De flesta filmkännare med lite stolthet har väl sett Frank Herberts kultförklarade "Dune" både två och tre gånger om. Med
Kyle 'Twin Peaks' MacLachlan erbjuder filmen både skräckblandad förtjusning och filosofiska vallgravar. Nu kommer ytterligare ett spel med Dune-tema.

Sedan filmen haft premiär har jag upplevt ett och annat Dune-spel. Först kom äventyrsvarianten, som jag spelade på Amiga men aldrig kom särskilt långt på. Sedan ramlade Dune II ner till PC - ett RTS som för sin tid var väldigt speciellt. Jag spelade
det otroligt mycket innan Starcraft kom och tog dess plats. För några år sedan kom Dune 2000 som i princip var en remake av Dune II - Grafiken var uppiffad, men några större ändringar i själva spelet fanns inte.

Nu har då ännu ett Dune spel nått marknaden. Det som skiljer det här från de andra är väl till att börja med att det inte baserar sig på filmen. Nej, istället är storyn och intrigerna uppbyggda på "Frank Herbert's Dune". En miniserie som bl a kunde beskådas på TV1000 för några månader sedan. Naturligvis är den här serien i sin tur baserad på filmen, men ändock.

Det första intrycket var väl kanske inte det bästa jag fick av det här spelet. Provade först att installera det på en kamrats dator, men det gick inte alls. Meddelanden om "Unexpected error" eller "Critical error" gjorde det lite småsvårt att få igång. Jag rensade så min egen dator och prövade att spela det där. Nu startade spelet, men inte utan problem. Uppenbarligen var det någonting med mitt system som fick musen (man använder musen för att snurra runt sin karaktär) att spinna runt av sig själv.

Således fick jag lite smärre problem med att få rätt på kameravinklarna inne i spelet, men det fanns en trevlig funktion i som gjorde att den automatiskt korrigerade vinklarna. Dock inte speciellt bra. Nå, spelet gick i alla fall att spela.

Frank Herbert's Dune är ett actionäventyr som utspelar sig på Arakkis, a k a Dune. En sandig planet fylld av elaka baroner och överdimensionerade maskar. Grafiken vid första anblicken ser helt okej ut, men man märker rätt snabbt att det finns buggar både här och där och vid alldeles fel tillfällen. Du styr med piltangenterna, vilket inte går att ändra, och du kan göra små Max Payne-liknande aerobicsövningar med vissa tangentkombinationer.

Spelet går ut på att du ska jaga dig igenom en massa uppdrag, slåss mot otroligt dumma fiender (det är kul med fiender som skjuter in i väggen), samla tuffa föremål och springa igenom stora mängder sand. Jag måste säga att jag tyckte det var rätt roligt i början, men efter typ två minuter började det kännas väldigt ointressant.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Spelet är i mitt tycke katastrofalt dåligt, dialogen är patetisk och uppdragen ett skämt. Franska "Widescreen Games" har till och med stavat spelnamnet fel på sin hemsida så det verkar ju onekligen som om de har lagt intresset på någonting annat. Åsikterna om just detta spel tycks dock variera; andra recensenter webben runt har givit det från -1 till 10/10 i betyg.

Personligen kan jag tänka mig att "Frank Herbert's Dune" kan vara underhållande i ett par timmar, om man är horribelt uttråkad och inte har en internetuppkoppling. I annat fall kan jag bara råda er att hålla er borta. Spela lite Microsoft Minröj istället. Där finns det åtminstone en viss spänningsfaktor.

Testat på

:

Pentium III 933 MHz, 512 Mbyte RAM
GeForce 2 Ultra
Windows 2000

Skicka en rättelse