Pro Evolution Soccer är fotbollsspelet som älskas av fotbollsälskare men som trots det fått leva i skuggan av FIFA-serien. Kan den sjätte versionen ändra på detta? Det kan den mycket väl göra, även om den har svagheter levererar den som mest där det är som viktigast.

Styrkan i Pro Evolution Soccer har alltid legat i dess förmåga att gestalta fotboll på ett mycket realistiskt sätt. För att lyckas i Konamis fotbollsspel måste du tänka fotboll och ta dig an uppgiften som om det vore en riktig match. Här går det inte att ge sig ut på långa solorusher om du vill vinna matcher. Nej ett vägvinnande passningsspel, snabba omställningar och ett fungerande kantspel är ett måste för att nå ens en gnutta framgång i anfallsväg. På samma sätt är nyckel till ett bra defensivt spel tålamod, disciplin och spelförståelse, precis som det är i den riktiga varianten av fotboll.

Finesser och detaljer

- viktigt för helhetsintrycket

Det krävs dock mer än att bara veta hur du ska göra i teorin - du måste också kunna utföra det i praktiken. För att lyckas med det krävs det att du lär dig kontrollerna, som i Pro Evolution Soccer 6 kan vara en aning komplexa. Visserligen är grunden inte olik andra fotbollsspel då du kan passa, skjuta, springa fort, glidtackla och slå inlägg med enkla knapptryckningar och om sanningen ska fram så räcker detta förmodligen för de flesta. Vill du få ut maximalt av din PES-upplevelse är det däremot ett måste att dyka djupare och det är då alla knappkombinationer kan tyckas överväldigande. Det kan ta en bra stund och en ansenlig mängd matcher innan du lärt dig alla finter, passningar och sätt du kan slå hörnor på, men utan tvekan är det värt den tid det tar. Det är nämligen dessa små detaljer, som att du med ett snabbt tryck på LB+RB rullar fram bollen bara någon meter när du vill slå ett inlägg från en stillastående position, som gör att Pro Evolution Soccer 6 är ett spel för dem som gillar alla små finesser som gör fotboll till den sport det är.

Pro Evolution Soccer har aldrig varit några tekniska mästerverk, speciellt inte jämfört med FIFA-serien, men de har samtidigt alltid hållit en fullt acceptabel nivå både när det gäller grafik och ljud. Givetvis ser allting mycket bättre ut på Xbox 360 än de senaste årens Xbox- och Playstation 2-versioner. Spelet har trots allt fått högupplösta texturer, betydligt bättre spelarmodeller och ännu bättre animationer, men någon riktig "next-gen"-upplevelse är det inte tal om. Ljudet är däremot inte märkbart bättre än tidigare. Musiken är lika anspråkslös och meningslös som den alltid varit och kommentatorerna har en fantastisk förmåga att bli upphetsade i fel lägen.

Snyggare grafik är nu inte allt och även om Pro Evolution Soccer 6 ser snyggare ut till Xbox 360 än versionen till Playstation 2 så faller den kort. Precis som fallet var med FIFA 07 till Xbox 360 så har en rad funktioner och innehåll helt enkelt inte kommit med. Bland annat kan du exempelvis spela fyra mot fyra online på Playstation 2 medan du på Xbox 360 får nöja dig med högst två mot två. Antalet arenor är här åtta jämfört med hela 32 till Playstation 2 och PES-shopen, där du bland annat kan låsa upp klassiska lag och spelare, lyser med sin frånvaro i Xbox 360-versionen.

Funktioner och licenser saknas

- men ändå är det kungen av fotbollsspel

Tyvärr kan du inte heller lotsa ett landslag hela vägen från den första VM-kvalmatchen till den åtråvärda bucklan, vilket känns riktigt trist efter att ha tagit sig igenom det till Sonys gamla konsol. Master League finns däremot kvar och som vanligt kan det bjuda den ensamma spelaren på åtskilliga timmars underhållning. Som brukligt är till Xbox 360 finns det även möjligheter att möta andra spelare online. Nu är Pro Evolution Soccer 6 ingen världsomvälvande upplevelse när det spelas via Xbox Live, men efter spelets senaste uppdatering flyter det på riktigt bra. Det finns däremot ingen möjlighet att skapa egna turneringar som kan spelas online, utan du är lämnad till att tampas i Konamis ligasystem där du kan klättrar och faller på rankingen efter varje spelad match.

Pro Evolution Soccer 6 kan vara frustrerande och det har tydliga svagheter, som påpekats i recensionen, men ändå kan jag bara konstatera att valet mellan FIFA och [/i]PES fortfarande faller på PES. Jag kan tala om sämre grafik och saknade licenser, men likväl lyckas PES6 förmedla den där känslan av att det verkligen är sporten fotboll jag spelar och inte något som bara liknar det till ytan. Älskar du fotboll och ska köpa ett sportspel i vinter rekommenderar jag verkligen Pro Evolution Soccer 6, men har du både en Playstation 2 och Xbox 360 hemma är PS2-versionen det klart bättre alternativet, trots den sämre grafiken.

Haha, är det 1:e april nu eller? Man kan aldrig få samma upplösning & skärpa på en bildrörs-TV som en HD-TV. Inte ens i närheten. 26/11 ni kanske sett på reklamen om att man ska byta till bättre och snyggare så att det blir lik hd-tv det kostar en 10:a OCH hur kan dom då visa den på en icke hd-tv? jo dom ändrar bara frekvensen! 26/11 Det är trist att Xbox360-versionen är "stympad" på innehåll, men om man bortser fån det och koncenterar sig på det allra viktigaste - nämligen det som händer på plan, så är det en väldigt bra upplevelse. Klart förbättrat gentemot PES5. Många små saker... 25/11 Xtrmntr: Välj "manual" och inte "semi-auto" så är problemet med att bli fel spelare ur världen, dvs helt i dina händer. Jag använder själv alltid manual. 25/11 Körde PES6 till PS2 hela kvällen igår och måste säga att förbättringarna är underbara. Klockrent spel och behåller sin plats på kungatronen. Microsofts hemliga sanning (http://www.gon.se/view.phtml?id=6508) 25/11 nej nej nej! dåligt spel! högst en 2:a från mig! 25/11 du kommer att köpa pes6 men du kommer inte bli nöjd med det eller konami. som sagt. förbättringarna är få. många matcher avgörs på skit mål. målvakterna suger fortfarande. man kan fortfarande använda buggteknikerna. ni vet killen snurrar upp erat försva... 25/11 Utifrån kort erfarenhet från pc-demon verkar sexan vara bra, anus och ett ryck på axlarna jämfört med femman (fullversionen). - Bra: snyggare animationer, målisen kan äntligen göra utkast åt flera håll (men inte in-/utspark?), omgjorda frisparkar, inläg... 25/11 I veckan som gick så släpptes en update på Xbox Live. Det skedde automatiskt i och med att man logga in på Live och startade spelet. Nåväl, inget konstigt med det, men efter denna update kändes det som om spelet var "snabbare" och det flöt på med ett... 25/11 Onlindelen är tamejfan katastrofal och jag har svurit mig blind flera nätter tack vare konami, usch! För övrigt ett mycket bra fotbollsspel, lite för nybörjarvänligt dock. 25/11
Skicka en rättelse