Gamingmöss brukar erbjuda en och annan udda lösning. Black Ops-gnagaren från Mad Catz är inget undantag, den kan storleksändras men det har sitt pris.

Man höjer på ett ögonbryn över Call of Duty: Black Ops Stealth Mouse redan innan man hinner plocka upp den ur förpackningen. Den verkar ju inte färdigbyggd, och tankarna dras till ett mellanting mellan en byggnadsställning och senaste Batman-bilen (eller Tumbler som den kallas i filmerna). Men det visar sig att det finns en anledning, och anledningen heter anpassning.

Gnagaren kan modifieras för att passa din hand.

Musen, en variant av #Cyborgs Rat 7 Gaming Mouse med #Black Ops-design, framstår som väldigt liten. Men #Mad Catz är klyftiga. Tryck in en liten spärr och hela handlovsstödet kan flyttas och på så sätt blir hela musen längre. Under handlovsstödet finns en fjäderbelastad metallpinne där du kan skruva fast medföljande vikter, och på så sätt göra musen upp till 30 gram tyngre i steg om sex gram. Du lär med andra ord kunna få den här musen att bli bekväm oavsett handstorlek och viktpreferens. Om du däremot tillhör mänsklighetens vänsterhänta minoritet är du rökt, här är bara högerhänta välkomna. Någon gräns på anpassningsmöjligheterna får det ju vara.

Den röda knappen döljer något riktigt klyftigt.

En klyftig detalj är det som kallas Precision Aim Mode och som består av en klarröd knapp för tummen. Om du spelar ett actionspel, och som av en ren tillfällighet kan vi ju ta Black Ops som exempel, vill man vanligtvis ha en ganska snabb förflyttning för att kunna göra snabba rörelser. När det blir dags att precisionssikta vill man däremot ha långsam förflyttning. Det vanligaste när det gäller gamingmöss är att man ändrar musens dpi-inställningar genom att växla till en annan uppsättning inställningar. Det kan du göra även med den här musen, men Precision Aim Mode gör tillvaron mycket enklare. I stället för att byta hela uppsättningen inställningar håller du in den klarröda knappen för att ändra musens befintliga DPI utan att byta alla inställningar. Du kan låta din normala DPI vara 2000 om du tycker det passar dig. Programmera Precision Aim Mode till 25 procent, och när du håller inne knappen har du DPI 500, för att omedelbart hoppa tillbaka till 2000 när du släpper knappen. Mycket praktiskt och mycket smart.

Vilse bland inställningarna

Precision Aim Mode till trots råder det ingen brist på inställningsmöjligheter. Det finns tre stycken så kallade Cyborg-lägen, vilket enkelt kan uttryckas som kompletta uppsättningar inställningar för hur musen ska bete sig. Vart och ett av dessa lägen har fyra individuella DPI-inställningar och programmeringsmöjligheter för de fem knapparna (plus de två vanliga musknapparna förstås). Samtliga knappar sitter mer eller mindre smidigt placerade, även som några av dem kan kännas onödigt tröga att trycka ner.

En aningen mer trivial detalj, men som ändå förtjänar att nämnas eftersom det trots allt är en Black Ops-version det handlar om, är att programvaran och drivrutinerna följer med på ett usb-minne på en gigabyte utformat som en ”dog tag”. Knappast något försäljningsargument, men trots allt lite mer praktiskt än en cd-skiva.

Glöm en gammalmodig cd, mjukvaran finns på ett usb-minne.

För att sammanfatta denna produkt så är den en väldigt bra gaminggnagare. Den är genomtänkt både design- och funktionsmässigt. Den har flera väldigt bra detaljer, till exempel möjlighet att anpassa den fysiskt och upplösningsmässigt, och den väldigt smarta Precision Aim Mode som är helt strålande. Vidare: lägstanivån är hög, den är bekväm och otroligt trevlig att använda. Dess riktigt stora fördel är att den har väldigt få nackdelar.

Då måste det väl vara en jättebra idé att skaffa en? Det är faktiskt inte lika självklart. Call of Duty: Black Ops Stealth Mouse kostar nästan 1200 kronor och den är dessutom en nerbantad version av en annan Mad Catz-gnagare (Rat 7). Ta den, plocka bort funktionalitet och inställningsmöjligheter, ge den Black Ops-utseende och du har den här musen. Dessutom finns Rat 7 för samma pris, eller i vissa fall lägre. Hur mycket är bortplockade möjligheter och Black Ops-pimpning värt för dig?

Fakta

 • Laseravläsning av underlaget

 • Fem vikter à 6 gram för viktförändring

 • Fyra dpi-inställningar plus Precision Aim Mode

 • 100 – 5600 dpi, individuellt för X- och Y-led

 • 5 programmerbara knappar

 • Acceleration upp till 50 G

 • Dynamisk avläsningshastighet upp till 1000 Hz

 • Avläsning upp till sex meter/sekund

 • Flätad USB-kabel, 2 meter

 • Tassar av lågfriktionsmaterial

 • Guldpläterad USB-kontakt

 • Cirkapris: 1190 kronor

Skicka en rättelse