Jag är kanske inte den allra största älskaren av motorcykelspel, men då och då kommer det en titel som lyckas fånga även mitt intresse. Det beror nog mycket på om det är möjligt att få ut mycket från spelet utan att behöva vara en motorcykelexpert. Motocross Madness har alltid varit en sådan serie av spel som i alla fall ockuperat några dagar av min tid, och nu verkar även Motoracer sluta sig till den skaran. Delphin Software Interactive har nämligen precis släppt deras senaste spel i serien, Motoracer 3.

Även om jag inte är en expert på motorcykelsport händer det ibland att man fastnar framför TV:n när de visar Grand Prix, Trial eller Motocross. Det som gör Motoracer 3 lockande är att det just låter en pröva på de här och ytterligare två vitt skilda grenar inom motorcykelsporten. Varje gren har sina egna motorcyklar, banor och de kräver helt olika färdigheter för att bli bra i dem.

Cross

Motocross är kanske den vanligaste av sporterna där man helt enkelt kör på en liten grusbana med skarpa kurvor, hopp och en del andra hinder. När man tävlar kör man mot 11 andra förare vilket ibland kan bli riktigt trångt. Även om det krävs en del träning för att lära sig banan, är det svåraste nästan att se till att inte flyga för långt efter hoppen. Även om det är stilfullt med långa höga hopp så tappar man placeringar desto längre tid bakhjulet inte är i marken. Den riktiga motorcykelsfantasten har dessutom möjlighet att få tweaka sådana saker som däck och fjädring.

Speed

Grand Prix är motorcyklarnas formel1. Här tävlar man med de riktiga kraftpaketen på stora långa racingbanor med en och annan riktigt svår kurva. Här måste man lära sig hur man ska ligga i kurvorna, hur mycket och var man ska bromsa, och hur man bäst använder vinddraget för att ta sig förbi motståndare.

Freestyle

Något likt Motocross Madness där man ska samla så mycket poäng som möjligt genom att göra diverse olika stunts. Man åker runt på en liten arena och ska på några minuter samla ihop så mycket poäng som möjligt. Desto svårare stunts, desto mer poäng så klart. Men de svårare stuntsen kräver också högre hopp vilket gör att man måste bemästra möjligheten att styra fjädringen för att hoppa högre. Tyvärr består alla stunts av siffer- och tangentkombinationer som känns riktigt svåra att lära sig. Ett något mer intuitivt system hade varit uppskattat.

Traffic

Den sportgrenen i spelet som inte finns i riktig motorcykelsport, i alla fall inte officiellt. Här tävlar man mot en annan förare, på långa stadsbanor, mitt i rusningstrafiken. Även om det inte är verkligt, så är det riktigt kul att sicksacka mellan bilarna i 200km/h och försöka undvika en och annan söndagsbilist som kör ut rakt framför en.

Trial

Den mest udda sportgrenen, men även en av mina favoriter. Här skall man med hjälp av en lätt motorcykel ta sig över korta banor bestående av riktigt krångliga hinder. Att först behöva stå helt stilla på plats, studsa motorcykeln i rätt riktning för att sedan lyfta fronten och gasa för att komma upp för ett 1 meters hinder är inte lätt. Tur nog är det mycket lättare än i verkligheten och en intressant tävlingsgren.

Man kan välja mellan att tävla eller träna i alla olika spelsätt. Tävlar man, och får en bra placering, får man dock en viss mängd poäng som man sedan kan spendera på att köpa nya banor och motorcyklar. Detta är ett ganska bra sätt att få en att hela tiden vilja spela lite till för att få fram alla banor. Tyvärr så kan man helt enkelt spela en av de lättare banorna om och om igen bara, vilket gör att man inte behöver spela på de högre svårighetsgraderna för att avancera.

Multiplayer

Man har möjlighet att köra alla spelsätt, förutom trial, över Internet eller över ett lokalt nätverk. Tyvärr finns det inget bra stöd för att hitta servrar vilket kräver att man känner någon som kör en server för att kunna spela över Internet. Förhoppningsvis så kommer dock de stora server-browser-programmen stödja spelet. Spelet kan dock vara riktigt kul på LAN där pingen inte heller blir ett problem.

Grafik

Grafiken i Motoracer3 är faktiskt riktigt bra. Detaljerna är många och animationerna är riktigt välgjorda. Efter ett lopp har man möjlighet att se hela racet ur olika kameravinklar, och med hjälp av de bra animationerna och den bra grafiken har de faktiskt lyckats att få dessa repriser att se riktigt verkliga ut. Tyvärr kräver också denna bra grafiken sin dator. Det går oftast bra att träna på banorna då det inte finns några andra förare på banan, men när man plötsligt tävlar mot elva andra motorcyklar kan FPS:en (frames / sekund) sjunka rejält.

Slutord

Motoracer3 är ett actionfyllt motorcykelspel, som på grund av att det innehåller så många olika spelsätt, passar alla som har något intresse i motorcykelsporten. Avsaknaden av turneringar, svårigheten att hitta servrar och faktumet att varje spelsätt bara har tre olika banor gör dock att det kanske inte varar alltför länge. Känslan och grafiken är dock riktigt bra vilket ger spelet 3.5 i betyg.

Skicka en rättelse