heliga highscoren du jagar, så dö inte för ofta. #Pac-Man Championship Edition DX använder samma mekanik, men lägger till fler banor och några nya trick.

Jag sitter och jagar poäng och försöker leda spökena (nu kan du jagas av åtminstone 15-20 stycken åt gången) på en perfekt ringdans så att jag när jag hittar ett kraftpiller kan vända om och sluka dem allihop och få en massiv bonus. När du rensar en del av labyrinten dyker prickar upp i en annan och frukter och kraftpiller (som ger bonus, respektive låter dig äta spöken, i vanlig ordning) följer också ett visst mönster. Snabba reflexer är ett måste, spelet går fortare och fortare och saktar bara av en smula om du råkar dö. Fast precis när du nästan krockar med ett spöke saktar spelet ner till ett slags bullet time, så du har chansen att vända eller svänga – vilket känns lite onödigt.

Eftersom spökena klonat sig måste hjälten numera multitaska.

Jag kan inte påstå att jag kommer att spela den här versionen av spelet om tio år. Däremot spelar jag den just nu och finner den både kompetent och rolig. Och jag har roligare än jag föreställt mig. Vissa spel mår bäst av att bara minnas, men Pac-Man mår uppenbarligen ganska bra av en omtolkning.

Pac-Man Championship Edition DX säljs via Xbox Live och Playstation Store. Priset ligger på knappt 100 kronor.