Det är en extremt het dag på ön Tropico. Solen har värmt upp kajen hela förmiddagen, och när båten nu lägger till så känns det nästan konstigt att träplankorna inte smälter. Plötsligt bryts tystnaden av fotsteg. Plankan som är utlagd mellan båten och kajen vibrerar lite lätt när en kraftig gestalt plötsligt uppenbarar sig. Gestaltens skor har mjuka gummisulor för att göra så lite ljud som möjligt, men just nu verkar inte soldaten bry sig om detta.

Som de andra immigranterna på båten idag så är han här för att han är eftersökt. Hans utbildning krävs, och den kommer nog användas mer än han först trott när han skrev under avtalet som erbjöds honom. Man skulle kunna säga att han är här för att beskydda. Beskydda öns politiska stabilitet det vill säga. Alla möjliga radikala och konservativa grupper rasar mot den nye presidentens nybyggnationer. När det nyligen uppdagades att presidenten också tecknat förmånliga byggavtal för sig själv, då stod det klart. Något allvarligt var på väg att hända, och det snart. Vilken grupp som går segrande ur den politiska striden är omöjligt att säga just nu, men en sak är säker. Folket är oroliga. Presidenten är orolig. Det är ju därför soldaten är här.

Gear up!

Redan fodralet av Tropico ger en tydlig ledtråd om vad spelet handlar om. Det är dags att bekläda sig i rollen som nytillträdd president på en tropisk ö dit Internetrevolutionen ännu inte kommit. På din dagordning står allt ifrån byggande av nya turistkomplex till löneadministration och immigrationskontroll. Det är viktigt att inte glömma bort de enskilda invånarnas känslor och behov. Till skillnad från spel som till exempel Sim City-serien där du har flera tusen, ibland flera miljoner, invånare så har du i Tropico istället endast ett hundratal sådana. Varje invånare har ett namn, och specifika karaktärsegenskaper. Vissa är bättre än andra på att bygga hus, andra passar bättre som receptionister i hotell.

När som helst kan man söka upp sina invånare efter deras namn och till och med se vilka invånare de är släkt med. Detaljrikedomen är enorm, vilket gör spelet underhållande, i alla fall till en början. Nackdelen är att det så småningom tenderar att bli rätt irriterande med alla namn som man egentligen bör hålla koll på, för i Tropico är begreppet politisk åsiktsregistrering inte alls något främmande. Japp, du gissade rätt, du kan se exakt vilken politisk tillhörighet en invånare har, och är du riktigt missnöjd med honom eller henne så kan du bekvämt, men riskfyllt, få denne att ?försvinna?.

Själva nybyggandet i Tropico är rätt så likt det i Settlers IV. Du beordrar dina byggare att bygga ett speciellt hus. Du markerar var det ska stå och byggandet påbörjas. Först jämnas marken till och eventuella träd huggs ner av skogsarbetarna. Sen kommer materialtransporterna, varpå hammarens karakteristiska ljud ekar över ön. Men till skillnad från Settlers IV så tar det i Tropico lång tid att bygga ett hus. Detta är långt mer realistiskt, eftersom det i verkligheten inte går att bygga ett enormt turisthotell på bara någon dag.

Du äger tiden

Men trots den realistiska tidegången så känns det något skevt med den tideräkning som Tropico har. Var åttonde år är det nyval (minst), vilket innebär att eftersom åren går toksnabbt när man bygger så slutar det med att man jämt och ständigt smörar för oppositionen för att få behålla sin roll som president. Och efter ett tag är man helt fast i smörandet, och visar i princip ingen handlingsvilja alls. Det är då det börjar bli tråkigt?

Men hur kan det komma sig att tiden går snabbare när man bygger? Jo, så är det faktiskt, men det är fullt frivilligt. Tropico har nämligen ett par tidssteg. Du kan såväl som att stanna tiden också göra att allt går mycket snabbare. Detta är bekvämt om du väntar på att en byggnad ska bli klar, men som sagt, glöm inte bort att omvalet närmar sig för varje sekund.

Hög upplösning funkar fint

Grafikmässigt är Tropico ett klart godkänt spel. På min dator flöt det på fint, och jag njöt mycket av den zoom-funktion som finns. Om du har en mus med scrollhjul så kan du använda det för att när som helst zooma in eller ut. Det finns flera steg, där du i det största ser hela ön, då delvis också täckt av moln, och i det minsta ser så pass detaljerat som vad dina invånare har för skor.

Värt att nämna är också att Tropico lämpar sig mycket utmärkt för en hög upplösning. Både spelmässigt och grafikmässigt faktiskt. Precis som i alla andra strategispel ger det en mycket skönare överblick att spela med hög upplösning, men normalt sett brukar man få stå ut med en del hackande ibland. Men inte i Tropico inte.

Signing out

Allt gott måste få ett slut och i Tropico kommer tyvärr slutet lite för snabbt. Spelet blir snabbt tråkigt och efter en stund känns det trots detaljrikedomen som det är dags att stänga av och spela något annat. Eller kanske gå ut i solen? Men missförstå mig inte nu. Tropico är helt klart ett godkänt spel, det har allt vad som krävs för att det ska bli en hit. Nåja, nästan allt i alla fall, pricken över i saknas fortfarande.

Testat på:

Pentium III 800MHz
256MB RAM
Geforce 2 GTS 64MB
Windows 2000

Skicka en rättelse