Headset, hur rafflande kan det bli? Creative tuffar vidare genom ljudlandskapet med ett par lurar som lockar med 3D-ljud, dubbla anslutningar och medföljande ljudkort. Ove Kaufeldt kränger på sig plyschdräkten, smörjer händerna och levererar en analys.

Headset brukar normalt vara antingen digitala (du ansluter det till USB-porten) eller analoga (du ansluter 3,5 mm-kontakter till ett ljudkort). Dual Mode Sound Blaster Tactic3D Alpha erbjuder både och: headsetet är analogt men det ingår ett digitalt THX-certifierat ljudkort för USB-porten. Ljudkortet, som heter THX Trustudio Pro Dual Mode USB-adapter, är förvånansvärt kraftfullt för att vara så litet. Det erbjuder till exempel omvandling till virtuellt 3D-ljud och ger en riktigt bra rymdkänsla. Det går givetvis inte att jämföra med fullskaliga avancerade ljudkort, men matchar gott och väl standardljudkorten som brukar finnas i bärbara datorer.

Har du öron som passar klossarna?

Headsetet består av eleganta lurar som har ett ganska kantigt utseende, och den smidiga löstagbara mikrofonarmen trycks in i vänster lurkloss. Ljudbilden är bra och återger detaljer på ett schysst sätt. Det enda som inte lyckas speciellt bra är basen. Den finns där och den duger, men den riktigt tunga basen lyser med sin frånvaro. Det går att korrigera en aning med den medföljande programvaran där du kan justera ljudåtergivningen, men det har en tendens att i stället göra att ljudbilden känns obalanserad. Du får helt enkelt välja hur du vill ha det. Man skulle kunna luras att tro att det är ljudkortet som spökar när det gäller ljudbalansen, men andra lurar i det medföljande ljudkortet och ett test med Sound Blaster-lurarna i mitt ordinarie ljudkort visar att det den lilla USB-adaptern klarar sin uppgift galant.

Den största nackdelen med headsetet är själva klossarna som är så små att de sitter som kapsyler utanpå öronen. Creative skryter med att lurarna har 40 mm-element, men designen gör att du måste ha öron som en hasselmus för att kuddarna ska omsluta öronen och stänga ute störande ljud från omgivningen.

Den mjuka delen av paketet

Om du bara vill använda headsetet som vilket som helst, är det bara att plugga in och börja använda. Om du väljer att använda ljudkortet installeras drivrutinerna automatiskt. Men om du vill få ut så mycket som möjligt behöver du använda den medföljande programvaran, och säga vad man vill, men Creative har verkligen försökt koka soppa på en spik. Ett exempel är funktionen med det flotta namnet Tacticprofile, vilket betyder att du kan spara dina inställningar i en profil för att enkelt kunna växla mellan olika uppsättningar. De har dessutom fått spelare som Fatal1ty, CompLexity och Team Dignitas att skapa profiler. Det går även att i realtid påverka hur du låter när du pratar i mikrofonen om du vill känna dig lite allmänt inkognito. Det mest underhållande exemplet på tekniskt snömosande är att det används ett Tacticcontrol-gränssnitt som optimerats med Live!Touch för pekskärmskontroll under Windows 7. Enkelt uttryckt kan du justera inställningar med fingret i stället för med musen.

Ljudkortet är litet men naggande gott.

Man får leta en aning för att hitta detaljer som får dessa lurar att särskilja sig från andra. Bortsett från det trevliga ljudkortet hittar man bara en till synes trivial detalj som jag ändå tycker förtjänar beröm: sladden. Den är platt, tunn och extremt smidig, det är den mjukaste sladden jag har upplevt på flera år. Tänk om man kunde få nöjet att uppleva en sån variant även på andra tillbehör? Den har dessutom en liten dosa med volymkontroll för lurarna och av/på-knapp för micken. Föga revolutionerande, men praktiskt.

Med tanke på prislappen är Dual Mode Sound Blaster Tactic3D Alpha ett bra paket, även om den främsta fördelen är ljudkortet och inte headsetet. Det hade förstås varit ännu bättre om lurarna inte varit så obekväma, men lurar är ju trots allt ganska beroende av hur just ditt huvud ser ut. De kanske passar dig bättre än mig.

Lurarnas hemsida

Fakta

Hörlurar:
Drivenheter: 40 mm neodymiummagnet
Frekvensrespons: 20 Hz ~ 20 kHz
Impedans: 32 ohm
Känslighet: 100 dB/mW

Mikrofon:
Typ av mikrofon: Bruseliminerande kondensator
Frekvensrespons: 80 Hz ~ 14 kHz
Impedans: <2,2 kohms
Känslighet: -41 dBV/Pa

Pris:
Från ca 550 kronor

Skicka en rättelse