Heter det något med Black Ops så säljer det. Det hoppas i alla fall Mad Catz och brassar på med en 360-handkontroll som ska vara riktigt speciell.

Det enklaste sättet att beskriva Mad Catz Call of Duty: Black Ops Precision Aim Controller - en helt vanlig handkontroll till Xbox 360 med en gnutta ny design. #Mad Catz har i och för sig lagt till ny funktionalitet med två knappar på undersidan. Dessa två knappar kan via varsitt reglage ges en av fyra funktioner vardera. Högra knappen kan kopiera funktionen hos X-knappen, Y-knappen, höger styrspaksknapp eller utnyttja det som kallas för precisionsläge. Vänster knapp fungerar likadant fast med A-, B- och vänster spakknapp eller precisionsläget. Den enda av funktionerna som inte är helt uppenbar är precisionsläget, men det enda det gör är att dra ner förflyttningshastigheten på styrningen hos de analoga styrspakarna. Det sägs att det ska underlätta när man siktar i actionspel.

Det enda speciella finns på undersidan.

Handkontrollen är inte dålig. Den är tvärtom ganska skön med sina lite mer distinkta knappar och gummiklädda sidor. Personligen har jag inte något emot sladd heller, trots att jag föredrar trådlösa handkontroller. Det som stör mig är att handkontrollen funktionsmässigt sett är meningslös. Det finns ingen anledning att placera basfunktioner på extra knappar på undersidan. Och att dra ner styrhastigheten fyller en ytterst liten funktion.

Lånen mig edra öron

Men förlåt, nu glömmer jag ju tre av de lockande försäljningsargumenten. Det ena är ”Enhanced Quick-Fire Triggers” vilket är ett flott sätt att säga att du inte behöver trycka ner knapparna lika långt, vilket i teorin betyder att du kan trycka fler gånger på kortare tid. Det andra är ”New stealth Design” med bakgrundsbelysta analoga styrspakar där det röda ljuset inte ska påverka ditt mörkerseende. Vad stealth har med rött ljus att göra är svårt att räkna ut, och eftersom stealth handlar om att dölja något borde det bara göra det lättare att tappa bort handkontrollen. Vilket möjligtvis förklarar den röda belysningen; det är för att du ska hitta handkontrollen när du tappat bort den. Det tredje och mest underbara försäljningsargumentet är ”Vibration feedback technology”. Vibrerande handkontroller, det har vi ju aldrig upplevt till Xbox 360 tidigare!

Den har stealth-design. Om det inte hade varit för den röda belysningen hade vi aldrig hittat den.

Som du säkert har gissat är jag inte speciellt exalterad över Mad Catz-padden. Jag har ingenting emot den, den fungerar som den ska och den är till och med tillräckligt bekväm för att vara skön. Det jag däremot tycker är larvigt är alla försök att medelst marknadsföringsfloskler få den att framstå som något otroligt häftigt, och dessutom ta omkring 200 kronor mer för den än en vanlig trådad 360-dosa.

Skicka en rättelse