I min värld står företaget Steelseries för produkter som brukar vara bra eller bättre. Så döm om min förvåning när de lyckas blanda högt och lågt i samma förpackning.

Det har blivit trevligare att använda chattfunktionen i Xbox Live efter den senaste uppdateringen. #Microsoft bytte äntligen ut ded gamla codecen mot en modernare, och struntade i den gamla gränsen på 64k-uppkoppling. Redan det var ju trevliga nyheter, men Steelseries vill smaska på lite extra grädde på moset. Spectrum 5xB är ett headset tänkt att användas tillsammans med Xbox 360, men medan många andra tillverkare presenterar små, smidiga och sladdlösa lösningar går Steelseries åt motsatt håll. Här är det sladd så långt ögat når, vilket jag uppskattar väldigt mycket, och ett ordentligt headset vars format man annars bara brukar se till datorer. Storleken är inte det enda som skiljer Spectrum 5xB från de flesta andra, ska det visa sig.

Mikrofonen kan rullas upp i vänster kloss, och om du ska resa kan luren demonteras till tre bitar för enkel packning.

Låt oss börja med det enklare: lurarna. Det är på det stora hela ett vanligt headset med en 3,5-millimetersplugg för mick och en för lurarna. Sladden är mindre än en meter lång, men eftersom den i praktiken bara ska räcka från ditt huvud till handkontrollen lär det räcka för de flesta. En omåttligt smart funktion är att armen med micken går att rulla ihop in i vänster kloss. Problemet med headsetet är att det känns billigt och av bensinmackskvalitet. Det är plastigt, har dålig passform både för mitt huvud och för mina öron. Ljudbilden är generellt ganska spröd med markerad diskant och mellanregister, medan basen lever en lite mer diskret tillvaro. En irriterande detalj är det elektroniska brummande som stör alla andra ljud, vilket blir störande trots att volymen på brummandet inte är speciellt hög. För att ta reda på om det var lurarna eller dosan (vi kommer till den) som orsakade störningarna bytte jag headset och anslöt ett annat till dosan, och då försvann störningarna helt. Om du har ett vettigt headset med 3,5-millimeterskontakter, använd det i stället.

Ett ljus i mörkret

Så varför i hela friden inte bara strunta i hela paketet? Det ska jag tala om. Den andra halvan av paketet är nämligen lika bra som lurarna är triviala. Den består av en dosa som ansluts till handkontrollens multikontakt, plus en USB-sladd till Xboxen och en ljudkontakt till tv:n. Därefter ansluts headsetet till dosans 3,5-millimeterskontakter och du är redo att börja spela. Det kan låta trassligt men är gjort i en handvändning när man kommer ihåg att ansluta alla sladdar.

Och fördelarna? Till att börja med en så enkel sak som att tal och spelljud har separata volymkontroller, vilket bara det kan få vilken spelare som helst att le gillande. Men det blir faktiskt ännu bättre. Dosan har en funktion som kallas Livemix. I praktiken betyder det att när du spelar har du normal spelvolym. När någon börjar prata tar det drygt tio millisekunder för Livemix att dämpa spelvolymen och höja chattvolymen för att du ska höra tydligt och utan att din polare behöver vråla för att överrösta spelet. När ingen pratar återgår volymen till det normala efter 1,5 sekunder. Det är inte bara en smart idé, det fungerar dessutom alldeles utmärkt. Det känns lite ovant till en början, och du kan vilja skruva lite på volymkontrollerna för att få bra nivå på både spelljud och tal, men sedan är det bara praktiskt.

Volymkontrollerna är smidigt placerade, kontakterna likaså.

Om du skulle vilja stänga av Livemix finns en strömbrytare på undersidan av dosan. På ovansidan finns en strömbrytare för att stänga av micken, komplett med en diod som tydligt lyser rött eller grönt beroende på om micken är på eller inte. Det är en praktisk liten detalj, för jag vet inte vad som är värst: inte begripa varför ingen svarar på tilltal (och det visar sig att micken är avstängd), eller att man beskriver sin motståndare med diverse okvädingsord och upptäcker att micken inte är avstängd. Den enda nackdelen med dosan är att den designmässigt sett inte följer handkontrollens former, vilket resulterar i ett par obekväma kanter.

Det är svårt att sätta ett sifferbetyg på Steelseries Spectrum 5xB. Headsetet är mediokert, medan extradosan är utmärkt. Helst skulle jag vilja säga ”köp Steelseries Spectrum 5xB och kasta lurarna”, men med tanke på prislappen är det inte riktigt vettigt i praktiken. Sifferbetyget blir en halvtråkig kompromiss som inte gör någon av delarna rättvisa.

Fakta:

Lurar - frekvens: 16 – 28000 Hz
Impedans: 40 Ohm SPL@1kHz, 1Vrms: 110 dB
Kabel: 1 meter
Kontakt: 3.5 millimeter
Mikrofon frekvens: 75 – 16000 Hz
Känslighet: -38 dB
Impedans: 2K Ohm
AudioMixer-kabel: 3,7 meter
Cirkapris: 800 kronor

Skicka en rättelse