Det första Medal of Honor gav mig ett av mina hittills starkaste spelintryck, landstigningen vid Normandie framkallar fortfarande härliga rysningar. Kan det senaste tillskottet i serien som släpps till Wii och Playstation 2 ge mig samma positiva känsla?

Vissa säger att rälspangare baserade på andra världskriget är ett uttjatat koncept, och visst känns det som vi har gjort den här resan tidigare. Överlevnad i Holland, gatustrider på Sicilien och brosprängande i Frankrike. Jag har gjort det förr men ändå krävs det bara några svartvita arkivbilder och en berättarröst för att få mig i stämning igen.

Ett steg tillbaka

- och ett par ryck i sidled

Tidigare har varje ny del i Medal of Honor-serien (eller Call of Duty) inneburit något bättre grafik och teknik men Wiis begränsade hårdvarukraft gör att Vanguard tar ett steg tillbaka i den bemärkelsen. Det är istället kontrollen som skiljer spelet från tidigare titlar och jag, en van mus- och tangentbordskille, ska försöka pricka nazister med hjälp av en fjärrkontroll. Det går sådär i början. Siktet far åt alla håll och under mina första minuter på en strand i pizza- och pastalandet stryker jag med innan jag ens har fått fi på kornet. Nunchuken är dessutom något av ett multiverktyg: ryck åt höger för att ladda om, uppåt för att hoppa, vänster för en helomvändning och ner för att huka. Resultatet blir många gånger att jag visar röven för axelmaktssoldaterna istället för att ladda om min Thompson-bössa. Efter en timmes spelande minskar antalet röda dödsskärmar per minut men de vänsterhänta kommandona är fortfarande inte min vän.

Vanguard är uppdelat i fyra kampanjer, alla baserade på historiska slag där amerikanska fallskärmstrupper deltog. Det startar i Sicilien med Husky-kampanjen och efter att ha visat Italien att de valt fel sida bär det vidare till Frankrike och Normandie. Där ska som bekant ett antal broar sprängas för att förhindra tyska förstärkningar till stränderna där allierade trupper landstiger på bred front. Därefter väntar Market Garden, den takiska blundern i Holland. Spelet avslutas med Varsity-kampanjen, där trupper från England, Nordamerika och Kanada gör ett samlat anfall mot Tyskland.

Historien upprepar sig

- lika tröttande som i skolbänken

Med ett par undantag består banorna av för genren klassiska element: ta dig genom en korridor av fiender, rensa ut ett hus, försvara detsamma och spräng ett par pansarvagnar. Bristen på originalitet betyder dock inte att en del moment skapar spänning. Speciellt när dina kamrater som vanligt är oförmögna att döda fienden förutom vid lyckosamma granatträffar. Banorna i flerspelarläget, som stödjer pangande för upp till fyra spelare via delad skärm, har inte heller fått mycket kärlek. Enkla sammanfattar dem med ett ord.

Eftersom Nintendo Wiis hårdvarukraft är undermålig med dagens mått mätt och onlinestödet ett skämt kretsar allt i slutändan kring hur du upplever styrningen. En för stor tilltro till att rörelser med kontrollen automatiskt producerar lyckoframkallande endorfiner är livsfarlig. Likaså ett dåligt genomförande av styrschemat, speldesignern som valde att låta nunchuckryck sköta ett par viktiga funktioner borde avskedas omedelbart. Kontentan är att Medal of Honor: Vanguard är godkänd underhållning i andravärldskrigsförpackning. Förväntar du dig inga innovationer i spelupplägg och grafik lär du säkert ha ett dussintals trevliga timmar framför dig.

Sorry för buffen, men BangBoomBang, producerar du en låt med den lyriken så borde jag bifoga den med varje test ;) 07/06 jo när spiken slänger spel i diken så ska du inte va sniken utan testa själv och vara nyfiken, sen kanske du blir besviken ? ;) kunde inte låta bli.. sorry spiken :) 13/04 Det tycker jag absolut att du ska göra, att basera dina inköp enbart på mina tankar vore galet =) 13/04 smaken är som baken delad, tjoflöjt 13/04 nu ska vi vara realistiska, det är ingen seriös som skriver att nån är ren dynga. man kan visst skaffa sig en uppfattning om hur nått är utan att prova det, sen att man kan ha fel när man väl gör är ju bara roligt, jag tror dock knappast att jag har spe... 13/04 en sak är väldigt underlig i många trådar, som det här med wii och ps3 båda är helt nyligen släppta, men ändå är det en hel del prat om att vänta bara, om ett år då får vi se hur bra ps3 verkligen är, men när det gäller wii, så är det inget prat om att,... 12/04 molotow...man kan aldrig få en uppfattning om nåt innan man provat själv, vad en annan person säger är ju inte alltid som man själv tycker, eller hur? som sagt man ska aldrig döma ut något man aldrig provat själv. säg typ att en tidning säger att ps3...... 12/04 Jag tycker att det är synd att Wii endast predikar om spelglädjen i Wii och att det ska vara lätt för alla att spela, men jag tycker att nintendo har misstaget sig om att folk inte bryr sig så mycket om grafik, fast faktum är att det flesta bryr sig en... 12/04 oj förlåt några blev illa berörda av att jag snackade skit om nått som nintendo har gjort, det är ju förbjudet. nej jag skaffar mig bara en egen uppfattning av vad jag läser, det verkar inte bra på wii helt enkelt svårare än så är det inte, skulle inte... 12/04 pazu.. det är faktiskt många spel på ps2, ps3 och xbox 360 där dom har misslyckats å få fram bra spelkontroll också, så wii är knappast ensam om det, och detta spelet blev inte precis sågat. *Kontentan är att Medal of Honor: Vanguard är godkänd underhål... 12/04
Skicka en rättelse